,

TOT LLEST PER L’ARRIBADA DEL MERCEDES-BENZ EQC

En poques setmanes arribarà el nou Mercedes-Benz EQC a Automòbils Pyrénées, el concessionari oficial de la marca a Andorra. Concretament serà al llarg del mes d’octubre quan desembarqui en les instal·lacions del concessionari andorrà, on fa dies que treballen per tenir-ho tot llest i a punt.

I és que el nou EQC és el primer SUV completament elèctric fabricat pels d’Stuttgart i com en la resta del Món, és una de les grans novetats programades per la marca de cara en aquest darrer quatrimestre de l’any.

Inaugurant els «EQ»

Com la seva nomenclatura indica, l’EQC és el primer model de la nova i esperada línia de productes EQ.

A nivell de propulsió, el Merccedes-Benz EQC compta amb dos motors elèctrics, 408 cavalls i amb una gran bateria d’ions de liti que garanteix una autonomia de 450 quilòmetres.

Amb els seus 4,76 metres de longitud, el nou SUV compacte de l’estrella alemanya estarà a mig camí entre un Mercedes-Benz GLC i un GLE.

Nascut per competir contra rivals com el Tesla Model X, el Jaguar I-PACE o l’Audi eTron, l’EQC pretén posar el segment potes enlaire i pel que intuïm, ho farà!

Disseny EQC

Com tot nou concepte, l’EQC estrena un nou llenguatge de disseny desenvolupat específicament. Entre els trets EQC destaquen a primera vista dos elements. D’una banda ressalta la gran graella frontal i per l’altre una signatura lumínica espectacular que recorre tot l’ample del vehicle, tant al davant com al darrere. Gràcies en això es percep la llum de posició com una banda lluminosa horitzontal que recorre de costat a costat tot el cotxe.

Black Panell

Però això no és tot.  Els enginyers també han introduït una superfície en el frontal denominada “Black Panell”. Aquesta superfície embolica els fars i la graella davantera abans esmentada.

Perfil cupè

Ja de perfil i seguint amb la tendència d’altres compactes, destacar el descens del sostre en la saga, una caiguda final que emfatitza la seva línia cupè.

Encara de perfil, ressaltar les grans llandes d’aliatge lleuger. Amb un disseny aerodinàmic molt especial, inclouen un acabat bicolor. Estan disponibles entre les 19 a les 21 polzades.

Interior EQC

La línia de disseny de l’interior és similar a la que presenta el Classe A, inclòs el sistema multimèdia «MBUX» (Mercedes-Benz User Experience). En aquest sentit compta amb 2 pantalles de 10,25 polzades (de sèrie).

Amb un aspecte net i minimalista, dibuixat a base de línies de traç senzill, net i fluid, la cabina llueix molt moderna i tecnològica.

També s’ha inclòs una il·luminació d’ambient de fibra òptica en el lloc de conducció i en els difusors de ventilació.

Equipaments

Existeixen dues línies d’equipament: «Electric Art», el de sèrie i «AMG Line», el més esportiu. Aquest últim inclou una calandra del radiador i un faldó davanter de disseny AMG específic. A més, el faldó posterior també compta amb un nou disseny signat pels d’AMG. Només amb aquests tres elements, l’esportivitat d’aquest acabat ressalta molt.

Per a rematar l’equipament «AMG Line» també hi ha disponibles les  llandes de 20 i de 21 polzades de nou disseny, així com un volant esportiu multifunció.

Tecnologies

Quant a tecnologia, destacar l’assistent «ECO». Aquest sistema indica al conductor quan és el moment idoni per aixecar el peu de l’accelerador en acostar-se a un tram de limitació de velocitat. Això és així gràcies a la informació que s’obté utilitzant les dades del sistema de navegació i les del sistema de reconeixement de senyals de trànsit.

També hi ha un sistema de preclimatizació de l’habitacle. La activació a distància es fa per mitjà d’una aplicació mòbil.

Propulsor

Com dèiem breument al principi de l’article, l’EQC fa servir dos motors elèctrics. Aquests motors van muntats un en cada eix del cotxe, per això l’EQC és un SUV que segons la situació serà tracció integral. Ho expliquem tot seguit.

El motor de l’eix davanter està optimitzat per aconseguir la màxima eficiència en la gamma baixa o mitjana de càrrega. Per la seva banda, el motor posterior determinarà el dinamisme de la conducció.

Per aconseguir la màxima eficiència, el sistema també permet que al conduir amb una càrrega baixa s’utilitzi solament el motor elèctric de l’eix davanter. Per tant la tracció variarà entre davantera i total segons el règim.

Prestacions

Els dos propulsors elèctrics conjuntament desenvolupen 408 CV de potència (300 kW). El parell màxim conjunt és de 765 Nm.

Gràcies en aquesta potència l’EQC puja 0 a 100 quilòmetres per hora en solament 5,1 segons.

Aconsegueix una velocitat màxima limitada electrònicament de 180 quilòmetres per hora i el seu consum en cicle mixt és de 22,2 kWh/100 km.

En resum, Excel·lents prestacions!

Bateries

A nivell d’energia el EQC equipa una bateria d’ions de liti amb una capacitat energètica útil d’uns 80 kWh. Això li permet arribar a una autonomia de 374 i 416 quilòmetres en funció de l’equipament.

Recàrrega

La càrrega que pot realitzar-se fins i tot a 110 kW. En aquest sentit, en un carregador ràpid es pot recuperar del 10% al 80% de la càrrega en només 40 minuts.
Ara bé, com en tots els elèctrics, si es fa servir un carregador convencional (cada vegada menys freqüents) es necessitaran una mica més de 10 hores per assolir una càrrega completa.

Propers «EQ»

Ja per acabar, dir-vos que entre els plans de Mercedes-Benz en el que a tecnologia elèctrica es refereix, l’EQC només és el primer pas cap a una gamma molt més completa.

L’any 2022, Mercedes-Benz té programat llançar mes de mitja dotzena de models elèctrics diferents. En aquest sentit hauran introduït una versió híbrida, híbrida-endollable, elèctrica o d’hidrogen en cadascuna de les seves gammes en els propers 3 anys.

En aquesta línia dir-vos que els pròxims llançaments que arribaran seran el «EQA» equivalent de la Classe A i el «EQS» de la Classe S.

Podeu ampliar la informació del plans «EQ» de Mercedes Benz en l’article que vam dedicar-hi fa un temps. El trobareu fent clic aquí.

Futur incert?

Només està per veure cap a on tendirà el mercat, si a les tecnologies d’electrificació, incloses les híbrides, o a les tecnologies basades en la pila d’hidrogen, per lògica,  -almenys nosaltres ho veiem així-  les que haurien de desenvolupar-se si volem tenir un futur sostenible de debò.

Sigui com sigui, poc podem fer a part d’especular. És la indústria i els governs els que tenen l’última paraula i desgraciadament, els interessos prevalen per sobre de tot.

En tot cas, mentre es defineix tot això, les marques continuen desenvolupant les seves noves flotes, deixant -almenys això sí que s’ha consensuat- els combustibles fòssils cada cop més de costat, que ja anava sent hora.

 

Fotos: mercedes-benz.com