,

Nou Arkana: arriba el primer SUV cupè híbrid de Renault

Els models amb carrosseria tipus SUV de tall cupé, o el que és el mateix, els Crossover Urban Vehicle (CUV), cada cop assoleixen més quota de mercat. I és que el concepte de cotxe sobredimensionat, amb aires de 4×4 però amb silueta esportiva, és tendència.

El seu primer CUV

L’Arkana pertany en aquest segment tan competitiu, i és que com tots, els del rombe han buscat els millors arguments per assegurar-se l’èxit i endur-se un bon tros del pastís en la què és, la seva primera proposta CUV. En aquest sentit, el nou Arkana arriba proposant tres coses principalment: un rang de preus molt competitiu, un ventall de mecàniques que inclou propulsors semihíbrids i híbrids endollables  -tots associats a mecàniques de  gasolina-  i una dotació de sèrie molt complerta inclús en l’acabat més bàsic.

Entre 140 i 160 CV

Actualment el rang de potències està entre els 140 i els 145 CV. Hi ha prevista una opció mecànica semihíbrida amb 160 CV que hauria d’arribar a partir del proper mes d’octubre. El més destacable és que tots gaudeixen de les preuades etiquetes ECO, de manera que cap problema per circular per les ciutats de qualsevol país.

En tots cas, ara per ara l’oferta està composta per la motorització E-TECH Híbrida de 145 CV i pel motor microhíbrid 1.3 TCe de 140 CV, la unitat que hem pogut provar gentilesa de Becier Vehicles.

Microhibridació TCe

La microhibridació s’obté afegint un sistema alternador-motor d’arrencada acoblada a una bateria d’ions de liti de 12v que es troba sota el seient del passatger davanter.

Econòmica i eficaç, aquesta motorització microhíbrida de gasolina garanteix tot el plaer de conducció, alhora que compleix amb les més altes exigències en termes de fiabilitat i durabilitat. Està acoblada a una caixa automàtica de doble embragatge EDC de 7 relacions tant en la versií de 140 CV, com en la que arribarà més endavant de 160.

La tecnologia de microhibridació de 12v de nou Arkana garanteix la regeneració d’energia en les fases de desacceleració. Permet així mateix que el motor tèrmic s’apagui en les fases de frenat.

8% menys de consum

El motor d’arrencada i la bateria recolzen igualment el motor en les seves fases de major consum d’energia, és a dir, a  l’arrencar o a l’accelerar. La microhibridació permet reduir el consum de carburant fins a un 8% i les emissions de CO₂ fins a un 8,5%, alhora que ofereix major fluïdesa en la rearrencada i un millor confort de conducció.

Aquesta motorització microhíbrida de gasolina 1.3 TCe està equipada amb un filtre de partícules destinat per eliminar les partícules dels gasos dels escapaments tot capturant-los en una estructura microporosa que es regenera automàticament a intervals regulars.

Les xifres dels TCe

La versió microhíbrida TCe 140 ofereix un par motor de 260 Nm disponible des de les 1.750 voltes a les a 3.500. Això suposa 10 CV i 20 Nm més respecte de l’antic motor 1.3 TCe 130. Gràcie en aquestes xifres el CUV francés combina amb total solvència, economia, suavitat i molt bones sensacions al volant.

El consum mixt (segons versions) és de 5,7 litres als 100 km, amb unes emissions de CO₂ de 130 g/km.

Els 100% híbrids E TECH

Les versions E TECH 100% híbrides deriven tecnològicament de la Fórmula 1 i inclouen fins a 150 patents desenvolupades per a optimitzar l’eficiència energètica, el consum, les emissions de CO₂, i mantenir intacte el plaer de conduir.

La seva potència combinada, fruit d’un motor tèrmic 1.6 de 91 CV,  més dos motors elèctrics, un principal de 36 kW i un altre de 15 kW, aconsegueixen una potència total combinada de 145 CV.

Aquesta solució 100% híbrida està equipada amb una bateria de 230 V amb 1,2 kWh de capacitat. Proporciona al cotxe tots els avantatges propis d’un elèctric, però sense la necessitat d’haver de recarregar-lo. En aquest sentit destacar que amb aquesta configuració l’Arkana pot circular per la ciutat fins al 80% del temps en mode elèctric.

4,8 litres als 100

A més, gràcies a la revolucionària tecnologia E-TECH i a tota la innovació en matèria d’aerodinàmica, el nou Arkana E-TECH 145 només consumeix 4,8 litres als 100 km, amb unes emissions de només 108 g de CO2/km (segons cicle WLTP).

A tot el que s’ha dit afegir que el Arkana E-TECH no sacrifíca gens d’habitabilitat o d’eficiència, atès que allotja el sistema d’hibridació al tren posterior.

Tres nivells d’equipament

Els tres nivells d’equipament  disponibles són: Intens, Zen (l’acabat que veieu en les imatges) i RS. Lògicament inclouen més equipament a mida que es puja de nivell, però cal destacar que fins i tot l’acabat Intens ja inclou un grapat d’atributs de sèrie que normalment són opcionals. Els tres acabats proposen paquets tancats, de manera que no hi ha pràcticament res a afegir.

Seguint amb la tendència del mercat, els tres acabats enfoquen la seva dotació envers el confort i l’esportivitat.

Farcit de sistemes i ajudes

Pel que fa a sistemes d’assistència i seguretat, el nou Arkana inclou, també de sèrie, elements com el programador de velocitat actiu amb frenada automàtica, un sistema de reconeixement de vianants, animals i ciclistes, un assistent de manteniment de carril, l’alerta de trànsit creuat i l’alerta d’angle mort en el  retrovisor.

Pel que fa a l’interior, més enllà del fet que les places posteriors són realment  àmplies i molt còmodes, destaca la capacitat de maleter. I és que amb 513 litres l’Arkana es situa al capdavant del seu segment.

 Concepte SUV Coupé i híbrid

Com tot Renault, el nou Arkana també llueix un estil híbrid molt particular. Amb una àmplia distància al sòl de 200 mm, una línia de cintura elevada i molt atlètica i uns destacats passos de roda, és un cotxe que resulta molt atractiu des de tots els  angles.

Les proteccions davanteres i posteriors i les dels passos de roda reforcen aquesta impressió de corpulència. Per la seva banda, la línia descendent de sostre i la superfície corba envidrada donen al disseny un aire àgil i esvelt que s’estén fins a la porta gran posterior, sent aquest punt el que més l’identifica com a SUV cupè.

Elegant i robust

La calandra, presidida per el logotip de Renault del centre, està flanquejada per embellidors i detalls cromats que donen al cotxe un toc molt elegant i sofisticat. El paracops remata aquesta sensació corpulència i robustesa que ofereix el cotxe vist des del davant.

Els fars 100% LED integren la marca lluminosa en forma de ‘C’ específica de Renault. La part posterior del vehicle també mostra aquesta mateixa forma lluminosa en forma de ‘C’.

Perfil

Més enllà de les línies de perfil, que no fan més que corroborar la robustesa, elegància i el dinamisme del cotxe, les grans rodes són els elements mes visuals vist des d’aquest pla.

Hi ha disponibles fins a tres tipus de llandes de 17 i 18 polzades.

4,5 metres d’estil

El nou Arkana fa 4568 mm de llarg, 1571 mm d’alt i compta amb una batalla de 2720 mm.

Els elements cromats, com la motllura de les finestretes, les proteccions laterals de les portes i l’embellidor del parafang davanter, delimiten i destaquen aquestes generoses proporcions fent que sembli més petit del que és.

Colors i llandes

En quant a colors, l’Arkana està disponible en set colors de carrosseria: Blanc (opac), Blanc Perla, Negre Sport, Gris Tornado, Blau Zanzíbar, Vermell Desig i Taronja València, aquest últim exclusiu per a la versió RS Line.

Interiors sense precedents

L’arquitectura elegant del quadre de comandament combina amb l’exterior de nou Arkana presentant una ergonomia absolutament moderna. La part superior està coberta amb un revestiment d’escuma suau i cada nivell d’acabat posseeix la seva pròpia banda de revestiment. En el cas de l’acabat Zen presenta una placa tipus carboni molt encertada. 

El cotxe disposa d’un quadre d’instruments digital amb una pantalla a color que pot ser de 4,2, 7 o 10,2 polzades (segons la versió). Al costat de la pantalla central de 7 o 9,3 polzades, la superfície total de visualització és de les més extenses de la seva categoria.

L’acabat Zen equipa de sèrie les pantalles de major tamany, fent que tot el panell de conducció sigui d’allò més atractiu!

Emmagatzematge

La consola central allotja un gran espai d’emmagatzematge que integra un sistema de recàrrega per inducció per a telèfons mòbils. També inclou compartiments d’emmagatzematge laterals, inclosa una xarxa d’emmagatzematge en el costat del passatger davanter. Els compartiments de les portes poden emmagatzemar ampolles de fins a 1,5 litres.

A més de la recàrrega d’inducció en la consola, el nou Arkana disposa de quatre connectors USB, dos en la part davantera i dos en la posterior.

Fre Auto Hold

Un altre detall molt còmode disponible des del primer nivell d’acabat, el tenim en el fre d’aparcament elèctric automàtic amb funció Aute Hold. Sembl una tonteria però resulta d’allò més còmode parar el cotxe i que aquest activi el fre de mà tot sol.

Confort al volant

Com en tot SUV cupé el conductor gaudeix d’un lloc de conducció elevat que augmenta el confort, l’accessibilitat a tots els comandaments i l’ergonomia en general.

Els passatgers de la zona posterior gaudeixen d’amplis reposabraços centrals extraïbles i d’airejadors regulables en el panell posterior de la consola central. La climatització automàtica inclou en totes les versions un purificador d’aire.

Tapisseries

Hi ha diferents models de tapisseria disponible segons l’acabat. El primer nivell d’acabat inclou tela, mentre que els seients del nivell Zen que dieu en les imatges,  estan revestits de pell sintètica i tela. Només la versió RS Line compta amb tapisseria mixta de pell i davant de sèrie.

Fins a 513 litres de maleter

Igual que destaca pel seu generós habitacle, sobretot pel que fa a les places posteriors, el nou Arkana també ho fa per la seva generosa capacitat de càrrega . I és que amb un maleter de 513 litres (480 litres en la versió E-TECH Híbrida), garanteix espai suficient per dur l’equipatge de cinc ocupants sense problemes. A més, compta amb un fals pis que pot col·locar-se en la part inferior per a maximitzar la capacitat de càrrega, o en la part superior per poder col·locar més fàcilment objectes pesats. Amb aquesta configuració i amb el suport de la banqueta posterior abatut s’obté un pis totalment pla.

Ajudes a la conducció

El nou Arkana inclou moltes ajudes a la conducció d’última generació, com l’assistent de conducció semiautònoma. Els sistemes ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) s’agrupen entorn a tres conceptes: Conducció, Aparcament i Seguretat i constitueixen el nucli principal de l’anomenat Renault EASY DRIVE.

Assistent de Conducció Semiautònoma

L’assistent de conducció semiautònoma combina el regulador de velocitat adaptatiu (amb Stop & Start) amb l’assistència de manteniment de carril, que funciona fins i tot en els revolts (dins dels límits del sistema). Regula la velocitat del cotxe de 0 a 160 km/h i manté les distàncies de seguretat amb el vehicle del davant. També garanteix que el cotxe es mantingui en el carril. Això és especialment útil en cas de trànsit dens, ja que permet que el cotxe es pari i torni a arrencar de manera automàtica sense que el conductor hagi de fer res.

En que el cotxe es pari per complet, el sistema pot parar el vehicle amb total seguretat i tornar a arrencar en tres segons una vegada que es reprengui la marxa. Passats tres segons, es requereix una impulsió per part del conductor (prémer un botó en el volant o trepitjar el pedal de l’accelerador).

Nivell 2 SAE

L’Assistent de Conducció Semiautònoma ofereix una autonomia de nivell 2 SAE, per la qual cosa augmenta de manera substancial el confort del conductor, aquest però, ha de mantenir les sempre les mans en el volant i la mirada en la carretera.

Si el sistema detecta que no és així emetrà diferents alertes per avisar el conductor que recuperi el control. En cas contrari i després d’emetre diferents nivells d’alerta, el sistema pot arribar a parar el cotxe, activar els intermitents  i activar una trucada d’emergència, doncs interpretarà que el conductor està indisposat.

Commutador automàtic dels llums

Per mitjà de la càmera frontal, el commutador dels fars passa automàticament de les llums de carretera a els llums d’encreuament en funció de la lluminositat exterior i de la circulació.

Frenada activa d’emergència

La frenada activa d’emergència amb detecció de ciclistes i vianants maximitza la seguretat en avisar al conductor de qualsevol situació perillosa. El sistema pot activar la frenada automàticament si el conductor no reacciona. Funciona tant de dia com de nit.

Alerta d’angle mort

Aquest dispositiu compta amb una nova tecnologia que detecta qualsevol vehicle que es trobi fora del camp de visió del conductor. Si es dóna el cas, el dispositiu avisarà al conductor d’una possible col·lisió si veu que intenta fer un canviar de carril indegut. També avisa quan detecta l’’avançament d’un vehicle que s’està apropant a alta velocitat.

Reconeixement de senyals de trànsit

Aquest sistema (amb avís d’excés de velocitat) utilitza la càmera frontal per avisar automàticament al conductor dels límits de velocitat. També suggereix al pilot que s’adapti a la seva velocitat indicada.

Alerta de canvi de carril

Aquest doble sistema funciona en els trajectes per carretera a partir de 70 km/h. Avisa al conductor i fins i tot corregeix la trajectòria si el vehicle està a punt de franquejar una línia sense que l’intermitent l’indiqui.

Estacionament amb càmera 360°

A la càmera de marxa enrere s’hi pot sumar un sistema de quatre càmeres per a obtenir una visió global des de la part superior del vehicle. Amb aquest pack de càmeres és veuen en una sola imatge tots els obstacles que ens envolten. Molt fàcil de fer anar, aquesta càmera de 360°s’activa automàticament en posar la marxa enrere. El sistema presenta dues imatges en pantalla: la vista davantera i la posterior segons la marxa seleccionada. Com a complement hi ha la possibilitat de seleccionar la vista 360°.

Detector de trànsit

Aquesta ajuda a la conducció utilitza radars per assenyalar al conductor la possible presència de vehicles al darrere. Aquesta funció és ideal quan es surt d’un estacionament fent marxa enrere.

Sensors d’aparcament

Dotze captadors d’ultrasons situats al davant, al darrere i als costats, guien al conductor en les seves maniobres d’estacionament, assenyalant la presència de possibles obstacles.

Easy Park Assist

El Easy Park Assist (ajuda a l’aparcament en línia o en bateria) facilita totes les maniobres per aparcar o desaparcar. Els captadors gestionen la direcció mentre el conductor només ha de fer anar els pedals i la caixa de canvi.

Connectivitat personalitzada

Connectivitat permanent, serveis enriquits, sistema i cartografia actualitzada, personalització d’ajustos… les tecnologies presents en el nou Arkana ofereixen una experiència de conducció súper connectada! 

Aquests són els principals atributs e aquest camp:

EASY CONNECT

Gràcies a l’ecosistema Renault EASY CONNECT, l’Arkana forma part d’un univers connectat de serveis accessibles mitjançant l’aplicació per a mòbils MY Renault, i el sistema multimèdia Renault EASY LINK. Aquest últim disposa de connectivitat 4G permanent. També de serveis addicionals com ara Google (cercador de direccions) i TomTom (per a la informació sobre el trànsit).

EASY LINK

Tots els sistemes, des del control remot del vehicle, a la informació del trànsit en temps real, passant per la navegació, la localització del cotxe, o accions com el control remot de les portes, ofereixen una experiència connectada total, tant dins com fora del vehicle a través del telèfon intel·ligent. El sistema multimèdia Renault EASY LINK i la cartografia a bord també ofereixen actualitzacions automàtiques gràcies a la tecnologia “Over the Air”.

El sistema multimèdia Renault EASY LINK es troba disponible en tres configuracions, totes compatibles amb Android Auto i Apple CarPlay:

– Una pantalla de 7 polzades,

– Una pantalla de 7 polzades amb navegació integrada,

– Una pantalla de 9,3 polzades amb navegació integrada.

El sistema multimèdia Renault EASY LINK s’inspira en els codis i usos dels telèfons intel·ligents per crear una interfície pràctica i ergonòmica. És possible crear perfils segons els usuaris, així com personalitzar algunes pantalles gràcies a aplicacions de ginys que permeten que cada usuari accedeixi directament a les seves funcions favorites.

MULTI-SENSE

La tecnologia Renault MULTI-SENSE permet personalitzar l’experiència de conducció segons l’humor del moment. Per fer-ho hi ha tres modes disponibles:

– Eco, per reduir el consum i les emissions de CO₂,

– Sport, per oferir el màxim plaer de conducció

– MySense, per personalitzar l’experiència al màxim.

S’accedeix als ajustament MULTI-SENSE des de la interfície del sistema Renault EASY LINK o des de la tecla que hi ha sota la pantalla central. N’hi ha prou amb prémer-la per obrir la finestra MULTI-SENSE i modificar les preferències. Hi ha fins a vuit ambients lluminosos disponibles.

Segons el mode escollit el conductor pot visualitzar un giny personalitzable en la pantalla del quadre d’instruments. Per exemple, per veure dades com ara les referents als consums optarem pel mode Eco. Si volem les dades referents als potenciòmetres (de potència i de par) escollirem el mode Sport.

Preus molt competitius

Respecte dels preus, dir-vos que l’acabat Intens -el d’accés a la gamma-  equipat amb el propulsor semihíbrid de 140 CV, surt per 20.800 euros claus en mà. Per la seva banda, l’acabat més alt del catàleg, és a dir, el paquet RS amb la mecànica híbrida endollable E-Tech de 145 CV, surt per 28.500 euros.

Com veieu, el lineal de preus és realment interessant, i més si tenim en compte el gruix de sistemes que vénen de sèrie.

Becier Vehicles

Voleu saber-ne més? Adreceu-vos al concessionari Renault de Becier Vehicles. Els trobareu a la seu central de Grup Becier de l’Av. d’Enclar, 142 de Santa Coloma. Tel. +376 871802

———

Si voleu seguir altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho accedint des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.