SEAT – Sistemes d’ajuda a la conducció

IMPRESCINDIBLES

El nostre cotxe està ple de càmeres, sensors i radars. Estan en la part davantera, la posterior i en els laterals. No els veiem, però estan sempre actius mentre circulem. Són els assistents a la conducció i encara que no eviten que haguem de prestar la màxima atenció, sí que sumen seguretat i ens aporten confort en els nostres trajectes diaris. El responsable d’aquests sistemes en SEAT, Marc Seguer, ens detalla set dels assistents que resulten més útils quan ens posem al volant:

Front Assist

1. Una frenada automàtica que evita xocs.  El 30% dels accidents es produeix per col·lisions posteriors. Per prevenir aquest tipus de situacions, s’activa el `Front Assist’, que controla la distància del nostre cotxe respecte dels altres vehicles, o de les persones que puguin creuar-se per davant. 

“Quan el conductor no reacciona davant d’un risc imminent de col·lisió amb el cotxe que ens precedeix, o amb un vianant, primer el sistema l’avisa. Després, de ser necessari, frena automàticament”

Traffic Jam Assist

2. Embussos menys estressants.  Es calcula que a Espanya els conductors van passar una mitjana de 20 hores en embussos durant 2017.  Frenar, accelerar, tornar a frenar de nou… Res resulta més esgotador que circular quan hi ha trànsit dens, quelcom molt habitual a les grans ciutats.

El `Traffic Jam Assist’ assumeix aquestes maniobres perquè el conductor estigui més còmode. Pot canviar de marxes automàticament, regulant la velocitat i mantenint la correcta distància de seguretat en cada situació.

Lane Assist

3. Sense desviacions de carril.  Mantenir-nos en el nostre carril pot ser més senzill amb una lleu correcció automàtica del volant. Amb una càmera frontal que reconeix les línies, el `Lane Assist´ ens avisa quan estem a punt de desviar-nos, tant si circulem a baixa com a alta velocitat.  També pot corregir automàticament la trajectòria, evitant situacions de perill davant possibles distraccions del conductor.

Traffic Sign Recognition

4. El vigilant de senyals.  El `Traffic Sign Recognition Assist´ està sincronitzat amb la càmera davantera del vehicle per detectar els límits de velocitat, la prohibició d’avançar o fins i tot identificar un senyal de presència d’obres. 

“Aquest assistent funciona com el millor copilot, avisant-nos amb anticipació. La informació es mostra en el quadre d’instruments i podem també configurar un avís acústic per excés de velocitat”

Seat media center

Blind Espot Detection

5. Prou als angles morts.  Perquè el conductor no li tingui por als canvis de carril,  un senyal visual situat en el retrovisor li avisa quan s’acosta algun vehicle en el camp de visió fins ara invisible.  El `Blind Espot Detection´ funciona gràcies a dos radars que estan pendents del tràfic posterior, garantint una conducció més segura.

Adaptive Cruise Control

6. Un viatge més còmode.  El sistema `Adaptive Cruise Control´ permet fixar una velocitat de creuer constant. S’encarregarà d’accelerar i desaccelerar en funció del tràfic, i frenarà automàticament si és necessari i sense la intervenció del conductor. 

“És especialment útil activar-lo en viatges de llarg recorregut, amb trànsit dens o fluït. Amb el pas dels quilòmetres, s’agraeix molt no haver de mantenir trepitjat el pedal de gas”

Adaptive Cruise Control de Seat

Park Assist

7. Aparcar sense tocar el volant.  Amb l’ajuda d’unes càmeres que ofereixen una visió de 360º, el `Park Assist´ maniobra per nosaltres. És capaç de calcular les distàncies per prevenir qualsevol col·lisió. Pren fins i tot el control del volant.

El desenvolupament d’aquest tipus d’assistents té com a objectiu contribuir a rebaixar la sinistralitat. Es calcula que els sistemes actuals podrien reduir a la meitat els accidents a Espanya, segons un informe de la Direcció general de trànsit. 

“Gràcies a l’avançada tecnologia dels nostres vehicles, conduir és cada vegada més segur i còmode. Els assistents són avui dia els nostres millors aliats al volant, a més de l’avantsala a la conducció autònoma”

 

(Font: Marc Seguer. Responsable de sistemes SEAT)