,

Ray 7.7: un escúter elèctric, amb cor de 125 i ànima de 300

L’últim escúter elèctric que he pogut provar ha estat el Ray 7.7 que van cedir-nos a  4T Motors. Es tracta d’un model que crida l’atenció quan el veus, està ben fet i és molt prestacional. El seu disseny és de tall esportiu, quelcom que emfatitza el fet que mesuri una mica més de 2 metres.

Correspon al segment de 125 CC (és apte per conduir-lo amb el carnet A1), però per prestacions us asseguro que és un 300 en tota regla!

Un motor que empeny com un 300 cc

Més enllà d’això, cal destacar que aquest atractiu escúter fet a Catalunya incorpora un motor elèctric d’11 kW, uns 14,75 CV, amb puntes d’uns 22 CV (290 Nm de parell). Aquestes xifres són molt respectables si tenim en compte que els motors elèctrics entreguem tota la potència de cop. Ho dic perquè en sortir d’un semàfor, fins els maxiscooters tenen problemes per estar a l’alçada! Perquè us feu una idea, puja 0 a 50 en tot just 3 segons.

El motor elèctric està situat en la zona central i envia la potència a la roda posterior. Entre la ubicació central del motor i la de les bateries que en forma de ferradura envolten tota la base de l’escúter (no són extraïbles), l’equilibri natural del Ray 7.7 és molt bo.

El lliurament de potència és la característica més destacada del Ray 7.7, però per descomptat, no l’única. Anem per passos

Un escúter molt ben fet

Aquest model és molt agradable de conduir. Se sent robust, compacte, amb molt bons acabats i ple de detalls pràctics i molt ben resolts.

A nivell d’ajustaments i materials, tot està molt ben encaixat i rematat. En aquest sentit, la marca barcelonina ha fet una feina excel·lent.

Al manipular qualsevol comandament o fer anar la pantalla TFT del quadre de comandaments pels diferents estadis, t’adones que es tracta d’un escúter en el qual han invertit tots els recursos necessaris perquè sigui un vehicle de qualitat. D’aquí ve que malauradament tampoc sigui un model barat. El preu a Andorra està en 7.500 euros. Si en aquest preu apliquem les ajudes, al 2021 podíem descomptar 1.500 euros. Caldrà però, veure si de cara a 2022 segueixen aplicant aquesta quantitat.

Qualitat davant de tot

El disseny pot agradar o no, però el que és indiscutible és que la marca barcelonina ha treballat de veritat. Mostra d’això i deixant de costat el tema del disseny, la tenim en alguns dels seus components, com el sistema de frens amb pinça de doble pistó, amb un disc davanter de 260 mm, o en els pneumàtics Pirelli que porta de sèrie.

La unitat que ens van deixar a 4T Motors incloïa la pantalla frontal (opcional), un accessori que a més d’estètic, a Andorra és imprescindible si volem utilitzar l’scooter tot l’any.

Existeixen tres modes de conducció molt ben calibrats pel que fa a potència i estalvi i capacitat de recàrrega regenerativa.

Frenada regenerativa efectiva

Val a dir que aquest és el primer escúter elèctric que he conduït administrant el sistema de frenada regenerativa amb claredat, tal com ho he fet en cotxes. I és que va arribar un moment en que que vaig conduir sense quasi tocar els frens.

Els tres modes de conducció disponibles són el City (el més estalviador), el Flow, (per a trajectes més de creuer) i l’Sport, un autèntic canó!

A diferència del City i Sport, en mode Flow la frenada regenerativa no pot activar-se si no és al frenar amb la maneta de fre. Imaginem que és així perquè és com és el mode amb què circularem en trajectes llargs, si cada vegada que deixem d’accelerar s’activés la frenada regenerativa, no hi hauria opció d’anar a vela.

Rangs de potència

Respecte del rang de potència disponible en cada mode, en Sport i en City la potència queda limitada al 60% en City i al 70 en Flow, mentre que en Sport disposarem del 100%.

Després de donar-me el gust de sortir volant diverses vegades en manera Sport, vaig entrar en raó i vaig passar a City, que és el que normalment s’utilitzarà a diari.

Ideal per a la city  

No cregueu que per anar en mode City l’escúter esdevé lent i aburrit, res d’això! La potència que dóna el Ray 7.7 continua deixant enrere a la majoria d’escúters i motos de menys de 300. En tot cas, el més important és que en mode City, en lloc de cobrir una mica més de 60 km (reals), podrem estirar l’autonomia  fins uns 150 quilòmetres. Ara bé, també és cert que 50 o 60 km són molts quilòmetres entre setmana. Al final, tot passa per endollar l’escúter a la nit i ja! Així doncs, que cadascú decideixi: autonomia o adrenalina?

Segons els càlculs WLTP, les xifres coincideixen amb el que vaig calcular jo (uns 145-55 km). La marca parla d’uns 160, que tampoc ho veig impossible, sempre però, que sigui per ciutat i amb els sistemes regeneratius funcionant.

Per això, crec que aquest és el primer escúter elèctric -tampoc he provat molts més-  amb el què crec que es pot pujar i baixar de la Seu d’Urgell sense preocupar-se de res.

Estable i molt equilibrat

Un altre aspecte molt destacable que vaig notar durant la prova és que gràcies al seu baixíssim centre de gravetat, l’estabilitat és tremenda. Això es nota molt a anar entre cotxes, perquè la moto se sent molt pegada a l’asfalt. També la marxa enrere és d’agrair, sobretot quan has aparcat en bateria. A més, atès que el Ray 7.7 pesa una mica, la marxa enrere és molt útil a l’hora de posar el cavallet.

Finalitzaré el tema del confort amb un altre detall que no hem vist en cap altre model. Em refereixo a la possibilitat de pujar o baixar el seient segons la teva altura i sense que això afecti ni a la capacitat d’emmagazematge de sota, ni a l’espai del passatger del darrere.

Seient davanter modular

Sota el seient hi ha espai suficient per a posar un casc integral i alguna bossa, encara que al tenir la base dels peus plana, també podem portar algun paquet entre els peus.

Dit tot això, només puc destacar coses bones d’aquest escúter. Bé, perquè no sigui dit, en contra seva diré que la pantalla contra el vent no és prou alta com per protegir-te bé del vent, l’aigua o del fred. Això, circulant a mes de 120 o 130 km/h -que els agafa amb facilitat- el vent apreta!

Entre 2 i 4 hores

A nivell de recàrrega i tenint en compte que en la majoria d’ocasions carregarem l’escúter durant la nit, amb el carregador tradicional que porta de sèrie tindrem més que suficient. Només fan falta unes 4 hores per carregar la bateria.

En tot cas, si ho preferiu o us fa falta, sapigueu que opcionalment hi ha disponible un cable per a poder fer càrregues ràpides (2 hores) entre 1,8 kW i 3,2 kW.

4T Motors

Informeu-vos a 4T Motors, Distribuïdor a Andorra de Ray. Els trobareu a l’Av. Doctor Mitjavila, núm 17 d’Andorra la Vella. Tel. 867701

———

Per a més novetats de motos, feu clic en aquest enllaç directe o accediu a la secció ‘Novetats – Motos’ des del menú superior del blog.