,

A Vinyes-Mercader se’ls escapa el podi a les Açores per 20’’

Abans del 55è Açores Ral·li, ni Joan Vinyes ni el seu copilot Jordi Mercader (Suzuki Swift R4lly S) haurien dit mai que s’endurien la quarta posició final d’aquesta prova de l’Europeu de ral·lis de terra.

No obstant això, tal com va començar la prova, acabar-a 20” del podi i fer-ho a un ritme excel·lent -tot i els problemes viscuts-  va fer que Vinyes marxés molt satisfet de l’illa portuguesa. El pilot marxava convençut que el 4t lloc és més positiu del que pugui semblar, sobretot, perquè els permet continuar vius en un certamen de tan nivell de pilotatge com és l’ERC2.

Sense turbo

La carrera de Vinyes – Mercader va estar marcada per un problema mecànic. Malauradament en el tercer quilòmetre de la primera especial va afluixar-se una “mangueta” del turbo. Però això el tàndem de l’equip Suzuki Ibèrica va haver de completar la primera secció sense turbo (hi havia 3 especials amb 62 km de velocitat). Aquest fet els va fer perdre  tota opció de poder lluitar pel triomf.

Meteorologia molt variable.

Els equips participants van tenir una temperatura molt agradable durant els dies previs a l’inici de la competició.

Al principi de la primera etapa la pluja va estar present en les especials del sud de l’illa. La jornada següent però, va començar amb el cel ennuvolat tot i que finalment va acabar imposant-se el. El vent, amb major o menor intensitat, sempre va ser present.

Un traçat molt exigent

En la seva primera visita a l’arxipèlag Vinyes-Mercader van poder comprovar que totes les referències que tenien d’aquest ral·li eren reals: especials amb desnivells molt pronunciats, canvis de ritme constants, pistes molt estretes i encaixonades entre marges de terra i naturalesa… En resum, era un recorregut on qualsevol error podia tenir conseqüències irreversibles.

En la “free practice” (2 passades per una especial de 3,12 km a la zona de Lagoa), que va disputar-se ja es van poder veure les primeres conseqüències de la duresa del traçat.

2n millor temps

Vinyes-Mercader van superar aquest primer obstacle del ral·li complint amb els objectius que s’havien marcat, és a dir, marcant el segon millor crono de la seva categoria en el tram de qualificació, així com la 18a posició en la classificació escratx. D’aquesta manera van poder evitar haver de sortir obrint el ral·li durant la primera etapa.

Respecte dels canvis en l’elecció de la posició de sortida, Vinyes ens comentava que a ”van modificar la reglamentació i només els 25 primers del TC tenien opció a triar la posició de sortida. Així doncs, aquesta vegada tocava arriscar una mica per no estar entre els últims a poder triar la posició de sortida. Al final vam poder triar la 7a plaça, un lloc que crèiem correcta abans d’inicial el TC”

Etapa 1. A Graminhais, es va esvair tota opció.  

Va ser un inici descoratjador el que van haver de superar Vinyes-Mercader i l’equip de Suzuki Ibèrica. El problema esmentat va fer que l’estratègia de cara a la competició canviés de manera radical.

Aquest era el comentari de Vinyes en finalitzar la jornada:

“És cert que ha estat un cop important. El Swift es va comportar impecable en l’FP, però avui …  Hem intentat fer un arranjament de supervivència al final de la primera especial, però no ha estat possible tornar a col·locar la “mangueta”. Hem seguit a un ritme molt lent fins arribar a l’assistència on els tècnics han solucionat l’avaria sense més complicacions”

Amb el Switf reparat, però amb molt de temps perdut, l’equip de Vinyes va plantejar-se l’opció d’abandonar el ral·li, però al final la decisió de continuar va ser unànime.

Classificació Etapa 1:

  1. Pardo-Pérez (Suzuki Swift R4lly S), 1h33’11.1
  2. Victor Cartier-Fabien Craen (Toyota Yaris) a 3’37”.1
  3. Dimitry Feofanov-Normunds Kokins (Suzuki Swift R4) a 5’09”.4
  4. Vinyes.Mercader (Suzuki Swift R4lly S) a 9’18”.7 .

Etapa 2. Vinyes-Mercader els més ràpids

El tàndem #26 de l’Equip Suzuki Ibèrica van iniciar la segona etapa amb la millor predisposició. Sense res a perdre i molt a guanyar, l’objectiu era imprimir un ritme molt alt i intentar pressionar als rivals que els precedien.

Vinyes-Mecader van esprémer al màxim el Swift R4lly i van marcar 5 dels 7 escratxs possibles.

Al final van quedar a menys de 20” del podi.

Malgrat no estar en el podi final, en Joan es mostrava plenament satisfet de com s’havia desenvolupat aquesta segona etapa:

“Crec que ho vam tenir molt a prop. Una virolla en l’últim pas per Sete Cidades, ens va fer perdre uns segons (13” segons la telemetria). De no ser per això quasi ho aconseguim”

Classificació Final:

  1. Pardo-Pérez (Suzuki Swift R4lly S), 2h45’53.1,
  2. Victor Cartier-Fabien Craen (Toyota Yaris) a 3’51”.6
  3. 3. Dimitry Feofanov-Normunds Kokins (Suzuki Swift R4) a 7’08”.7
  4. Vinyes.Mercader (Suzuki Swift R4lly S) a 7’38”.3

Classificació provisional de l’ERC2:

  1. Javier Pardo, 119 punts
  2. Dimitry Feofanov, 118 punts
  3. Polonsky Dariusz, 92punts
  4. Joan Vinyes, 82 punts
  5. Victor Cartier, 81 punts

El Ral·li Serras de Fafe e Felgueiras, que es disputarà els dies 1, 2 i 3 d’octubre, serà la sisena cita de l’ERC2 de la present temporada.

La prova organitzada per Demoporto tornarà a transitar per les tradicionals pistes de terra del nord de Portugal, sent la localitat de Fafe el nucli de la prova portuguesa del Campionat d’Europa de Ral·lis (ERC) 2021.

———

Per a més notícies sobre les actuacions dels pilots andorrans en l’àmbit de l’esport  internacional, feu clic en aquest enllaç directe. També podeu accedir-hi des del menú superior del blog.

Info original / Fotos: Fotoesport