,

Škoda Enyaq Sportline IV: l’elèctric més emotiu i prestacional dels txecs

  • La variant amb acabat esportiu ara també disponible per al nou SUV totalment elèctric de la marca.
  • Inclou nombrosos elements de disseny en color negre, així com un xassís rebaixat rebaixat que emfatitza el seu caràcter esportiu.
  • Hi ha disponibles fins a tres variants de potència, així com la tracció posterior o la total.

L’Škoda Enyaq Sportline iV és, fins avui, la versió més esportiva del nou SUV elèctric de la marca txeca i arriba farcida d’arguments qualitatius.

Del seu aspecte esportiu destaquen molt una gamma d’elements de disseny en negre, així com les seves grans rodes, mentre que el xassís esportiu rebaixat -quelcom que també contribueix visualment- ofereix una experiència de conducció segura, esportiva i amb grans dosis de dinamisme.

Interior clarament esportiu

L’interior reforça aquesta sensació esportiva. Entre altres, ho fa gràcies a uns encertats embellidors acabats amb efecte carboni, al volant multifunció de tres radis i als seients folrats especifícament i equipats amb els recolzacaps integrats.

La gamma del nou Enyaq inclou ara la variant Sportline, que s’ofereix a la península amb dos nivells de potència. El Enyaq Sportline iV 80, que produeix 150 kW i ve equipat amb tracció posterior, i l’Sportline IV 80x amb tracció total. Aquest últim equipa dos motors elèctrics que generen una potència combinada de 195 kW**.

Les variants Sportline són una part integral del catàleg de models dels txecs. En aquest sentit, aquesta nova variant 100% elèctrica arriba amb un xassís esportiu de sèrie i amb molles i amortidors específics. Gràcies a això està rebaixat 15 mm en la part frontal i 10 mm en la posterior.

Els para-xocs del color de la carrosseria i els llindars laterals acaben de reforçar la seva aparença esportiva.

Tracció davantera o integral

Estigui equipat amb tracció posterior o amb la tracció total -tot i que a Andorra, óbviament serà la tracció integral la més demandada-  la tracció del nou SUV elèctric és sempre excel·lent en transmetre a la carretera tota la potència generada pel sistema de propulsió en qualsevol situació i amb total seguretat.

A causa de com funcionen els motors elèctrics, el par motor màxim del cotxe està sempre disponible i de forma immediata. A més, la bateria d’alta tensió que hi ha muntada a la base del cotxe, concretament entre tots dos eixos, garanteix un centre de gravetat molt baix.

Gràcies al xassís esportiu específic, l’Enyaq Sportline iV pot afrontar els revolts més tancats i pronunciats amb absolut dinamisme i molt poc balanceig, fins i tot en trams amb seqüències revolts encadenats.

La direcció progressiva -una altra característica de sèrie-, també permet una conducció molt esportiva.

Dos motors i tracció total

La variant més potent és la corresponent a l’Enyaq Sportline iV 80x. Gràcies al seu segon motor elèctric en l’eix frontal, el cotxe transmet la seva potència mitjançant la tracció en les quatre rodes.

Els dos motors tenen una potència combinada de 195 kW** i ofereixen un par màxim de 425 Nm. El 80x està principalment propulsat pel motor síncron d’imants permanents de l’eix posterior. Lliura una potència de 150 kW*, un par màxim de 310 Nm i una velocitat de marxa màxima de 16.000 rpm.

En la part frontal hi ha un motor asíncron amb un inversor de pols i una caixa de canvi d’una sola velocitat. Lliura 80kW, un parel màxim de 162 Nm i una velocitat de marxa màxima de 13.500 voltes.

Puntualitzar que els motors asíncrons es caracteritzen per la seva capacitat de sobrecàrrega a curt termini i per les seves baixes pèrdues d’arrossegament. Per això són perfectes per a increments de potència a curt termini.

L’Enyaq Sportline iV 80x incorpora una bateria de 82 kWh i pot cobrir més de 500 km en cicle WLTP. La seva velocitat màxima és de 160 km/h, també segons cicle WLTP.

Recuperació d’energia

Quan es fan servir els frens, l’Enyaq Sportline iV utilitza un efectiu sistema de recuperació de l’energia resultant de les frenades, això sí, sempre que hi hagi suficient capacitat d’emmagatzematge en la bateria. Quan sigui així, el motor elèctric actuarà com un generador fent que la frenada sigui més eficient i intensa. Al mateix temps contribuirà fent augmentar l’autonomia del vehicle.

Si és necessari, el sistema de frenada s’activa de manera automàtica. Fent servir  les lleves del volant (de sèrie), el conductor pot ajustar manualment el grau de recuperació d’energia en qualsevol moment.

Les rodes davanteres estan equipades amb discos de fre ventilats i, atès que els frens posteriors estan subjectes a una càrrega mínima gràcies al sistema de recuperació d’energia, les rodes posteriors estan equipades amb uns robustos frens de tambor especialment resistents a la corrosió.

Aspecte molt dinàmic

Com dèiem tot just començar, els nombrosos elements de disseny de color negre brillant són clars signes de la sèrie Sportline. El marc de la graella també ve acabat en aquesta tonalitat, igual que els embellidors en forma de ‘C’ de les cortines d’aire. Tot plegat contrasta elegantment amb el faldó dinàmic davanter. A joc amb la carrosseria, aquest faldó destacar per dos elements: per la gran presa d’aire central amb reixeta en forma de bresca d’abella i per l’aleró.

Els retrovisors, els marcs de les finestres i les barres del sostre també presenten tocs en aquest to negre brillant, igual que el difusor instal·lat al faldó posterior, què com els llindars laterals és del mateix color que la carrosseria. Finalment destacar que la marca en lletres majúscules i el nom del model de la porta gran posterior també són de color negre brillant.

El que si difereix una mica és l’aleró del sostre, atès que tot i també ser negre està acabat en negre mat.

Fins a 21 polzades

Les grans llandes d’aliatge de 20’’ amb un disseny aerodinàmicament optimitzat, emfatitzen i milloren l’aspecte de l’Enyaq Sportline iV. Les llandes Vega vénen amb un acabat de color antracita, mentre que les Betria són de color negre i fan 21’’.

Els pneumàtics utilitzen tecnologia autosegellable. Aquesta tecnologia permet segellar automàticament davant de talls menors, com els causats per un clau petit, un vidre o una pedra esmolada. Gràcies en aquesta tecnologia de segellat evitarem haver de canviar el pneumàtic a la mínima.

Finestres tintades

La lluna davantera i les finestretes posteriors tintades també ressalten l’aspecte esportiu del cotxe. També garanteixen que l’interior es mantingui fresc a l’estiu. Per la seva banda, el vidre laminat de les finestretes acústiques davanteres i posteriors redueix el nivell de soroll en el vehicle.

Full-LED Matrix de sèrie

L’Enyaq Sportline iV ve amb els fars davanters amb tecnologia Full LED Matrix de sèrie. Cada mòdul de les llargues disposa de 24 Leds que poden controlar-se de manera individual. Això permet al conductor tenir les llargues enceses en tot moment sense enlluernar a ningú. Aquesta tecnologia intel·ligent apaga automàticament segments individuals del raig de llum quan la càmera que hi ha al parabrisa detecta vehicles, persones o objectes que reflecteixen la llum. Al darrere, també de sèrie, l’Enyaq Sportline també inclou els pilots amb tecnologia LED.

La gamma d’equipaments de sèrie inclou un sistema de neteja tant per als fars davanters com per als pilots posteriors, així com intermitents dinàmics.

L’innovador Crystal Face, disponible opcionalment, destaca per estar format per un total de 131 LEDs que il·luminen els llistons verticals i l’embellidor horitzontal de la graella.

Tapisseria negra i embellidors amb efecte carboni

A part de la tapisseria negra, les tires decoratives del panell d’instruments i les dels panells de les portes són dels elements més visuals de l’interior gràcies al seu aspecte de carboni.

Les anomenades ‘Seleccions de Disseny’ substitueixen els clàssics nivells d’acabat. S’inspiren en entorns molt moderns i ofereixen colors i materials perfectament coordinats. La selecció específica de l’acabat Sportline inclou els seients esportius de color negre amb els recolzacaps integrats, així com un òptim suport lumbar. Estan entapissats amb microfibra Suedia i amb cuir i presenten un rivetat de color gris. Les catifetes tèxtils del sòl vénen amb costures de nobuk en gris.

L’embellidor que emmarca el selector de marxes de la consola central també és de color negre, igual que el botó del fre de mà elèctric.

Un darrer toc inequívocament esportiu el tenim en les cobertes d’alumini dels pedals.

Volant multifunció en pell

El volant multifunció amb tres braços de l’Enyaq Sportline iV està dissenyat seguint l’últim estil de la marca. Està revestit amb cuir amb les costures de color gris. Opcionalment pot calefactar-se. El radi inferior del volant llueix una insígnia amb la inscripció Sportline.

Diverses funcions del vehicle poden controlar-se directament des del volant mitjançant els botons i rodes de selecció que inclou.

Prement un botó des de la consola central s’accedeix al menú del selector de modes de conducció (de sèrie) que es mostra en la pantalla de 13 polzades del monitor central del sistema dedicat a l’infoentreteniment. Des d’aquí, el conductor pot triar entre: Eco, Confort, Normal, Sport i Individual.

Head-Up Display amb realitat augmentada

El Head-Up Display (opcional) es complementa amb la pantalla de 5,3 polzades del Digital Cockpit, convertint l’Enyaq iV en el primer model de la marca txeca en oferir realitat augmentada. La zona de projecció se situa en el parabrisa. Aquí apareixen diferents indicacions en forma de símbols, com ara les fletxes de direcció del sistema de navegació.

El cotxe es posa en marxa pitjant el botó de posada en marxa, gràcies al sistema d’entrada sense clau del vehicle. Quan el conductor surt del cotxe, aquests’apagarà de manera automàtica, tot activant el fre de mà si el conductor no ho ha fet.

Sistemes anticol·lisió

L’Enyaq és un dels cotxes més segurs del seu segment. Prova d’això la tenim en què en les proves EuroNCAP va rebre les cinc estrelles, la puntuació més alta possible.

L’Enyaq Sportline iV pot equipar-se amb qualsevol dels sistemes d’assistència d’última tecnologia que ofereix la marca. El Front Assist amb Protecció Predictiva de Vianants i Ciclistes i el Side Assist amb Alerta de Trànsit Posterior, avisen de possibles col·lisions amb altres vehicles, ciclistes, vianants i obstacles estàtics.

El Front Assist està dissenyat per prevenir per complet un accident o, com a poc, per poder minimitzar les seves conseqüències.

Els nous sistemes d’assistència també milloren la seguretat en cas de col·lisió imminent.

L’Assistent de Prevenció de Col·lisions ajuda al conductor intervenint en la direcció. El sistema permet realitzar una maniobra evasiva controlada per poder evitar que es produeixi l’accident. En els girs a l’esquerra dels encreuaments l’assistent de gir detecta amb antelació el trànsit que hi hagi en sentit contrari, avisant al conductor o parant automàticament el cotxe si fos necessari.

Quan s’obre la porta, el sistema d’Alerta de Sortida avisa a l’ocupant quan un altre vehicle, cotxe, moto o un ciclista s’estiguin acostant per darrere. Ho fa de manera acústica i visual.

Confort i seguretat

El Travel Assist proporciona suport actiu a la direcció longitudinal i lateral. Inclou Control de Creuer Adaptatiu (ACC), Lane Assist Adaptatiu amb funció de reconeixement de senyals de trànsit, Traffic Jam Assist i Emergency Assist.

El sistema s’activa prement un botó que hi ha situat en el volant multifunció. Un cop  activat, el sistema mantindrà al cotxe en el seu carril i monitoritzarà de manera autònoma la distància respecte del vehicle del davant. En situacions de trànsit dens, el Travel Assist pot parar el cotxe de manera autònoma, fer-lo arrencar i fer que segueixi als vehicles del davant.

Màxim control amb el Travel Assist

El Travel Assist mostra l’entorn del vehicle en les pantalles. Això permet al conductor veure qualsevol objecte detectat pels sensors del cotxe. La funció Travel Assist requereix que el conductor mantingui sempre les mans en el volant. Si el vehicle detecta que el conductor ja no té el control de la direcció, de la frenada o de l’acceleració, l’Emergency Assist primer emetrà un avís visual, després un d’acústic i finalment realitzarà petites frenades. Si el conductor no reacciona, s’activaran els llums d’emergència, el vehicle es pararà i s’activa una trucada d’emergència.

Més endavant arribarà una nova fase molt més evolucionada del sistema. Aquesta nova fase fins i tot guiarà al cotxe per espais estrets. També assumirà el control de la direcció lateral en ciutat. Quan s’activi l’indicador, el sistema ajudarà amb els canvis de carril i proporcionarà suport a la direcció en revolts tancats.

Control de Creuer Predictiu

El Control de Creuer Predictiu reaccionarà davant obstacles comunicats a través de les dades de trànsit en línia. A més, la solució opcional del Park Assist -que actualment assumeix la maniobra del vehicle en el moment d’entrar i sortir de places d’aparcament tant en línia com en bateria-  serà capaç de frenar automàticament i evitar que el cotxe xoqui amb vianants o objectes. El radi de visualització o Area View és fins i tot millor que la càmera de visió posterior opcional, ja que les seves quatre càmeres proporcionen una vista aèria en 360 graus de l’entorn immediat del vehicle.

Protecció Proactiva

En cas col·lisió imminent, malgrat tots els sistemes d’assistència o inclús si el conductor inicia una maniobra de frenada, l’Assistent de Protecció Proactiva del Passatge prendrà automàticament precaucions per assegurar la protecció dels ocupants. En cas de col·lisió imminent, o en el cas que el cotxe corri el risc de derrapar o bolcar, el sistema tensionará els cinturons de seguretat i tancarà les finestres i el sostre panoràmic.

Fins a nou coixins de seguretat

Els ocupants de l’Enyaq Sportline iV estan protegits amb nou coixins de seguretat. Els coixins de seguretat del conductor i de l’acompanyant, així com els coixins de seguretat laterals davanters, vénen de sèrie. Igual passa amb els dos coixins de seguretat de cortina que cobreixen les finestretes davanteres i posteriors.

Un coixí de seguretat central situat entre els dos seients davanters redueix l’impacte entre el conductor i l’acompanyant en cas d’accident, mentre que els dos coixins de seguretat laterals (opcionals) dels seients exteriors del darrere proporcionen un plus protecció addicional.

Motor Espai Šmoda

Finalment dir-vos que un cop descomptades totes les ajudes del Pla Engega, el nou ENYAQ està disponible entre els 23.900 euros de l’acabat més bàsic i els 36.200 de l’acabat RS, el més alt de la gamma.

I fins aquí. Si voleu saber-ne més acosteu-vos a Motor Espai Šmoda, concessionari oficial de la marca a Andorra. Allà us acabaran d’explicar fil per randa el munt d’arguments que fan de l’Enyaq una excel·lent opció. Els trobareu a Av. d’Enclar, 50 de Santa Coloma. Tel 890000

Notes.

* La quantitat de potència disponible en situacions de conducció individuals depèn de diversos factors, com la temperatura ambient i l’estat de la càrrega, la temperatura i l’estat o l’edat física de la bateria d’alta tensió.

** Lliurament màxim de potència de 195 kW: la potència màxima és accessible durant un màxim de 30 segons.

La quantitat de potència disponible en situacions de conducció individuals depèn de diversos factors, com la temperatura ambient i l’estat de la càrrega, així com la temperatura, l’estat o l’edat física de la bateria.

En particular, la disponibilitat de la potència màxima requereix que la temperatura de la bateria d’alta tensió se situï entre els 23 °C i els 50 °C i tingui un nivell de càrrega del 88%. Qualsevol desviació respecte a aquests paràmetres en particular pot comportar una reducció de potència, fins a la completa indisponibilitat de la màxima potència. La temperatura de la bateria pot veure’s indirectament influenciada fins a un cert punt per l’aire condicionat auxiliar, i el nivell de càrrega pot, per exemple, ajustar-se des del vehicle.

La quantitat de potència disponible en un moment concret es mostra en el monitor d’energia del vehicle. Per mantenir la capacitat utilitzable de la bateria d’alta tensió el més efectiva possible, es recomana fixar un objectiu de càrrega del 80% si el vehicle s’utilitza diàriament (carregant-la fins el 100% abans dels viatges de llarga distància).