,

VINYES-MERCADER S’ENDUEN UN TREBALLAT PODI ABSOLUT AL PRINCESA D’ASTURIES

A més d’aconseguir el triomf en la categoria N5, Joan Vinyes-Jordi Mercader (Suzuki Swift R+ N5) van fer-se amb el 3r esglaó del podi absolut del 56è Ral·li Princesa d’Astúries, prova vàlida per al FIA Iberian Ral·li Trophy (FIA ERT) i pels Campionats d’Espanya (CERA) i d’Astúries de ral·lis d’asfalt.

La lluita entre el Swift R+ de Vinyes-Mercader i el VW Polo d’Ordoñez-García va centrar l’atenció de tothom durant els últims compassos del ral·li asturià.

Mancant l’especial final, el triomf de la categoria N5 va acabar caient del costat del Suzuki.

A principi de setmana (dimarts dia 10), Oviedo va rebre als participants amb la sensació que l’estiu havia arribat a la seva fi.

Els equips van començar els reconeixements amb pluja i ambient fred, tot i que les previsions eren de temps sec i assolellat.
Aquesta previsió es va complir, a excepció del shakedown i perquè també va haver-hi algunes zones humides en els trams inicials de la 2a etapa. En la resta del recorregut però, l’asfalt es va mantenir sec.

Shakedown – Qualificació

La doblet de l’equip Suzuki Motor Ibèrica va completar el reconeixement de les especials sense problemes. Van ser dos dies on poder contrastar el que s’imaginaven, és a dir, un escenari global conegut però amb cronometrades que no s’assemblava en res conegut, sobretot les de la segona etapa. Precisament sobre aquestes especials renovades en Joan comentava que “poder fer només dues passades per especial em sembla una mica just, sobretot en les noves”

Cal esmentar que el Ral·li de l’Automòbil Club d’Astúries és vàlid pel CERA, pel Campionat d’Astúries, però també pel FIA ERT ‘FIA Iberian Ral·li Trophy’, sent el reglament d’aquest campionat el vàlid per el ral·li asturià.

El test previ a l’inici del ral·li (shakedown) va disputar-se plovisquejant i amb el traçat de l’especial parcialment moll. En aquestes condicions la ràpida especial de Ribera de Arriba no era l’escenari idoni per fer massa proves.

Vinyes-Mercader van completar tres pujades de test. En la de qualificació van marcar un temps de 1’34”915, rodant a una mitjana de 112 km/h. Al final van  aconseguir el 6è millor registre entre els 10 pilots prioritaris que van disputar el TCC. En l’elecció de l’ordre de sortida, Joan va triar la 6a posició.

Una vegada finalitzada la fase prèvia de l’inici del ral·li i a escassos 60 minuts que comences la competició, Vinyes comentava que “el shake estava delicat a causa del plugim que no ha deixat de caure ha deixat l’asfalt delicat i no era qüestió d’arriscar. Dins de no res –1 hora-  comença la competició de debò, o sigui qualsevol contratemps hauria posat en perill l’inici normal de la prova”.

1a Etapa. Morcín – Llanera i l’especial espectacle Oviedo

El desenvolupament d’aquesta etapa inicial va ser favorable per als interessos de Vinyes-Mercader. Van situar-se líders de la seva categoria després del primer pas per Morcín i no van deixar aquesta posició de privilegi durant tota la jornada.

Van ser els més ràpids en el primer pas per Morcín i en les dues passades per Llanera, acabant aquesta primera etapa amb 23”300 d’avantatge respecte de l’equip local Ordoñez-García (WV Polo N5), l’enemic a batre.

A més, Vinyes-Mercader, estava en la quarta posició de la classificació absoluta.

Després d’entrar el Suzuki Swift R+ al parc tancat de final d’etapa, Vinyes manisfestava  haver fet una etapa molt bona: “Hem superat sense conseqüències un lleuger toc en una roda  i hem pogut distanciar-nos  dels rivals directes” 

A més, el pilot afegia que “malgrat tot ens queda el més complicat, amb l’afegit que, el nostre rival directe (Ordoñez), és de la zona per on es disputa alguna de les especial”.

2a Etapa. Siero, Nava i Colunga

A Siero i Nava Vinyes-Mercader van poder augmentar lleugerament les distàncies respecte del seu rival, però en l’especial de Colunga va cedir 13” respecte d’Ordoñez.

Així doncs, de cara a la recta final del Princesa, al pilot de Suzuki li quedava una renda a favor de 7”, a priori insuficient. Però al final, tal i com va dir l’andorrà en l’última assistència del dia, ”Tot és possible en aquestes tres especials. Pot ser que ens guanyin, però tindran que córrer molt”

Destacar també que la sortida de carretera d’Ares-Vazquez (Hyundai i20), fins a aquell moment segon classificat de l’absoluta, va situar a Vinyes-Mercader en posicions de podi escratx.

L’inici de l’última secció no va ser favorable per els pilots del Swift dorsal 4. Els seus rivals directes els van rebaixar la diferència en 5”.

Les coses però van tornar a canviar en la continuació. Vinyes-Mercader van incrementar el ritme però sense arriscar més del necessari.

Els seus rivals no van poder seguir amb la remuntada iniciada en l’especial anterior.

Mancant l’última especial del ral·li, tot feia indicar que el podi no se li escaparia al tàndem de l’equip Suzuki.

Així doncs un final de ral·li amb una tensió al límit que no va desaparèixer fins haver creuat la meta.

El CERA seguirà al Principat d’Astúries. Serà amb la disputa del 43è Rallye Vila de Llanes, que es disputarà els dies 27 i 28 de setembre.

Info original/Fotos:  Fotoesport