, ,

Un 718 Cayman GT4 RS amb combustible sintètic es llueix a Zell am See

Un Porsche 718 Cayman GT4 RS i la seva variant Clubsport van causar sensació en la darrera edició del GP Ice Race de Zell am See (Àustria). I és que més enllà de l’espectacularitat de la carrera sobre gel, el que més va sorprendre és que tots dos esportius estaven propulsats amb combustible sintètic.

Al circuit gelat els dos esportius dels d’Sttugart van demostrar, més enllà de les seves impressionants qualitats inherents, una cosa inèdita fins avui, les excel·lencies d’un nou combustible sintètic que a més de suposar una reducció d’emissions de CO₂ brutal, funciona en motors tradicionals de combustió sense necessitat de fer res més que omplir el dipòsit.

Provat a la Porsche Mobil 1 Supercup

De tirar definitivament endavant i expandir-se -com sembla que finalment farà- contribuirà significativament en la reducció d’emissions de carboni del sector de l’automoció, un mal molt necessari que ara per ara, segueix pendent.

Val a dir que abans d’arribar en aquest punt, aquest combustible ja ha demostrat la seva idoneïtat en un seguit de proves fetes en motors Porsche d’alt rendiment, com els de la Porsche Mobil 1 Supercup, on s’ha utilitzat en tots els 911 GT3 Cup durant la temporada 2021.

A partir de residus alimentaris

Aquesta gasolina renovable es basa en un nou biocombustible creat a partir de residus d’aliments i tots sabem que d’aquests residus en generem molts, moltíssims. Per això, la cadena de subministrament per produir el nou e-fuel la tenim més que garantida.

Michael Steiner, membre del Consell de Direcció de Porsche AG com a responsable de recerca i desenvolupament, explicava en roda de premsa que “segons les últimes estimacions, en les carreteres de tot el món hi ha més de 1.300 milions de vehicles i que la transició cap a la mobilitat elèctrica no s’està produint amb la rapidesa necessària com per aconseguir els objectius establerts en l’Acord de París. A més, el cotxe elèctric està arribant a diferents velocitats als diferents països, el que significa que inevitablement durant les pròximes dècades continuaran circulant molts vehicles amb motor de combustió”

Ràpida reducció d’emissions

Certament, amb combustibles produïts d’una manera pràcticament neutra en termes de CO₂, els vehicles actuals podrien fer la seva pròpia contribució a una ràpida reducció d’emissions, a més de fer-ho d’una manera gens traumàtica, atès que simplement, canviaríem de combustible, no de vehicle.

Necessitem urgentment una solució per poder aconseguir que els cotxes existents passin a ser sostenibles”, subratllava la llegenda dels rallyes Walter Röhrl. “Aquest objectiu es pot aconseguir amb combustibles renovables, doncs són un complement raonable i inteligent, a més de compatible amb l’electrificació

Amb la finalitat d’impulsar activament aquest desenvolupament, Porsche va iniciar recentment la construcció de la seva primera fàbrica per a la producció de e-fuels. 

Projecte Haru Oni

Els combustibles sintètics es creen utilitzant electricitat generada mitjançant energia eòlica. L’aigua es descompon en hidrogen i oxigen mitjançant l’electròlisi. Després, l’hidrogen es processa amb CO₂ extret de l’aire per poder produir e-metanol. En el següent pas, conegut com a síntesi de metanol a gasolina, el metanol es converteix en gasolina sintètica, que al seu torn es processa fins a convertir-se en un combustible que compleix amb els requisits necessaris per poder ser utilitzat en tots els motors de gasolina, sense necessitat de canviar ni una peça en aquests.

El projecte conjunt Haru Oni, en el qual participen Porsche, Siemens Energy i altres socis internacionals, s’ha concretat en la primera planta comercial del món productora a gran escala d’aquest combustible sintètic.

Situada a la província de Magallanes, al sud de Xile, la planta aprofita les condicions ideals de vent intens de la regió per poder generar l’energia eòlica necessària per dur a terme tot aquest procés.

130 mil litres inicials

S’espera que la planta pilot produeixi uns 130 mil litres d’e-fuel a l’any, dels quals Porsche adquirirà tota la producció. Inicialment la destinarà a la competició. Més endavant però, Porsche té pensat utilitzar el nou e-fuel en tots els seus models amb motor de combustió, inclosos els clàssics.

El cert és que esperar que a curt termini aquests 1.300 milions de cotxes desapareguin i siguin substituïts per d’altres d’elèctrics és simplement impossible, per la qual cosa, l’arribada d’un combustible com aquest ajudaria molt en l’eliminació ràpida d’emissions del parc automobilístic mundial. Això, també donaria un respir perquè les noves tecnologies, com la dels elèctrics o les basades en la pila d’hidrogen, tinguessin més marge per poder implantar-se sense la pressió que tenim actualment a nivell climàtic i mediambiental.

A més, tal com va remarcar Röhrl “és esperançador saber que en el futur podrem conduir cotxes clàssics gràcies a l’ús de e-fuels

Els clàssics, seguiran sent clàsics

És indiscutible que poder repostar un vehicle qualsevol amb aquest combustible renovable, poder gaudir d’ell tal qual és, però sense emetre emissions nocives i sense haver canviat ni un cargol del motor, més enllà de sostenible, és una gran solució en tots els sentits. .

Esperem que ara, les coses no es torcin tot d’una, com ha passat tantes vegades. En tot cas, vists els actors i l’estat de tot el projecte, tot pinta més que bé!

———

Si voleu accedir a altres notícies i reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat ‘Reportatges’ que trobareu en el menú superior. També podeu accedir directament des d’aquest enllaç.