, ,

YAMAHA TÉNÉRÉ 700: L’ESPERA HA VALGUT LA PENA!

L’espera s’ha acabat ! La nova Yamaha Ténéré 700 ja està en les instal·lacions de Motoretro, el concessionari oficial de Yamaha per Andorra.

Una japonesa molt europea

Concebuda a partir de la T7 conceptual, aquesta quarta interpretació de la Ténéré és en realitat una moto completament nova respecte de l’última de fa 11 anys.

Tant de temps a suposat que les tecnologies i avançaments sorgits fruit dels anys, hagin experimentat una gran evolució pel que fa a dinamisme, rendiment i prestacions.

Derivada de l’MT 07

La nova ‘all-terrain’ disposa d’una base mecànica derivada de l’MT-07. Així doncs, amb els seus 75 CV de potència la nova proposta japonesa disposa de la potència suficient per poder endinsar-se en tot tipus de terrenys sense cap problema.

Aquests 11 anys d’espera també han influït en el xassís. Aquest ha estat  específicament desenvolupat per aquesta nova moto, igual que les suspensions. De fet -com dèiem- quasi tot és nou! I és que la Ténéré no podia tornar de qualsevol forma. Això els de Yamaha ho tenien molt clar.

Els anys canvien

A més, anys enrere aquest segment no era tan important com ho és avui dia, ni tampoc havia la competència que hi ha avui! Per tot plegat, tornar a l’atac tants anys després era una operació delicada i molt arriscada. Fer-ho acaronant el nom de la mítica Ténéré, encara ho feia més compromés.

Valorant tot això Yamaha ha treballat de valent per sorprendre a tothom. Han barrejat l’esperit de les generacions Ténéré precedents amb la millor tecnologia del moment, més els tocs de tendència i modernitat que apliquen en la seva extensa gamma de models.

Una “pura sang” apta per a tot

El resultat ha donat lloc a una moto essencialment de ral·li però per gaudir-la cada dia i en tota circumstància.

Com a esportiva moto de “ral·li-raid” elements com el seient pla, el tren davanter prominent, la forquilla sobredimensionada, la doble multióptica amb 4 focus LED i la gran llanda davantera de 21 polzades, rubriquen aquesta presència des del frontal.

Destacar que la nova Ténéré ofereix la possibilitat de poder desconnectar l’ABS en tots dos trens. Gràcies en això es pot aprofitar tot el potencial del sistema de frens Brembo en condicions “off-road” . Al davant munta discos dobles de 282 mm i al darrere un simple de 245.

Completen el conjunt unes suspensions Kayaba. La forquilla davantera és ajustable en compressió i rebot. Inclou barres de 43 mm i té 210 mm de recorregut. Al darrere incorpora un basculant d’alumini amb 200mm de recorregut amb un amortidor amb bieleta.

Respecte del quadre d’informació, conscients de la naturalesa d’aquesta moto, els de Yamaha han optat per un disseny pràctic, ferm i molt senzill. Això sí, inclou multitud de dades, una presa de corrent de 12V i una barra horitzontal per poder fixar altres elements, com ara un GPS.

Kit per a pilots baixos

Existeix un kit que rebaixa l’altura del seient fins els 840 mm (des dels 875 mm)

Els protectors dels punys, el parafang davanter regulable, el protector de motor, les anses ocultes posteriors o tot el cablejat especialment protegit, són més aspectes destacables.

Sumant els 16 litres del dipòsit, la nova Ténéré pesa 204 Kg, (en buit 187 kg). La seva autonomia és d’uns 350 Km.

CP2 Off-Road

La base mecànica arrenca a partir de la coneguda CP2 (Cross Plane 2). Això sí, s’han realitzat canvis per a adaptar-la a les característiques i necessitats actuals. En aquest sentit s’ha treballat en la refrigeració, en l’escapament i en el sistema d’injecció. D’altra banda, també s’ha adaptat un desenvolupament final més curt.

L’objectiu de tots aquests canvis és optimitzar el lliurament de par en la zona de mig règim, obtenir una acceleració més instantània i que la resposta esdevingués més directa.

Trail per a tothom

Una altra característica rellevant és que els enginyers han tingut en compte un perfil molt real a l’hora d’interpretar les situacions plausibles de conducció d’aquesta moto. Amb això ens referim al fet que la gran majoria d’usuaris farà traçats on l’asfalt i el fora pista s’alternarà constantment. Un tipus de trajectes i un tipus de pilots que a diferència dels pilots professionals de raid, no han d’estar inflant i desinflant constantment els seus pneumàtics per a adaptar-los al terreny!

Per això la nova Ténéré equipa uns Pirelli Scorpion Ral·li STR amb 90 i 150 de sèrie. Aquests pneumàtics són ideals per fer una conducció multi superfície, de manera que podrem portar la mateixa pressió tant en carretera com per pistes.

Equilibri i dinamisme

El repartiment de pesos de la nova Ténéré 700 frega la perfecció. Amb un repartiment del 48% en el tren davanter i del 52 en el del darrere (amb el dipòsit ple), no es nota cap sensació de flotabilitat en la roda davantera. De fet, malgrat les xifres anunciades, el repartiment és major al davant quan el pilot va dempeus en la moto, una circumstància molt habitual que sempre fa variar el repartiment d’una moto de trail. I és que precisament la posició del pilot és un dels aspectes que més han tingut en compte els de Yamaha.

La posició de conducció està pensada per aconseguir que l’equilibri de pesos sigui ideal en tota circumstància, però molt especialment al rodar dempeus i amb el cos molt avançat. Gran part de l’èxit per aconseguir-ho ha radicat en el disseny dels estreps i del manillar, molt pla i més alt.

També s’ha tingut en compte aquesta posició de conducció a l’hora de dissenyar els comandaments de control de l manillar.

Equipament i personalització

De cara al catàleg d’accessoris i gadgets, afegir que hi ha multitud d’accessoris i paquets de personalització, com ara el «Ral·li» o «Explorer». Aquests paquets estan enfocats a clients que busquen un afegit en esportivitat o en funcionalitat.

El paquet «Ral·li» inclou un seient de 44mm més alt, silenciador Akrapovic, suport de matrícula, protector del tanc de combustible i de radiador, intermitents LED, protector de cadena d’alumini i una guia de cadena.

El paquet «Explorer» ve amb maletes d’alumini laterals, amb un suport de seient monoplaça, amb els protectors de motor, amb una coberta pel càrter reforçada i amb cavallet central.

Paral·lelament hi ha altres accessoris complementaris molt interessants: el seient confort del passatger, els antiboira laterals, la presa 12 V addicional, els estreps regulables, punys calefactables, caixa d’eines adaptable i bosses impermeables.

La prova

De cara a la prova i pel fet que no tenim una setmana per poder traçar el recorregut de prova ideal,  vam simular el típic recorregut d’aventura que es trobarà qualsevol pilot que toca tots els “pals” de la baralla: asfalt en bones condicions, trams menys bons amb graveta, pistes amb terra, pedres soltes….

La primera cosa a destacar es que com no sóc d’alçada alta (1,69) esperava que seria una moto alta, però gràcies a la tolerància de les suspensions quan estás parat, els 875 mm d’altura al seient (de sèrie), no em van impedir arribar relativament bé al sòl.

Ergonomia ideal

El manillar em va semblar excel·lent quant a posició. Queda en una posició perfecta per a maniobrar tant a baixa com a alta velocitat. És molt fàcil descobrir-li el truc als comandaments i al seu funcionament.

Per la resta, que puc dir-vos, a llom d’aquesta moto només tens ganes de sortir-te de la carretera i descobrir món per pistes. Jo, que no sóc usuari d’aquest tipus de motos, vaig gaudir molt des del minut 1. I sí que em vaig ficar pel primer camí que vaig trobar sense pensar-m’ho dues vegades!

I és que l’asfalt em sobrava. La posició em transportava contínuament a imaginar-me fent un raid. Van ser els camins els que em van revelar tot el que cal saber i sentir amb aquesta moto, fins i tot sense ser un expert. Per això, ja de primeres, un 10: la moto et convida a practicar allò pel que realment està pensada, encara que ni t’ho hagis proposat.

Noble i polivalent

Aquesta és una moto noble, àgil, molt còmoda i amb un motor que t’aporta tot el necessari per poder fer-ho tot: anar relaxat a velocitat de creuer, anar a ritme alt o anar a tot drap (no va ser el cas).

Sigui quina sigui l’opció escollida, la suavitat de funcionament és excel·lent. El motor treballa sense cap mena de vibracions, el canvi funciona de manera perfecta, sense transicions incòmodes, ni trompicons, fins i tot si canvies fora de temps, el motor reacciona sempre.

Un tren davanter excel·lent

El dinamisme d’aquesta moto és magnífic, Des del primer instant et sorprén la seva adaptabilitat i resposta. Paral·lelament en això  -afortunadament-  malgrat que la seguretat i el dinamisme que et convidin a pujar el ritme sense por, la nova Ténéré manté en tot moment aquest comportament noble i estable. Si no ets un expert, la moto es comporta a l’alçada de les circumstàncies i absorbeix amb natural  elegància i total suavitat els errors de pilotage sense fer-te notar res. El gran responsable d’aquesta seguretat, tant en pistes com per asfalt (on més vaig córrer va ser per carretera) arriba del tren davanter.

Frenada efectiva

El conjunt dels frens compleix amb escreix la seva comesa. Sobretot el davanter, que amb una mossegada i una potència perfectament equilibrada bloqueja la roda amb fermesa, però sense que tinguis la més mínima sensació de passar-te, fins i tot quan et passes. Cal destacar que no vaig desconnectar el sistema d’ABS, ni tan sols en les zones de pistes per les quals em vaig ficar.

Més de l’esperat

Després de 6 hores un dia i unes quantes més el segon, us puc assegurar que per primera vegada tinc ganes de tenir una moto d’aquesta naturalesa en el garatge. Fins i tot em va fer ràbia haver de retornar-la!! Per que? Perquè la nova Ténéné és una moto molt divertida, agradable i que a mi personalment em va encantar per poder conduir-la no solament per pista, també per carretera i ciutat.

També em va conquistar el seu disseny i la seva ergonomia, per no parlar de la  complicitat amb la qual em vaig poder divertir sense cap sensació que acabaria per terra a la primera errada. Tot el contrari.

Posats a trobar quelcom…

Potser el quadre d’instruments no és tan espectacular com el d’altres models, però com vaig dir, aquest és així amb un propòsit molt clar, ser funcional i eficaç.

Acabaré amb la dada de consum. Encara que el perfil de la prova no va ser molt llarg, el consum va registrar uns 6,2 litres de mitjana.

També per a A2

Per els conductors amb carnet A2, dir-vos que hi haurà una versió limitable a 35 kW. A més, es podrà utilitzar en qualsevol de les versions, gasolina de 90 octans i fins a un 10% d’etanol. 

Que? Us animeu?

Informeu-vos a Motoretro, concessionari oficial Yamaha per Andorra. Els trobareu a la Baixada del Riu d’Aubinyà, just baixant a la dreta en arribar a la rotonda del Sant Eloy. Tel 841000

 

Fotos pilot: Joao Saraiva