,

Provem l’Škoda Enyaq iV 80, el primer elèctric pur dels txecs

A finals de juny Motor Espai Škoda ens va deixar la primera unitat que van rebre del nou Enyaq perquè poguèssim provar-la. De fet, a la revista corresponent al mes de juliol, així com en el blog, hi ha un article genèric d’aquest model, atès que per temps, no vam poder tenir llest el corresponent en aquesta prova. Així doncs, aprofitem ara per a explicar-vos com va anar aquesta primera presa de contacte al volant d’una unitat del nou Skoda Enyaq iV 80, de tot el catàleg, la que arriba amb més autonomia.

Un familiar de tall modern

L’Enyaq és un cotxe de tall familiar amb una estètica que trenca amb gairebé amb tots els estàndarts coneguts fins ara de la marca. És molt modern, molt espaiós presenta uns acabats de gran qualitat i un munt d’arguments tecnològics que juntament al silenciós propulsor elèctric que equipa sorprendran i molt.

Aquest nou model s’uneix a l’ofensiva elèctrica que Grup Volkswagen està replicant a partir de la plataforma MEB, una plataforma que l’Enyaq comparteix amb altres models del grup, com per exemple el VW ID.4.

La seva carrosseria fa 4,65 metres de llarg, 1,879 d’ample i 1,616 d’alt i la distància entre eixos arriba als 2,77 metres. Com veieu es tracta d’un cotxe gran, amb una cintura bastant aixecada i amb un quart posterior lleugerament descendent que juntament a les imponents llandes de fins a 21’’ fan que el cotxe no passi -com dèiem- gens desapercebut. I és que tt pel tamany, com pel disseny, tothom es fixa quan passa. De fet, durant la prova pel centre d’Andorra la Vella i Escaldes tothom se’l mirava per allà per on passàvem.

Nous signes d’identitat

Els traços elegantment esquinçats, les arestes i les nervadures, la nova calandra, els fars o els paracops amb les entrades en forma de bumerang donen al conjunt un aire molt atractiu i completament nou en la marca.

La graella davantera, carenada per motius aerodinàmics, pot triar-se amb un sistema d’il·luminació LED amb el ‘Paquet LED XL’ combinat amb els fars LED matricials.

L’interior segueix els trets identificats dels nous models de la marca. Per exemple, el volant, alguns comandaments o els botons que hiha sota de la pantalla tàctil central recorden al nou Octavia. 

7 interiors diferents

Depenent de l’acabat que triem per a l’interior, n’hi ha set disponibles, podrem triar entre diferents tapisseries, motllures i combinacions entre materials combinats.

La unitat que vam provar portava l’interior ecoSuite, amb una elegant tapisseria de pell sintètica de color gris fosc, gairebé negre, amb les costures en marró. Aquesta tapisseria també està present en el quadre de comandament, en els panells de les portes, en el túnel central i els reposabraços.

La part superior del quadre de comandament està folrada amb una superfície amb un material que presenta un tacte tou molt agradable.

Completen l’interior unes motllures decoratives, com les que emmarquen les sortides de ventilació, o les que componen tot el túnel central davanter, que en la unitat que cm provar eren d’aquest plàstic piano negre brillant tan utilitzat en la indústria i que particularment a nosaltres no ens agrada per lo poc sofert que és. A joc amb aquest plàstic hi ha tires uns contorns a base de tires cromades molt elegants que fan joc amb d’altres, com ara les que travessen de punta a punta tot el panell davanter.

Molt ben combinat

Deixant de costat que ens agradi més o menys aquest material, la veritat és que en el seu conjunt, és a dir, vist l’interior com un tot, hem de dir que Škoda ha sabut jugar amb aquesta combinació de textures, materials i colors donant lloc a un interior que realment transpira qualitat i confort el miris per on el miris. Res dóna la sensació sobrar, ni res està posat de qualsevol forma, començant per la pantalla central, que es veu perfectament integrada i no com un element afegit, com passa en tants models, alguns d’ells molts més alts gamma i de preu que l’Enyaq.

Amplitud per a 5 persones

Respecte de l’habitabilitat, l’interior del Enyaq presenta molt d’espai per allotjar sense cap problema a cinc adults i el seu equipatge. En la fila posterior totes les cotes són molt generoses, inclosa la referent a l’espai de genolls i peus.

Seguint amb una tendència cada vegada més present, el selector de canvi és molt petit. Això agradarà o no, però tampoc afecta ni a l’estètica, on particularment creiem que juga a favor, ni tampoc a nivell funcional.

Els tiradors per poder obrir les portes presenten un aspecte metàl·lic a joc amb les línies que recorren tot el taulell frontal del cotxe i amb les que emmarquen la superfície negra central que hi ha entre els seients davanters i al volant.

Molts espais per dur coses

L’espai central que hi ha entre els seients davanters destaca pels espais que hi ha per deixar-hi objectes. També per la superfície de recàrrega per inducció per a dos mòbils, per les preses USB-C, pels porta begudes i per l’espai que hi ha al calaix que hi ha sota del reposabraços.

Si a tot això li sumem les habituals solucions pràctiques que ofereix la marca, com el paraigua de la porta del conductor, un rascador de gel, més elements com ara l’endoll de 230 V, les corresponents entrades USB-C per als passatgers del darrere i el generós maleter de 585 litres de capacitat, la veritat és que no podem dir res més que bondats del nou elèctric txec.

Respecte de les pantalles

Respecte de les pantalles, possiblement l’element amb més protagonisme dels cotxes actuals, al davant, com a quadre d’instruments del conductor (per darrere del volant), l’Enyaq incorpora una pantalla de 5,3 polzades. Aquí es mostra la informació més essencial relativa a la conducció: la velocitat, l’autonomia, els testimonis, les indicacions del navegador i l’estat dels diferents assistents

La unitat que vam provar també equipava el cada vegada més habitual sistema de transmissió de dades al parabrisa o head-up display, que en l’Enyaq inclou la realitat augmentada.

En la zona central, orientada lleugerament cap al conductor i situada en la part més alta, hi ha una segona pantalla tàctil de 13 polzades (de diagonal). Des d’aquí gestionarem tots els sistemes del vehicle, el multimèdia, la navegació, l’estat dels assistents, així com els sistemes de confort del cotxe.

El sistema d’infoentreteniment té connectivitat sense fils amb Android Auto, Apple CarPlay i MirrorLink.

Botons, els mínims

Sota la pantalla tenim les sortides d’aire i sota d’aquestes hi ha una fina i elegant línia amb els pocs botons físics que hi ha en el cotxe. Són el del clima (encara que es manipula des de la pantalla), el selector de modes de conducció, l’assistent d’aparcament, el desbloqueig de portes, els intermitents d’emergència i els botons per poder desentelar el vidre del davant i el del darrere.

Per mitjà del reconeixement de veu, també es poden manipular algunes funcions del cotxe, com ara el telèfon o la mùsica.

Škoda Connect

El cotxe incorpora serveis Škoda Connect. Aquests serveis permeten comprovar des del mòbil l’autonomia, activar l’aire condicionat o controlar l’estat de la recàrrega de la bateria.

520 km d’autonomia

L’Enyaq iV 80 equipa un motor elèctric de tracció posterior amb 204 CV, més una bateria de 77 kWh de capacitat útil. És la versió amb més autonomia, arribant a homologar, segons cicle WLTP, fins a 520 quilòmetres (uns 410 reals).

Deixant de costat el tema de la tracció, creiem que de tot el catàleg aquesta és la millor versió per relació potencia/prestacions i autonomia.

El motor elèctric ofereix bona resposta. Els seus 310 Nm de par màxim són més que suficients per conduir amb total solvència si necessitem avançar o si circulem per vies ràpides, com ara autopistes, encara que és cert que no vam poder provar-ho en aquest tipus de vies. En tot cas, per temes d’autonomia, el cotxe té la velocitat limitada en 160 km/h, quelcom que creiem que és més que suficient per circular avui en dia.

Modes de conducció

Els diferents modes de conducció disponibles són: Mode Sport, amb el qual obtindrem la resposta més dinàmica del cotxe, mode Eco, el més solvent en termes d’estalvi, iels modes Normal i Comfort, dues opcions entre els què personalment no vam arribar a notar massa diferència. Potser podríem dir que en mode Confort la sensació de rodatge és més refinada i suau, possiblement per la suspensió. En tot cas tampoc vam tenir massa temps com per poder esprémer-los a fons i notar res.

15 nivells de suspensió

Parlant de la suspensió. La duresa és regulable en 15 nivells diferents gràcies al sistema DCC adaptatiu. La veritat és que són molts nivells, per la qual cosa les diferències entre un nivell i l’immediatament següent són difícils d’apreciar. Per arribar a notar algun canvi ha d’haver-hi uns tres o quatre nivells de diferència.

Amb la suspensió en mode Sport, en el seu estadi més dur, sí que es nota el canvi, doncs notes les irregularitats de la carretera i el poc balanceig del cotxe desapareix quasi completament. En tot cas, això del mode Sport tampoc és que sigui imprescindible. Diem això perquè l’Enyaq, com a cotxe familiar, o el qu és més, com a elèctric familiar, és ideal per viatjar còmodament, sense excessos ni intencions massa agressives.

Excel·lent insonorització

En aquest sentit i com sol dir-se sempre de la majoria de cotxes elèctrics, el silenci i l’harmonia conviden a gaudir del viatge per confortable, no per dinàmic. En aquest cas i a diferència de molts altres models que hem provat, alguns de segments molt superiors, l’Enyaq garanteix un aïllament acústic molt destacable. Aquest és un cotxe súper silenciós. Tan sols se sent el lliscament de les rodes per l’asfalt. Ni els frens, ni turbulències indegudes, res. De fet, serveixi com a exemple, us direm que està molt millor insonoritzat que el VW ID.4.

Equilibrat en consum

Respecte del consum, destacarem que una vegada vam acabar la prova, el consum que ens indicava al cotxe va ser de de 18,1 kWh als 100 km. És un consum bastant bo tenint en compte la grandària, el pes del cotxe, i sobretot que la meitat del recorregut va ser de pujada. A més, encara que no vam activar l’aire condicionat ni la ràdio,tampoc vam conduir ni amb cura ni prioritzant en l’eficiència.

Sistema de recuperació

L’Enyaq iV equipa un sistema de recuperació d’energia en les frenades o desacceleracions amb diversos nivells de retenció/recuperació. El mode B és sens dubte el més recomanable per circular per la ciutat fent servir un únic pedal.

En els quasi 60 km que vam fer pel centre dela capital i Escaldes-Engordany la autonomia tot just va baix.

Ja en carretera, en els trams de pujada vam desconnectar-lo, però l’anàvem connectant en les baixades. Respecte d’això hi ha opinions enfrontades. Alguns diuen que en carretera sempre cal desconnectar-lo atès que tot el que guanyes en retenció ho perds al haver d’accelerar més del compte per poder mantenir una velocitat de creuer adeqüada. D’altres, com nosaltres, creiem que en baixades, i més com les que hi ha a Andorra (però també de baixada a, per exemple, Barcelona), es pot arribar a conduir amb la màxima retenció del motor ja que només és qüestió de saber arribar als revolts en el moment just perquè el cotxe redueixi i recuperi com ha de fer-lo, recuperant molta energia i sortint del revolt  amb la pressió d’acceleració justa i necessària i sense que això suposi que haguem de consumir la mateixa energia o més de la que hem acumulat. Però bé, tot són percepcions.

Lleves de retenció al volant

En tot cas, per carretera es pot seleccionar el segon nivell de retenció, el del mode D, o podem deixar el sistema en automàtic i punt!

El nivell de retenció s’administra des de les lleves de canvi del volant: la de l’esquerra augmenta el nivell de retenció i la de la dreta el redueix.

En termes de recàrrega

Respecte de la recàrrega, no vam tenir l’ocasió de fer-ne cap. En tot cas, dir-vos que depenent de la versió el Enyaq pot tenir càrrega ràpida a 50, 100 o 125 kW. En el millor dels casos, amb 125 kW de potència es pot recarregar la bateria fins a un 80% en menys de 40 minuts.

En un punt de recàrrega de 50 kW necessitarem entre 60 i 76 minuts de temps.

Si recarreguem el cotxe en una presa de corrent altern d’11 kW ens faran falta unes 7,5 hores per assolir una recàrrega completa .

El wallbox domèstic, ideal

El sistema de recàrrega ideal per tenir a casa és el carregador (wallbox) de 7,4 kW. Amb aquesta mena de carregador necessitarem entre 8 i 12 hores, depenent de si és la bateria de 58 o la de 77 kWh. Diem això perquè és el temps que normalment tindrem el cotxe a la nit. A més la velocitat de recàrrega és la ideal per allargar la vida útil de la bateria el màxim de temps possible.

Finalment, i per esmentar totes les opcions, si carreguem el cotxe en un endoll domèstic de 3,7 kW necessitarem un mínim de 18 hores, encara que depenent de la versió podríem arribar a necessitar-ne 24 per poder recarregar la bateria del tot.

En resum. L’Enyaq ens ha agradat per tot, acabats, materials de revestiment, habitabilitat, autonomia, rendiment i per preu.

Des de 24 mil euros

Si a tot el que us hem comentat afegim que un cop descomptades totes les ajudes del Pla Engega els preus de la gamma estan entre els 23.900 euros de l’acabat més bàsic i els 36 mil de l’acabat RS, el més alt de la gamma, està clar que l’Enyaq és una excel·lent opció.

Motor Espai ŠKODA

Si voleu saber-ne més acosteu-vos a Motor Espai Škoda, concessionari oficial de la marca a Andorra. Els trobareu a Av. d’Enclar, 50 de Santa Coloma. Tel 890000

———

Si voleu seguir altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho accedint des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.