,

VW GOLF RALLYE G60 VS LANCIA DELTA INTEGRALE HF EVO 1

En aquest segon reportatge de proves amb comparatives, us parlarem de dos clàssics entre clàssics. Dos models icònics que des de que van sortir al mercat s’han fet un lloc dins de la Història dels automòbils.

“Face to Face” divergent

De fet, la d’avui no serà una comparativa pròpiament dita. Ho diem perquè tot i tenir molts elements en comú, tampoc no són dos cotxes equivalents com per comparar-los. Ara bé, sí que són dues opcions per valorar-les juntes com a compra, dins d’un mateix segment o d’un perfil similar. I és que ambdós són la nineta de molts ulls. Són dues alternatives desitjables per omplir el mateix “buit” del garatge. Un al costat de l’altre.

Per altra banda, després de tants anys, hi ha el tema d’inversió. Molt important quan es vol adquirir un clàssic. Diem això perquè no solament són cotxes que proporcionen grans sensacions al volant, també són dos cotxes que es cotitzen de valent.

Tant l’Integrale HF Evo1 com el Golf Rallye G60 són versions molt especials respecte dels seus corresponents models genèrics. Aquests dos però, en ser unitats molt especials dins de la història de cada model, ho són molt més.

Turbo VS compressor

Com dèiem, tot i no ser directament comparables, ambdós són cotxes amb molts punts en comú. Estan enxamplats de carrosseria, són de tracció integral, són 4 places i els dos tenen una carrosseria compacte.

Cap dels dos té motor atmosfèric. El Lancia té un motor turbo, mentre que el Golf incorpora un compressor.

Al marge d’aquesta diferència -important però a l’hora de conduir-los-  segueixen tenint moltes coses en comú. Per això, a nivell usuaris o de col·leccionistes, tots dos són autèntics caramels a considerar!

La diferència a nivell motor, vull dir el tema que un porti un turbo i l’altre un  compressor, revela una de les grans -i si m’ho permeteu afegiré- poques diferències a l’hora de pilotar-los.

I és que del G60 una de les coses que més agrada al conduir-lo és el tema del compressor. Té molts més baixos que el Lancia i això fa que sortint en segona, el Golf surti volant en comparació.

També és cert que quan el turbo de l’Integrale és dispara, l’atrapa i el supera sense massa esforç. Aquest diferència de comportament a baixes revolucions seria la gran diferència a nivell pilotatge.

Revolts encadenats

Per tant, segons on et trobis -per exemple sortint d’un revolt-, el Golf tindrà una empenta que no tindrà el Lancia. És a dir, que en un context de revolts tancats i encadenats -rotllo port de muntanya- el Golf serà molt més dinàmic i reactiu que l’Integrale. Per poder estar a l’alçada en aquest context, amb l’Integrale hauríem de reduir a primera en cada entrada i això implicaria un “maltractament” excessiu.

Revolts amb trams oberts

Ara bé. Si el decorat combina revolts amb trams oberts, la cosa canvia, doncs a la que hi ha metres pel davant i pots estirar el motor del Lancia, aquest surt volant.

Arribats aquí, tampoc no parlarem de quin cotxe és millor, o de quin és superior per a un tipus de pilot o per l’altre. La màgia d’aquests dos cotxes està en que ambdós són igualment compatibles com a peces incomparables. Són dos unitats ideals per a un mateix tipus de client. I és que aquests punts diferencials són precisament els que els fan exquisidament compatibles a l’hora de tenir-los tots dos al garatge.

Les sensacions

Quan parlem de sensacions, la cosa cobra molta importància. Potser és on més diferències trobem, doncs parlem de sensacions molt diferents.

En aquest aspecte, el Lancia té un pedigrí de competició brutal i això és nota en cada centímetre.

Busques un cotxe de ral·li?

Amb sis campionats del Món a les esquenes, poques coses hi ha per dir. Aquest palmarès el notes al conduir-lo: sents com treballen els diferencials, sents el turbo xiuxiuejar a mida que pujes de voltes… és un cotxe molt més directe, més incissiu, rabiós  i brusc. Et dóna moltes més sensaciones al conduir-lo. Estàs en un Ral·li!

En resum: tot i que el nom de “Ral·li” el tingui el Volkswagen, l’Integrale ho és molt més. No té el nom però sí l’ànima d’un purasang de ral·li.

Per rematar-ho, visualment això encara resulta més evident. L’Integrale és visualment molt més agressiu.

És desvergonyidament ample, robust i imponent. Al mateix temps però, és extremadament bonic, elegant i suggerent.

Interior avançat per la seva època

Quan entres a l’interior passa el mateix. Presenta un panell de comandaments espectacular.

Està equipat amb un munt d’indicadors i rellotges de tall esportiu que omplen 2/3 parts del frontal. No és un taulell de comandaments massa normal per l’època en que van fer-lo. Va ser únic i encara ho és avui dia!

Que voleu que us digui! L’Integrale és un espectacle pels sentits allà per on passa, al sentir-lo, al veure’l. Això segueix passant avui dia, després de més de 25 anys.

De fet, ho vam poder viure el mateix dia de les proves. Anant des de Kars fins a Sant Julià la gent és girava i li feia fotos tota l’estona.

Busques prestacions i equilibri?

En canvi, el Rally G60 presumeix tant com l’Integrale, però des d’una vessant diferent. Potser no és tan espectacular visualment, però ni li cal ni tampoc ho busca (buscava). No per res, però amb un historial com el seu -i del model en general- no li cal fer-se notar. Les seves credencials i concepció  “made in Germany” són molt diferents.

El Golf, -i ara parlo del model sencer- ocupa una posició en la Història de l’Automòbil única.  Per tant, com a bon alemà i com a Golf, el Rally G60 en concret és un cotxe que destaca encara més per ser un Ral·li G60. La precisió, la sobrietat, la fiabilitat i la potència racionalment administrada, la tracció integral i l’exclusivitat per ser tan limitat, completen la majoria dels seus punts forts.

Visualment, tres quarts del mateix. Aquest Volkswagen també és molt ample, de fet quasi igual, tot que no ho sembli. I és que és una amplada més austera, suau, elegant, discreta…escolliu l’adjectiu que volgueu. Com ja hem dit alguna vegada, l’ADN és l’ADN i el del Golf és alemà!

L’origen és la clau

Recordeu que en la comparativa del Ferrari i del McLaren parlàvem dels orígens? Doncs aquí també passa més o menys el mateix. El Lancia, més enllà de les sensacions de ral·li esmentades, és un cotxe italià. Molt visual, sonor i presumit…és un cotxe que es fa mirar perquè és simplement espectacular.

El Golf però passa premeditadament més desapercebut. No busca un protagonisme excessiu. És, com a bon Golf, discret. I més si el comparem amb l’Integrale.

Sigui com sigui, ambdós són dues joies clàssiques de primera línia! I és que diferencies visuals i de pilotatge al marge, ambdós són per gaudir-los conduint-los al límit. Però com dèiem, i molt important, també ho són també com a inversió.

Consideracions generals

Hi ha consideracions importants a tenir en compte si voleu optar a cotxes com aquests.

Heu de tenir clar que el mercat de recanvis i de peces, a més de complicat i escàs, és alt de preus  (de fet, com en la majoria de clàssics). Per tant, ull amb donar-los un mal cop. També heu d’evitar descuidar-los més del compte. Són avis i necessiten atenció, fins i tot sense fer-los anar. Aquí també destacarà més l’Integrale, doncs comparativament és més “malaltís” i ploraner que el Rallye

Dit això, si us decidiu per una d’aquestes unitats, com veieu en el requadre adjunt, haureu fet una inversió excel·lent.

Cert és que l’Integrale està valorat molt per sobre, però ambdós garanteixen un alt rendiment.

Be doncs, aquí ho deixem. Com a poc, gràcies al reportatge hem tingut l’excusa per passar un dia genial, pilotant aquestes joguines tan especials.

El més que ve més, però ben diferent!

2 respostes
  1. Anònim
    Anònim says:

    Delta, emocional. Golf, celebral. Dos conceptes diferents. Bon reportatge!!!

Els comentaris estàn tancats.