,

SUZUKI SWIFT SPORT: 970KG D’ESPORTIVITAT

Amb Joan Vinyes vam poder provar el nou Swift Sport 2018

En aquest espai de novetat parlarem del Suzuki Swift Sport 2018. Ho farem de la mà d’un dels grans pilots del Principat, en Joan Vinyes. Amb ell us mostrarem tots els detalls que destaquen d’aquesta nova generació del Swift Sport. 

Millores globals

Abans però, per allò de fer una introducció resumida, dir-vos que el nou Swift Sport millora substancialment en tots els aspectes respecte del model anterior, assolint un nou nivell tant de prestacions, com de confort, com de seguretat en ruta.

Aquests són -dit ràpid i fàcil- alguns dels aspectes més destacables que podem avançar-vos tot d’una, sense necessitat de fer ni un metre de camí:

  • El nou motor 1.4 Boosterjet de 140CV, inclou turbo.
  • Millora molt el par motor, efectiu a qualsevol règim de voltes.
  • Inclou nova caixa de canvi manual de 6 velocitats.
  • En quant a mides, hi ha una major distància entre eixos,  millorant moltíssim el comportament i la noblesa del cotxe al conduir en revolts. També la carrosseria és 1’5 centímetres més baixa i 4 centímetres més ample.
  • El nou Swift Sport pesa menys de 1000kg (970kg)
  • A nivell d’equipament aquesta nova entrega arriba amb una dotació inédita.
  • El consum s’ha reduït pràcticament en un litre.
  • La cabina està homologada per primer cop per a 5 ocupants

Del frontal destaca la gran calandra i les antiboires

+ Imponent

La nova entrega del Swift Sport impressiona només veure’l. La seva línia és molt més potent i musculada que fins ara,  gràcies a les noves formes del conjunt de la carrosseria, combinades amb unes  línies de perfil rectes que completen la nova cintura de l’esportiu dels de Suzuki.

Pilot de Luxe

Joan. Sabem que el nou Suzuki Swift Sport ha ofert des de sempre un comportament genuïnament esportiu. Això segueix així en aquesta nova entrega?. Quines han estat les millores?

– Una de molt important és que tot i mantenir la llargada de 3,89 metres, ara és 2cm més llarg entre eixos (2,45m), fet que ha afavorit que ara tingui un comportament més noble i reactiu, que no pas tan nerviós. Et dic això perquè el model anterior resultava molt imprevisible al traçar els revolts, sobretot per l’eix del darrere, que era imprevisible i per tant no podies arriscar massa.  Aquest petit augment de llargada entre eixos afavoreix que sigui un cotxe més efectiu i més rendible a nivell esportiu, ja que aquesta seguretat afegida permet poder arriscar molt més fent una conducció més al límit, gràcies en aquest plus de seguretat que et dóna el fet que saps que no et marxarà tan fàcilment de cul com abans. Això, traduït al carrer, encara és més important ja que implica un gran plus en seguretat.

Tot i ser igual de llarg, enguany és más ample

970kg

– També és molt important, de fet, importantíssim, que el pes en buit és de només 970kg. I és que tot i ser més ample ( ara fa 1,73 respecte del 1,69 anteriors) i venir més equipat, el no model pesa quasi 100kg menys. Això no ho trobes en cap altra cotxe d’aquest nivell de prestacions. Pensa que generalment un cotxe petit qualsevol supera els 1000kg.  Si en això afegim que estem parlant d’un cotxe de tall esportiu, que està farcit amb les millors sistemes d’assistència i seguretat de la indústria i que ha superat amb molt bona nota totes les proves de seguretat europees, que vols que et digui… El resultat no podía ser millor.

Però amb tantes assistències i ajudes no perd aquell plus que sempre ha tingut?

– Per res. En tot cas, les ajudes es poden desconnectar totes fins deixar el Swift amb la configuració pròpia d’un cotxe de ral·li. Però no oblidem que estem parlant d’un cotxe per a la gent i per tant, aquest nou paquet de sistemes, ajudes i assistències són un valor afegit molt valuós.

+ Motor

Es parla molt del nou motor 1.4 Boosterjet amb turbo i també del par motor.

– Abans era un motor 1.6 atmosfèric de 16V amb 136CV. Ara el motor 1.4 inclou turbo. Tot i que la potència és molt similar (fa 140CV respecte dels 136 d’abans), el comportament no té res a veure. Pots anar molt més baix de voltes ja que el motor empeny des de qualsevol règim. Vull dir que el par motor és realment molt millor (230 respecte dels 160Nm anteriors). 

Per als qui no sàpiguen que és això del par motor, com ho explicaríes?

– Un bon par motor garanteix que l’accelerador sempre respondrà amb força vagis a la velocitat que vagis i amb la marxa que sigui, només prèmer l’accelerador el cotxe reaccionarà a l’instant.  Amb el Swift però també s’ha de tenir en compte el turbo en tot això, ja que t’entrega la potència de cop. Pensa que si el Swift anterior tenia el par a 4.500 voltes, aquest el té en les 2.000. Res a veure un cotxe amb l’altre.

Això ha afectat al consum? 

– Positivament, doncs el consum ha baixat molt. El consum mig homologat està situat en uns 5.6 litres, quasi un litre menys que abans (6,4 litres). 

 

+ Superior

També a nivell estructural han hagut canvis oi?

– Absolutament. Tant en la carrosseria com en la totalitat de components que la completen. El nou Swift Sport presenta una carrosseria més rígida, basada en la nova plataforma “Heartec” de la marca. S’ha optimitzat el canvi per aconseguir una transició més neta i curta amb una menor pèrdua de potència. La direcció també és més directa i bastant més dura. El frens també són molt superiors, i les suspensions porten uns amortidors més curts, durs i estables que milloren molt l’experiència al volant, aconseguint una resposta molt superior i més adaptada a cada tipus de conducció. Amb això vull dir que conduint per ciutat són molt còmodes, però quan et poses a rodar en carretera, canvien completament de comportament.

El nou Swift Sport presenta una carrosseria més rígida, basada en la nova plataforma “Heartec”

+ Estil

Nova estructura, nou disseny! La marca presumeix molt que aquest és un altre dels aspectes més destacats. Com ho veus?

– És cert. Des de qualsevol angle és un cotxe molt atractiu. Per exemple, a més dels antiboira, el frontal integra una gran calandra central de refrigeració on hi ha el sensor anticol·lisió. 

Però de detalls n’hi ha per tot arreu i tots criden molt l’atenció: els faldons laterals, el difusor, l’espoiler, les llantes especials de 17 polzades i el doble tub d’escapament montat en una baixos amb una textura de tipus carboni són detalls que a més d’estètics indiquen la naturalesa esportiva del cotxe. Jo personalment el trobo molt més atractiu respecte del model anterior.

+ Tecnològic

Però no tot queda en això oi? Més enllà del “look”, també hi ha un salt important en quan a tecnologies, sistemes i a l’habitacle en general.

– Si parlem de la cabina, de la seguretat, les funcions i de retruc també del rendiment indirecte que implica tot en conjunt, sí que hi ha moltes coses a destacar. No hem d’oblidar que estem parlant d’un cotxe que està pensat perquè el faci servir qualsevol conductor, sigui expert o no.  És en aquest sentit on han fet un gran pas endavant els de Suzuki en incloure un paquet de sistemes i equipaments de sèrie sense precedents. Tot per garantir la màxima seguretat i confort possibles.  

Sent més ample, la cabina a guanyat molt en espai

+ Segur

Per exemple. En termes de seguretat el Swift Sport proposa sistemes com un avançat sistema de detecció de vehicles i vianants, un sistema frenada d’emergència autònoma, l’avís d’abandonament de carril involuntari, l’assistent de llums o el control de velocitat adaptatiu.

I en quan a entreteniment i informació?

– Com pots veure, el cotxe presenta una gran pantalla tàctil central de 7 polzades. És compatible amb Android Auto, Apple CarPlay i MirrorLink. Des d’aquesta pantalla es pot controlar la majoria de components. Inclou navegador 3D, el sistema d’àudio amb connexió Bluetooth, el control per veu, telèfon i la càmera posterior.

+ Esportiu

Per altra banda, entre les dues grans circumferències que hi ha darrere del volant, hi ha una altra pantalla digital LCD de 4,2 polzades que també ens ofereix una gran quantitat d’informació, incloent les forces G, gràfics d’accelerador i de fre, pressió del turbo i nivell de potència que et dèia abans.

No et pots estar de parlar de detalls “rotllo ràcing”

– jajaja.. Aleshores ja no diré res de les costures de fil vermell dels seients davanters a joc amb el volant, el canvi i els tapissats de portes i taulell, no?

“Touché”, que diuen els francesos. De fet, al pujar, immediatament he notat el carácter esportiu per tots costats. De fet, molt més que en el cas del model anterior.

– És diferent. Les coses evolucionen i en el cas del Swift han evolucionat molt i bé.

+ és més

Alguna cosa per afegir?

– Ja que hem mencionat les costures, destacar els nous seients esportius davanters. La seva morfologia inclou suports específics per a les espatlles, els malucs i les cames. Tenen un grau de duresa prou ferm però també la comoditat necessària per conduir tranquilament.

Per acabar amb els interiors, i de fet amb el reportatge, si m’ho permets afegiré jo mateix dos detalls més:  el volant i els pedals.

Corregeix-me si m’equivoco Joan. Els pedals son d’alumini, i el volant és estret i no gaire gran. Ve farcit de botons i està parcialment tapissat amb cuir rematat amb el fill vermell que dèies abano. Dues carícies més envers el món dels ral·lies. 

– Ara ets tu qui fa referències “racing” eh!  Parlant del volant, permet que afegeixi un altra cosa. Entre els comandaments del volant i el control per veu es pot fer anar pràcticament tot.  

Ara sí, amb aquest detall crec que ja ho tenim tot dit.

El nou Swift 2018 pot dur fins a 3 passatgers al darrere.

Lamento dir-te que t’oblidaves d’una cosa cosa molt important Joan,  i és que per primera vegada el Swift està homologat per a 5 persones. 

– Doncs sí. Molt important.  Al final, entre els dos encara farem un bon reportatge. 

Ho dubtàves?

Gràcies Joan. Tant per les explicacions, com per deixar-me fer de copilot durant unes hores. Com sempre, és un plaer compartir una estona amb tu.

Recordar-vos  que Automòbils Pyrénées és el concessionari oficial Suzuki per Andorra. Si esteu interessats o voleu ampliar aquesta informació, adreceu-vos a les seves instal·lacions. Els trobareu a Prat de la Tresa s/n. Tel. 880700.