,

TOYOTA MOTORS ENTREGA ELS PRIMERS GR YARIS

Fa ja uns dies que va arribar a Toyota Motors l’esperat Toyota GR Yaris, la versió radicalment esportiva del compacte utilitari japonés. Per això, tot i que ja vam parlar-ne fa unes setmanes al blog, el refrescarem de nou, que el cotxe bé s’ho val!

Nascut a partir del World Rally Championship (WRC), el GR Yaris és el segon model GR global, ja que prèviament va arribar un altre pota negra igual d’exitós, el GR Supra.

Pedigrí racing

El nou GR Yaris inclou tot el coneixement, la tecnologia i l’experiència acumulada en els World Rally Championship.

La seva potència, l’aerodinàmica, però sobretot la seva concepció, fan d’aquest cotxe una peça gairebé de culte, caprici inevitable de grans pilots que coincideixen al dir que “feia molts anys que no apareixia un cotxe tan purista com aquest”.  I és que només seure al volant t’adones que tot el GR Yaris està concebut al més pur estil d’un cotxe dels que ja no es fan.  El cert és que propulsor i components mecànics a part, el disseny d’aquest míssil ‘made in Japan’ està pensat perquè s’adapti amb absoluta eficiència i eficàcia, tant en els circuits de competició -on millor se sent- com a la ciutat en un dia qualsevol.

Pura sang urbanita

Insistim en aquesta dualitat perquè tot i que és un cotxe molt accessible per conduir-lo normalment, ha estat desenvolupat a partir de l’experiència de l’equip de Toyota Gazoo Racing i del Tommi Mäkinen Racing -soci de Toyota en el WRC del Mundial de Ral·lis- i ha rebut una exhaustiva posada a punt final amb pilots del WRC, és a dir, poca broma!

1.6 litres, 261 CV i 4×4

I és que dins del capó ens trobem amb un potent motor turbo 1.6 DOHC de 3 cilindres i 12 vàlvules, formulat amb una avançada tecnologia en la què destaca -entre altres-  el nou sistema GR-FOUR, el primer sistema de tracció total esportiva que ha incorporat la marca. Amb 261 CV de potència, una acceleració de 0 a 100 km/h de només 5,5 segons i una velocitat punta limitada electrònicament en 230 km/h, la festa està servida.

El turbocompressor ‘single-scroll’ amb rodaments de boles, combinat amb una transmissió manual de sis velocitats permet alts nivells de par.

Donat que el motor està ubicat en una posició lleugerament més endarrerida (molt més proper al centre del cotxe) i que la bateria està situada en la base del maleter, s’ha aconseguit un excel·lent equilibri del xassís, la qual cosa també implicarà un millor tacte de conducció, més estabilitat i una millor resposta.

El cert però, és que més enllà de xifres, doncs són relativament fàcils d’aconseguir a base de cavalleria, el que realment fa que aquest sigui un cotxe tan singular és el seu comportament i el que arriba a donar de si.

4,9 kg/CV

S’ha posat especial èmfasi en aconseguir una aerodinàmica de primer ordre en un cotxe el més lleuger possible. En aquest sentit la carrosseria -feta a base de polímers de fibra de carboni i d’alumini, ambdós materials molt lleugers i resistents- ha estat un element determinant. Gràcies a la seva lleugeresa s’ha aconseguit diverses coses, totes elles prioritàries. Primer de tot s’ha assolit una relació pes-potència de només 4,9 kg / CV. Seguidament i no menys importants, s’ha aplicat una major amplada de via al darrere i s’ha emprat un nou sistema de suspensió posterior de dobles triangles. També s’han introduït diferents reforços en la part inferior de la carrosseria per afavorir les capacitats de la suspensió.

Tot i estar basat en el Yaris de producció regular, el GR és en realitat bastant diferent. A part d’estar basat en el model de 3 portes, el GR inclou una línia de sostre -en aquest cas de carboni- 91 mm més baixa. Gràcies en això i a la canalització de l’aire cap a l’aleró posterior, es genera la màxima càrrega aerodinàmica possible. Aquest detall també enateix la seva elegant línia de cupè, un aspecte encara més accentuat gràcies a l’absència de marcs en les portes.

Tot i estar concebut per regalar rendiment i rius d’adrenalina, el nou GR Yaris inclou un mínim -masses segons alguns- de components per fer més fàcil i confortable la seva conducció a diari. En aquest sentit, sistemes de seguretat passiva i activa a part, trobem tres estils de conducció: «Normal»,«Sport» i «Track».

GR-Four

El conductor pot ajustar el funcionament de la tracció GR-Four per mitjà d’aquest comandament de selecció. En la posició «Normal» la distribució bàsica del par és de 60:40, mentre que en la manera «Sport» l’equilibri es desplaça cap enrere amb una distribució del 30:70. Per últim, amb un ajustament bàsic del 50:50, hi ha el mode «Track» que com el seu nom indica està enfocat a la competició.

Segons el mode de conducció, la distribució del par s’ajustarà automàticament per respondre a les accions del conductor, al comportament del vehicle i a les condicions de la carretera o del circuit.


Com a opció, en l’acabat ‘Pack Circuit’ o ‘Track’, hi ha dos diferencials de lliscament limitat de tipus Torsen per administrar la distribució entre les rodes de l’esquerra i de la dreta.

Com us dèiem, Toyota Motors ja ha rebut i entregat les dues primeres unitats, ambdues equipades amb el paquet ‘Track’ , el més esportiu.

Des del concessionari escaldenc ens van comentar que tot i ser un model molt complicar d’aconseguir, encara hi ha la possibilitat de demanar-ne alguna unitat més. Serà molt complicat poder accedir-hi en aquestes alçades, però si esteu interessats, adreceu-vos ràpidament a Toyota Motors. A part de gaudir d’una autèntica màquina de competició, estareu fent una molt bona inversió, doncs el valor d’aquest cotxe fluctuarà ràpidament a l’alça, sobretot un cop ‘s’esgoti l’aigua de l’aixeta’ d’aquesta segona entrega GR dels de Toyota.

Toyota Motors està a l’Av. Fiter i Rossell d’Escaldes-Engordany. Tel +376 814 481

Fotos: Motoraldia