,

AUDI RS e-tron GT: L’AUDI MÉS POTENT DE LA HISTÒRIA

En aquest reportatge us presentem un esportiu molt especial dels d’Ingolstadt, l’Audi RS e-tron GT, el germà hiper vitaminat de l’e-tron GT.

El cert és que des que van presentar el prototip fa uns tres anys, poca cosa més s’ha dit i ensenyat dels dos esportius elèctrics de gamma alta de la marca dels quatre anells.

Audi RS e-tron GT, color Daytona grey

Audi e-tron GT i RS e-tron GT

Però com passa en tot, al final l’espera arriba al final. Les dues espectaculars berlines elèctriques alemanyes de tall esportiu ja estan a l’avantsala prèvia a la seva comercialització, la qual arrencarà en un parell de mesos.

Amb la seva arribada, la gamma e-tron, fins ara relativament tímida, augmentarà en número, però sobretot en qualitat, atès que aquests models seran del millor del seu catàleg de models elèctrics.

Mateixa plataforma que el Taycan

Aprofitant la sinergia que hi ha entre les diferents marques del grup, els nous e-tron GT estan muntats en la mateixa plataforma del Porsche Taycan. Per aquest motiu entre tots dos models hi ha coincidències. Per exemple, coincideixen en les dimensions exteriors, que són pràcticament les mateixes. Diem gairebé perquè amb 4,99 metres de llarg, la carrosseria dels Audi és tot just 3 cm més llarga que la del Porsche.

Audi RS e-tron GT, color Daytona grey

Nova seqüencia d’ADN

Les diferències visuals entre l’e-tron GT de sèrie i l’RS són molt subtils però contundents. És concentren bàsicament en les llandes, la calandra, els diferents apèndixs aerodinàmics i alguns elements de l’interior.

La part posterior és més arrodonida que cap altre part i descaradament la més ample de tot el conjunt, gràcies a l’amplada dels passos de roda. Seguint la seva línia -que arrenca des del centre de les portes posteriors-  sorgeixen les modernes òptiques amb forma d’emplomallat de fletxa. Ambdues òptiques estan unides per una tira il·luminada  que recorre tot l’ample del cotxe.  Aquest element, juntament amb el gran difusor amb doble llavi són els dos elements que més destaquen del flanc posterior.

Audi RS e-tron GT, color Daytona grey

Llandes de fins a 21’’

Si les òptiques posteriors dominen la part posterior, les imponents llandes de 20 polzades  -opcionalment poden ser de 21-  són les que es fan amb el protagonisme del cotxe en la seva cara lateral. I és que a partir d’una part davantera inclinada envers el capó, les llandes donen molt de volum a tot el conjunt, fent que tinguem la sensació que el cotxe és més baix del que ja és.

Del davant destaquen les obertures que hi ha entre les aletes davanteres i les portes. S’han concebut per aconseguir la mínima resistència a l’aire possible. També llueix molt la graella hexagonal, on normalment hi hauria la reixeta del radiador. Té varies seccions obertes i en la part inferior oculta els sensors i la càmera, elements responsables de part la seguretat i de les capacitats de guiatge.

En quant als fars, l’RS e-tron GT equipa de sèrie uns amb tecnologia Matrix Led. Opcionalment hi ha uns HD Matrix Led amb làser.

Audi RS e-tron GT, color Daytona grey

El 1r. RS elèctric

L’RS e-tron GT, no solament és el model més potent de la història dels d’Audi, també és la primera proposta elèctrica que passa per les mans del departament RS, la divisió d’alt rendiment de la marca dels anells, on fins ara només havien preparant versions equipades amb motors de combustió o fins i tot alguns de propulsió híbrida.

Fins a 646 CV

El nou RS e-tron GT té una potència natural de 598 CV. Aquesta potència pot pujar fins els 646 CV a partir de l’activació del mode «Boost», que durant un segons proporciona al cotxe aquesta potència extra. És gràcies en aquest pic que podem afirmar que l’RS e-tron GT és el cotxe més potent mai fabricat per Audi.

Audi RS e-tron GT, color Daytona grey

0,24 Cx de penetració

L’RS e-tron GT és exactament igual en quant a mides que el seu germà petit. Fa 4,99 metres de llarg, 1,96 d’ample i 1,41 d’alt. El seu coeficient aerodinàmic és de tan sols 0,24. Això és així gràcies als diferents elements aerodinàmics que inclou, com l’espòlier retràctil del darrere o les anomenades «Air Curtains». Estrenades en el SUV e-tron, les «Air Curtains» generen un flux d’aire en la zona de les rodes, de l’aleró i del difusor. També col·laboren notablement en termes d’aerodinàmica les llandes d’aliatge lleuger, dissenyades per afavorir el millor rendiment possible en aquest aspecte.

Esquema del suspensió de tres càmeres

Suspensió pneumàtica

Un altre dels punts tècnics més destacables de l’acabat RS el tenim en la configuració del xassís. La plataforma està adaptada per emprar una suspensió pneumàtica adaptativa de tres càmeres amb regulació dinàmica de quatre nivells. Pot rebaixar l’altura lliure en 22 mm i aixecar-la fins a 20 mm sobre el nivell estàndard.

Eix posterior direccional

Addicionalment el xassís de l’Audi RS e-tron GT també està equipat amb un eix posterior direccional que incrementarà la maniobrabilitat a poca velocitat i guanyarà en estabilitat rodant ràpid.

L’equip de frens està compost de discos d’acer de sèrie. Al davant són de 420 mil·límetres de diàmetre, han rebut un bany de carbur de tungstè i inclouen pinces de 10 pistons. Opcionalment és poden demanar uns discos carboceràmics

Audi e-tron Sport Sound

Audi ha dissenyat un sistema de so sintetitzat específic, l’anomenat «Audi e-tron Sport Sound», de sèrie en el RS. Aquest sistema emet el so tant a l’exterior com a l’interior del cotxe. Perquè el so transmeti esportivitat el sistema té en compte aspectes com la velocitat de gir dels motors, la pressió exercida en l’accelerador o la velocitat del cotxe. El so també canvia en funció del programa seleccionat des del selector. En mode «Dynamic» és quan més potent se sent. En el mode «Efficiency» només queda activat el sistema AVAS d’alerta per a vianants.

Interiors personalitzats

Respecte dels interiors, l’RS e-tron GT només es diferencia del model de sèrie per algunes insercions de fibra de carboni localitzades en la consola central. També per varis laminats metàl·lics. En tot cas, cal dir que més enllà d’incorporar l’última tecnologia del grup, els interiors del nou esportiu dels d’Ingolstadt està farcit amb els millors materials de revestiment i decoració. Entre aquests, trobem la fibra de carboni, l’Alcàntara, cuir sintètic, teixits d’alta qualitat i alumini. L’altre element diferencial el trobem en les insercions amb el distintiu RS.

Els d’Audi han utilitzat materials ecològics i reciclats en elements com ara les catifes, el recobriment del sól o en algunes combinacions d’entapissats.

Interiors Audi RS e-tron GT

Ambients interiors

El paquet de disseny RS vermell confereix a l’interior un estil potent gràcies a les costures en vermell, als seients esportius entapissats amb Nappa, Alcàntara o microfibra dinàmica i a la resta de detalls a joc.

Per part seva, el paquet de disseny RS gris subratlla més l’elegància, donant lloc a un ambient ‘high class’, gràcies a la combinació dels diferents materials d’alta qualitat i a les subtils costures en color gris acer.

Un 2+2 ben distribuït

La gamma e-Tron GT compta amb quatre places. Són totes prou completes tant al davant com al darrere.

El maleter és suficient per allotjar-hi l’equipatge dels quatre ocupants. En aquest sentit l’RS e-tron GT ofereix una capacitat de càrrega de 366 litres enfront dels 405 litres de l’e-Tron GT. El motiu d’aquesta diferència de capacitat la causa  l’allotjament del sistema de so Bang & Olufsen Premium de l’acabat RS.

Per si no fos prou, en el capó davanter hi ha un segon maleter amb 85 litres més de capacitat.

Interiors Audi RS e-tron GT

Virtual Cockpit Plus

Respecte del sistema destinat a l’infoentreteniment, cap novetat, no per no haver volgut aplicar-se, sinó perquè munta el complert sistema «Audi Digital Cockpit» de 12,3 polzades. Inclou la connexió «LTE Advanced», que en temps real s’ocupa de la informació sobre l’estat del trànsit i de la meteoroglogia. En això hem de sumar-hi l’altre gran pantalla central. Tot plegat és pot controlar per mitja d’un sistema de comandaments per veu.

Pel que fa als seients, l’acabat RS inclou uns d’esportius amb regulació elèctrica i 18 posicions. Opcionalment es poden substituir per uns buckets.

4×4 i 4×2

L’RS e-tron GT equipa una configuració basada en dos motors, un en cada eix. Gràcies en això estem davant d’un model amb la tracció integral Quattro.

En condicions normals, tret que activem el mode «Efficiency» des del selector «Audi Drive Select» l’e-tron GT sempre utilitzarà la tracció total repartint el par  entre els dos motors. En «Efficiency» el sistema  prioritzarà connectant només la tracció davantera.

Al marge del programa de conducció triat, des de les lleves de canvi del volant podrem triar entre dos nivells diferents de recuperació d’energia.

Audi RS e-tron GT, color Daytona grey

Funció «Boost»

Associat a un caixa de canvi de dues marxes, El motor posterior arriba als 456 CV, mentre que el davanter ofereix 238 CV més. Junts assoleixen 598 CV de potència i 830 Nm de par. Aquesta distribució de potència implica molt més dinamisme sobre l’eix posterior, el que afavorirà una conducció molt més esportiva i purista.

És amb l’activació del «Boost» que durant uns segons es pot assolir aquesta punta de 646 CV.

250 km/h i 472 km d’autonomia

Amb aquest arsenal mecànic l’RS e-tron GT puja de 0 a 100 km/h en només 3,3 segons (l’e-Tron de sèrie necessita 4,1).  La velocitat màxima, limitada electrònicament, és de 250 km/h.

Per la seva banda, l’autonomia és, segons cicle WLTP, de 472 quilòmetres (l’e-tron GT de sèrie fa 487 km). I és que tot i equipar el mateix paquet de bateries de 93,4 kWh de capacitat, la diferència en termes de potència afecten notablement l’autonomia.

Parlant de bateries, amb el sistema elèctric de 800 volts es poden dur a terme càrregues de fins a 270 kW. Això permet recarregar les bateries fins el 80% en poc més de 20 minuts (en els carregadors més potents de la xarxa «Ionity»). Si la pressa apreta, sapigueu que en 5 minuts ja tindreu una autonomia de 100 quilòmetres.

D’esquerra a dreta, l’Audi e-tron GT i l’RS e-tron GT

Diferències de sèrie

Finalment us llistem els atributs diferencials de l’RS e-tron GT respecte del de sèrie

  • Fars Matrix LED
  • Diferencial del darrere autoblocant amb control electrònic
  • Suspensió pneumàtica adaptativa de tres càmeres
  • Sistema modulador de so dels motors «e-tron Sport Sound»
  • Seients esportius plus amb regulació elèctrica i 18 posicions
  • Seients davanters calefactats i climatitzats amb funció massatge
  • Costures de color vermell i gris
  • Paquet d’il·luminació d’ambient específic
  • Pedals d’acer inoxidable
  • Entapissat d’Alcàntara, cuir artificial i microfibra dinàmica
  • Sistema de so Bang & Olufsen Premium

Pendents del lineal de preus

Encara que des de Centre prestigi Automòbils encara no ens van poder confirmar el lineal de preus ni la data de disponibilitat final, sí que podem avançar-vos que l’RS e-tron GT és lògicament més assequible que un Taycan, sense que per això haguem de restar-li massa atributs tecnològics de primer ordre, de fet, tot el contrari. I és que de la mateixa manera que en prestacions l’elèctric d’Stuttgart és superior, en el referent a interiors i equipaments  la balança no està tan clara.

El que sí podem dir-vos ja és que el preu de sortida de l’e-tron GT estarà per sota dels 100 mil euros i que l’acabat GT no hauria d’arribar als 140 mil. Sigui com sigui caldrà esperar una mica més per conèixer amb certesa els preus definitius al que sortirà aquí a Andorra.

Si voleu accedir a d’altres novetats Premium elèctriques o híbrides, trobareu els accessos en el menú superior del blog.

Fotos: Audi