TOYOTA S’ESTRENA ENTRE ELS B-SUV AMB EL YARIS CROSS

En aquesta primera edició impresa de juny us presentem, entre altres novetats, el futur Toyota Yaris Cross, una nova versió del petit compacte de la marca japonesa que s’endinsa -per primer cop- en l’anomenat segment B-SUV, un segment que a més d’estar de rigurosa actualitat, és ideal en països com el nostre.
A partir de l’èxit obtingut pels grans SUV, els fabricants van tenir l’encert de projectar aquest concepte, sobretot des de la vessant visual, als models de ciutat (segment B). Així van nèixer els anomenats B-SUV, els utilitaris urbans compactes de tota la vida, però amb una arquitectura de tipus tot camí: aspecte robust, alçada notable, un “look” de tot camí i en alguns casos, fins i tot amb tracció integral.

100% europeu

El cert és que l’éxit que han assolit ha estat tan important que cada cop són més habituals en els catàlegs dels fabricants. En aquest sentit, els de Toyota encara no havien donat el pas, doncs volien encertar-la de ple. Ara, arribat ja el moment i a la vista del resultat, podem augurar que la jugada els sortirà molt i molt bé.
La primera cosa que van fer per assegurar-se l’èxit -al menys en gran part- va ser centrar-se en satisfer els gustos i necessitats dels conductors europeus, els principals compradors d’aquest segment de cotxes. Per això, més enllà d’estudiar el comportament del públic amb models ja existents, Nissan va prendre la decisió de dissenyar i desenvolupar el Yaris Cross directament a Europa.

Tecnologia a punt

Per altra banda, el que per a moltes marques pot ser un dels aspectes més “difícils” dins del pla de desenvolupament, ens referim a les solucions de propulsió en general i a les de híbridació en particular, per a Toyota no era cap problema, doncs ho teníen tot a casa. I és que el nou Yaris Cross hereta el “savoir-faire” de la marca pel que fa l’aplicació de solucions híbrides. No oblidem que aquest grup lidera a nivell mundial tot el referent a hibridació, inclosa la de models compactes amb el Yaris Hybrid.

4a generació híbrida

En aquest sentit destacar que el nou compacte japonés equipa la que és la 4a generació de sistemes híbrids de la marca. Així doncs, la gamma Yaris, Cross inclós, és la primera en incorporar el darrer sistema híbrid desenvolupat per Toyota.
Aquest nou sistema ha sorgit a partir del feedback obtingut de models com els C-HR, RAV4 o el Corolla, equipats amb motoritzacions més grans de 2 i 2,5 litres.
Per als Yaris aquest sistema incorpora un nou motor de gasolina de 3 cilindres i 1.5 litres. Aquest sistema motriu dóna com a resultat un par motor molt alt a baix règim i una molt bona eficiència. I és que amb una eficiència tèrmica del motor d’un 40% es garanteixen uns nivells molt reduïts de consum de combustible i d’emissions. Parlant de les emissions, en la versió de tracció davantera la xifra no arriba als 90 g/km. En la variant de tracció integral les emissions se situen per sota de 100 g/km.

Modular i espaiós

Com a bon Yaris, el Yaris Cross comparteix els mateixos principis de disseny, habitabilitat i de configuració del model primari. De fet, comparteix amb aquest la nova plataforma GA-B dissenyada per la marca per als seus models compactes. Gràcies a tot això, de la mateixa manera que el Yaris presumeix per oferir un interior molt espaiós, la nova versió tipus SUV ho fa exactament igual, però des d’una posició més alta.

Intelligent All-Wheel Drive

Aquesta posició alta de conducció, i la disponibilitat de la tracció total intel·ligent «Intelligent All-Wheel Drive» (AWD-i) -un altre punt fort dels japonesos- acaben de reforçar amb total solvència les intencions off-road del Yaris Cross.
Més enllà de la lògica idoneïtat fora pista, el sistema AWD-i aporta un grau addicional d’estabilitat i de tracció en els desplaçaments quotidians per la city, a part de ser de gran utilitat si se circula en superfícies amb poca adherència, com pluja o neu. A més, és un sistema molt compacte i lleuger, de manera que també ajudarà a assolir nivells de consum de combustible i emissions de CO2 molt més baixos que en altres models del segment B amb tracció total.
L’AWD-i dirigeix el par de tracció cap a l’eix posterior a l’arrencar i a l’accelerar. En condicions normals el Yaris Cross treballa sobre la tracció davantera. Si el sistema detecta manca d’adherència, activarà automàticament la tracció 4×4.

Un compacte ‘familiar’

El que està clar és que amb el Yaris Cross, Toyota sorprendrà a tothom, doncs tot i ser dels últims en arribar, és dels que millor compleixen amb el tema tamany, oferint molta amplitud en les 4 places.
Parlant de tamany. El nou Yaris Cross té la mateixa distància entre eixos que la darrera entrega del model de sèrie (2.560 mm). Això sí, és 240 mm més llarg: 60 mm més a la volada davantera i 180 més en la del darrere. Això facilita que en comparació al model de base, el Yaris Cross tingui un habitacle una més espaiós.
També és 90 mm més alt i 290 més ample. Lògicament, l’alçada lliure a terra és més alta (30 mm més).

Toyota Safety Sense

El nou Yaris Cross compta amb els sistemes de seguretat activa del paquet «Toyota Safety Sense», però també amb una sèrie de funcions avançades d’assistència al conductor mitjançant un seguit d’alertes preventives visuals i sonores. Quan sigui necessari però, en cas de perill imminent s’activarà la intervenció d’un sistema automàtic de frenada i de control de direcció.

Solucions pràctiques

El Yaris Cross també presenta detalls pràctics poc habituals en cotxes d’aquest segment. Per exemple, la porta de maleter és d’accionament elèctric, un detall molt útil si arribem carregats amb bosses. Un cop obert, el maleter inclou una safata ajustable, de manera que podrem variar la volumetria en funció del que volguem carregar. Aquesta safata es pot dividir en dos.
Completen la dotació del maleter un sèrie de corretges flexibles amb les que podrem assegurar la càrrega mentre circulem.

390 litres naturals

Amb tots els seients aixecats i carregat fins a l’alçada dels respatllers posteriors, el Yaris Cross ofereix un maleter de gran capacitat. No obstant això, si es necessita més espai podrem jugar amb els seients del darrere (plegables), ja que ofereixen una configuració 40:20:40. Això permet variar l’espai de càrrega en funció de l’equipatge i del nombre de passatgers. En condicions normals, el maleter ofereix 390 litres.
Per a qualsevol informació, podeu adreçar-vos a Toyota Motors. Els trobareu a l’Av. Fiter i Rosell, 4 d’Escaldes-Engordany. Tel. +376 814481

Fotos: Toyota