,

Provem el nou Yamaha T-Max 560 Tech Max

Ha plogut molt des que va sortir al mercat, fa ja 20 anys, el Yamaha T-Max, la primera generació del maxiescúter esportiu més conegut del mercat. De la mateixa forma que la generació anterior gairebé no presentava grans canvis, aquest nou lliurament si que inclou molts arguments nous, tots ells molt encertats.

Si a l’abril vam fer un primer reportatge de presentació d’aquesta nova entrega, ara l’ampliem amb la prova que vam fer a mitjans de juny gentilesa de Moto Retro, concessionari oficial Yamaha per a Andorra.

T-Max Tech Max

La unitat que ens van cedir va ser un T-Max Tech Max que lluia un color de rabiosa actualitat. Ens referim al Power Grey, un color gris pla de mig to que -com a tants cotxes esportius- al nou T-Max també li senta molt bé.

La veritat és que al marge dels dos colors que hi ha disponibles: Black Petrol i Power Grey, el nou disseny de l’escúter esportiu dels japonesos presenta molts detalls de disseny, tots ells molt encertats.

L’últim lliurament ja presentava una silueta més esvelta i prima i aquesta nova generació 2022 segueix en aquesta mateixa línia, la qual cosa facilita molt el comportament dinàmic natural de l’escúter, tant a l’hora de serpentejar entre el trànsit de la ciutat, com al pilotar-la per carretera. Això, més la manejabilitat, seguretat i confort, juntament a les nombroses novetats pel que fa a sistemes d’assistència al conductor o a la gran pantalla de visualització , duen les prestacions premium del T-Max a un nou nivell més premium que mai, sobretot en la versió Tech Max, que com queda dit, és la que vam poder gaudir durant la prova de conducció.

Esprement el bicilíndric

Si bé és cert que mecànicament no hi ha canvis importants, doncs continua utilitzant el mateix xassís monobloc d’alumini i el mateix motor bicilíndric en línia, també és cert que els retocs que la marca ha aplicat han estat molt efectius. Entre aquests i més enllà dels aplicats al motor, destaquen els nous reglatges de les suspensions, que engunay són més esportius.

El motor compleix amb l’exigent normativa Euro 5. També ha pujat fins als 560 CC, però mantenint els 47 CV (a 7.500 rpm). El par màxim se situa en 55,7 Nm a 5.250 rpm, per la qual cosa estem davant un motor més folgat, àgil, enèrgic i prestacional que fins ara.

Com en les versions anteriors, el T-Max continua comptant amb la transmissió CVT. El maxiescúter incorpora un nou sistema d’accelerador electrònic que connecta directament el puny a la centraleta. El resultat és un tacte molt més efectiu, i sensible. 

Llandes «Spin Forged»

Un altre canvi molt important són les noves llandes «Spin Forged». Aquesta concepció de llandes que ja utilitza Yamaha en altres motos esportives del seu catàleg, presenta unes parets més fines.

Visualment, només cal veure-la per veure que la carrosseria de la nova T-Max 2022 està dibuixada amb noves línies i nervadures que la fan molt més esportiva. En aquesta línia, els de Yamaha han canviat radicalment la forma de la carcassa davantera, dels fars i del pilot posterior.

La nova cúpula continua sent regulable en les dues versions, encara que només la T-Max Tech Max permet fer-ho electrònicament.

Nova pantalla TFT

A tot això cal sumar la nova pantalla TFT en color, sens dubte el canvi mes visual i evident del quadre de comandaments. La nova pantalla disposa de tres opcions de visualització.

Es pot connectar al mòbil i al navegador molt fàcilment per mitjà de l’app de Yamaha. El mapa de navegació és de Garmin, per la qual cosa és necessari subscriure’s.

Pel que fa als comandaments, també hi ha alguns canvis. Ja no hi ha la consola de l’extrem davanter del seient. Al seu lloc ara hi ha el tap (amb pany electrònic) de la gasolina.

També s’han recol·locat els botons de contacte i de bloqueig de la direcció, que ara estan situats en el centre del contraescut. Important? No. Més còmode? Per descomptat!

La nova T-Max Tech Max continua mantenint el sistema que immobilitza el cavallet central quan bloqueges la direcció, una mesura antirobatori realment efectiva.

Joystick de control

Des de la pinya esquerra es controla gairebé tot. A partir d’un joystick, que al principi resulta estrany però amb el què et familiaritzes de seguida, es navega pel menú rotatiu que apareix en la part baixa de la pantalla. Una vegada estàs en l’opció que busques, només cal apretar per confirmar la selecció. Realment és molt intuitiu i fàcil de fer anar, sense distreure’s al conduir.

Des de la pinya dreta es pot canviar ràpidament entre els dos modes de pilotatge: Touring i Sport. La diferència principal està en el lliurament de la potència, que en S és sensiblement més intensa.

Posició més esportiva

La posició de conducció també diria que ha canviat, adoptant una posició que t’inclina més cap al manillar. Això afavoreix el control esportiu del maxiescúter.

Parlant del manillar, a mi personalment m’agraden molt els manillars tubulars de sempre, i més en un escúter, doncs visualment sembla que portis una moto. És d’alumini forjat i li queda súper bé al T-Max.

El seient també és lleugerament més llarg i inclou un suport fàcilment ajustable. Els peus també vaig trobar que encaixaven millor en la plataforma. La veritat és que entre el seient, la plataforma i la línia prima de la moto -jo que medeixo 1,68 cm-  arribava molt millor al terra que amb les generacions anteriors.

Pel que fa al cofre que hi ha sota el seient, l’aprovat en termes de capacitat seguirà pendent una vegada més, atès que ofereix la mateixa capacitat de sempre. Amb això vull dir que cap un casc integral, la documentació i poc més.

Com va el T-Max Tech Max

Respecte a la prova de conducció, començaré dient que cada vegada que provo un T-Max entenc que sigui el rei indiscutible dels maxiescúters esportius!

Deixant tot l’esmentat quant a estètica, funcions, pantalla, capacitat de càrrega, altura al sòl o qualsevol altre detall -tots ells importants, no hi ha dubte- un T-Max et sedueix sempre. Dit ràpid i fàcil, aquest maxiescúter t’entra pels ulls com cap altre!

Si amb tots els atributs estètics i tècnics no n’heu tingut prou, n’hi haurà prou amb  donar-li al contacte, veure com s’encén la pantalla i sentir com arrenca el motor perquè se’t disparin definitivament unes ganes irresistibles de quedar-te-la, i això que per temes de normativa de control dels decibels, malauradament ja no sona com sempre! I és que el so continua sent greu, però ronca molt menys. En tot cas, és accelerar i se t’oblida tot.

Un plaer en qualsevol escenari

La moto vola, no hi ha vibracions de cap mena i entre el festival de dades de la pantalla TFT, la visual del manillar tubular, la posició que et reclina cap endavant i el comportament de la moto, les sensacions són d’allò més agradables.

El cert és que és un gust pilotar-la! Ho és per carretera -més encara pels ports d’Andorra- i sent tan prima i esvelta i també per ciutat, on va sobrada en tots els sentits.

El fet de poder arribar molt bé al sòl és d’agrair especialment a la ciutat, on es fan tantes maniobres a peu parat.

El tacte de l’accelerador és simplement perfecte, però això és una cosa que tampoc és nova. Com ja sabem, les manetes dels frens  -regulables-  també  ajuden a aconseguir un bon tacte al frenar. L’ABS, com sempre, no resulta brusc ni molest en cap circumstància. El mateix passa amb el control de tracció (desconectable).

Tota la informació a un clic

A nivell de la interacció de la informació entre pilot i moto, ja siguin les dades de rendiment, de l’estat general del maxiescúter o la informació derivada del telèfon: trucades, missatges, música, o navegació, són facilment accessibles i fàcils de consultar. Parlant del móbil, a la guantera de la dreta hi ha una base específica i un connector USB per poder recarregar-lo.

Pel que fa al vent i a la protecció del cos circulant, en la seva posició més alta l’altura de la cúpula cobreix de sobres. Recordeu que en l’acabat Tech Max la pantalla es regula electrònicament, mentre que en l’acabat de base s’ha de fer mecànicament.

Motor més molt solvent

En carretera el motor té una resposta suau i constant, però si acceleres amb força la reacció és molt contundent. Vagis al règim que vagis, sempre hi ha potència disponible per accelerar més.

En resum, el Yamaha TMAX 560 -especialment el Tech Max-, revalidarà sens dubte el seu lideratge en el segment dels escúters d’alta cilindrada i tall esportiu. Gràcies a les millores del motor, als avançaments tecnològics aplicats i a la seva concepció estructural, aquesta entrega 2022 és encara més moderna, esportiva, connectada, segura i divertida que mai.

Així doncs, si finalment us decidiu per adquirir aquest model, de ben segur que estareu fent una molt bona compra, la qual, per acabar de rematar-ho, té un excel·lent mercat de revenda!

Moto Retro Andorra

Informeu-vos-en a Moto Retro Andorra, concessionari oficial Yamaha a Andorra. Els trobareu a la Baixada del riu d’Auvinyà de Sant Julià de Lòria. Girant a la dreta en la rotonda del Sant Eloi. Tel. +376 841000

———

Per a més novetats, feu clic en aquest enllaç directe o accediu a la secció ‘Novetats – Motos’ des del menú superior del blog.