,

Nissan Leaf: prova a fons

El Nissan Leaf és el cotxe elèctric més venut del món

El més venut

Tal i com vam fer el mes passat amb l’e-Golf, aquest mes us presentem la prova del nou Nissan LEAF (la 2a generació), un model que des de la seva primera entrega és el cotxe elèctric més venut al món

Segueix fent servir la mateixa plataforma. També manté l’interior molt proper en aquest. De fet, on l’han renovat a fons és exteriorment i -el més important-  a nivell de prestacions.

El disseny exterior és ara més popular, de manera que s’adapta al gust de més gent que en el cas del primer lliurament, que era bastant més particular estèticament.

Però com a tot bon japonés, res és fruit de la casualitat, ni de falta de motivación. Des d’un principi s’havia projectat que el gran canvi del Leaf havia de centrar-se en el desenvolupament i optimització de tots els aspectes que giren entorn a l’experiència al volant, a l’eficiència (amb l’autonomia com a principal objectiu) i en l’exterior, que havia de ser més plural.

Nissan Leaf Prova 2018-2

Aquesta segona generació és més gran

Interior conservador

Encara que també presenta novetats, canvis i millores, s’han conservat molts dels elements interiors del model anterior, redistribuïts i retocats, però coneguts.

Presenta nous materials de revestiment, més suaus i de molt millor aspecte, com per exemple el del quadre de comandament amb les costures rematades en fil blau.

Gran i ampli

L’interior presenta igualment arguments molts importants. Per començar és bastant més ampli en totes les places, tant en l’altura com en amplada, donat que el cotxe és una mica més gran (20cm més que l’e-Golf).

En el lloc de conducció, el seient i el volant són regulables en altura. Les opcions de regulació son bones i accessibles. Al seure, ràpidament trobes una posició còmoda i un fàcil accés a tots els comandaments.

Nissan Leaf 2018 prova-2

L’augment de llargada de la carrosseria ha afavorit molt l’espai a la cabina

Els seients, sense ser esportius agafen molt bé. Resulten especialment amplis i còmodes en totes les places, sobretot al darrere, on poden viatjar tres persones amb molta amplitud.

La versió Tekna, una de les dues que vam provar, és la més alta de la gamma. Inclou de sèrie la tapisseria en cuir i alcàntara amb costures en blau ( com en el quadre de comandament) , la qual cosa fa que el conjunt interior sigui realment bonic.

El maleter, més gran i pràctic gràcies als quasi 5 cm més de llarg que fa el cotxe respecte de la primera entrega, arriba ara als 435 litres de capacitat. A cada costat hi ha un espai per allotjar els dos cables de recàrrega que s’inclouen de sèrie: el d’endoll tradicional (Schuko) i l’específic de velocitat mitjana de Tipus 2 o Mennekes. Poder portar aquests cables guardats és un detall que molts elèctrics no contemplen, la qual cosa suposa un contratemps important, ja que els farem servir sovint i portar-los solts pel maleter no és ni estètic, ni pràctic.

El maleter arriba ara alas 435 litres naturals

Potent i eficient

Una vegada et poses a circular, de seguida se t’escapa un somriure i t’oblides que l’interior sigui més o menys sorprenent. I és que és en aquest momento quan decobreixes el més important i destacable del Leaf: és potent, més que abans, i té molta més autonomia!

Els  110kW (150CV equivalents) de potència màxima del cotxe, amb 320Nm de par motor, ho confirmen. Són més que suficients per gaudir conduint amb molta agilitat i amb la característica resposta instantània dels elèctrics. El cert és que és una potència molt raonable que garanteix en tot moment una bona capacitat d’acceleració quan se circula ràpid.

L’acceleració de 0 a 100km/h és de 7,9 segons. La velocitat màxima està limitada a 144km/h.

Silenci

Com tot elèctric, el Leaf és hipnòticament silenciós. Per això, quan se circula per ciutat a baixa velocitat el cotxe genera un so per avisar la gent de la seva presència.

Nissan Leaf 2018-Prova-3

Imatge del botó e-Pedal del nou Leaf

e-Pedal: sorprenent

Una de les grans coses destacables del LEAF és l’e-Pedal. És un sistema que quan està actiu fa que el motor retingui molt. És similar al de l’e-Golf però molt més desenvolupat i efectiu que aquest.

Amb una miqueta de pràctica s’arriba a frenar sense fer servir el pedal del fre, que per altra banda segueix sent-hi, però està bàsicament com a recurs de seguretat o d’assistència final per acabar de frenar, ja que amb l’e-Pedal acabareu per quasi no fer-lo servir i conduireu amb un únic pedal. D’aquí el que es diu de que el Leaf només té un pedal.

La conducció amb l’e-Pedal, implica que el cotxe retingui constantment quan aixequem el peu de l’accelerador, la qual cosa recarrega enormement la bateria. Per ciutat i amb trànsit dens és quan és més efectiu.

Es pot desactivar des d’un botó que hi ha a la consola central. Fent-ho passareu a conduir com es fa tradicionalment, però ja us adelanto que no ho fareu!

Mode “B”

A part de l’e-Pedal, el nou Nissan LEAF, ofereix la posició B des de la palanca de canvi.

En «D» o  normal, el motor gairebé no té retenció, però en la posició «B» la retenció és molt més notable. També fa regenerar més energia per recarregar la bateria en marxa. És ideal de baixada, però no en pla o en pujades.

ECO

També hi ha l’opció «ECO», que s’activa des d’un botó de la part inferior esquerra del quadre de comandament. Amb aquesta opció es limita la potència màxima que lliura el motor i l’acceleració disminueix dràsticament, això sí, el cotxe consumeix molt menys. Aquest és un sistema comú en els elèctrics.

Per conduir per ciutat pot estar molt bé. Si s’aprofita oportunament l’autonomia en cicle urbà pot ser de més de 350 km.

Bateria i consum

La bateria és una altra de les grans novetats i per descomptat és la més prestacional entre totes les presents en models similars. És d’ions de liti i ara té una capacitat de 39,5kWh, 10kWh més que abans.

Permet una autonomia combinada d’entre 270 i 285km segons el nou cicle d’homologació WLTP, que és l’estimació més propera a la realitat. ( molt més que l’NEDC)

Molt important! La bateria del Leaf té una garantia de 8 anys o 160.000km.

La prova que vam fer va ser de dos dies, i vam conduir dues unitats diferents, la bàsica i la més equipada. El primer dia vam fer la prova extraurbana de llarga distància i el segon la prova urbana i extraurbana de rodalies, es a dir, més o menys, el mateix que vam fer amb l’e-Golf.

En la prova de llarga distància, baixant pel túnel i tornant per Pons, vam registrar un autonomia de 240km. En xifres: arribats a Barcelona encara disposàvem d’un 28% de bateria. No vam còrrer però tampoc va haver de tenir cap mirament especial. De tornada, tot i ser de pujada i per Pons, vam arribar amb un 20% de marge.

Nissan Leaf 2018

El segón i tercer dia vam rodar per tot el país

En la prova mixta i al llarg de dos dies vam fer un total de 270km entre les rutes per Andorra i les de rodalies. No vam parar a recarregar fins acabar.

Dit això, veient el comportament general del cotxe i un cop familiaritzats amb el cotxe i la seva conducció, podem assegurar-vos que en ciutat podreu aconseguir segur més de 300km molt fàcilment.

En aquest apartat i comparativament amb l’e-Golf, el LEAF és el més prestacional, però tampoc no és estrany, atès que incorpora una bateria més potent ( 39,5 enfront de 35,8kWh) Pot semblar poc, però en termes de rendiment és molt.

+ xifres

El consum combinat homologat del LEAF, segons el nou cicle d’homologació WLTP+ és de 20,6kWh en totes les versions. Per tant, l’autonomia mitjana real del nou esta al voltant dels 270 km, segons circulem per carretera o ciutat respectivament.  I si ho fem a velocitat alta constant, per exemple en una autopista, pot baixar fins els 200, però no menys. Per tant, podeu considerar el LEAF 100% fiable per baixar tranquilament i sense reserves a Barcelona o Toulouse.

Quan la mitjana de capacitat de les bateries arribi als 60kWh, xifres que ja estan al caure en molts models de cara al proper any, els problemes d’autonomia i rendiment serán definitivament aigua passada, al menys en trams d’entre 350 i 450km!

També és cert que amb els actuals 250 o 300km d’autonomia que ofereixen utilitaris com el LEAF o l’e-Golf, ja podem cobrir un rang de necessitats i perfils molt important, quelcom  impensable fa un parell d’anys, fet que demostra que la indústria treballa de valent.

Nissan Leaf 2018 prova-4

El Leaf, a més dels dos cables, disposa d’un endoll de recàrrega ràpida

Recàrrega

Per recarregar el cotxe hi ha dos endolls de recàrrega en la part frontal del capó protegits per una tapa que s’obre des de dins del cotxe. També podem obrir-la des del comandament a distància.

Un dels ports és per fer la recàrrega de velocitat mitjana, la de Tipus2 o Mennekes. Es necessiten unes 7 hores i mitja per asolir una recàrrega completa.

L’altre endoll que hi ha és el de recarrega ràpida o CHAdeMO, apte per endollar-se  a torres de recàrrega ràpida de 50kW de potència. La bateria es pot recarregar entre els 40 i els 60 minuts. Finalment tenim l’opció més lenta que s’endolla a la corrent , com qualsevol estri elèctric, però com a poc necessitarà tota la nit.

Nissan Leaf 2018-Prova-6

El Leaf, a part dels dos cables, també inclou un endoll de càrrega súper ràpida

Tecnologies

Entre les noves tecnologies que incorpora el segon lliurament del LEAF 2018, en cal destacar el sistema multimèdia compatible amb Android Auto i Apple Carplay.

El sistema multimèdia, telemàtic, compta amb una App des de la qual podem veure i controlar alguns aspectes del cotxe, com ara la càrrega. És un sistema bastant típic, amb diversos submenús: informació del cotxe, i especial consums, telèfon (per mans lliures Bluetooth), equip de so (amb ràdio, CD, USB i entrada auxiliar) i navegació GPS, que com l’e-Golf, també busca els punts de recarrega més propers.

360º

El Nissan LEAF pot incorporar quatre càmeres que envolten el cotxe: una davant, una més al darrere i dos més en la part inferior de cada mirall retrovisor. Gràcies a elles es mostra en la pantalla central la imatge posterior, la frontal i la lateral així com una imatge zenital de 360 graus.

Nissan Leaf Prova-4

Des de la pantalla podem visualizar l’entorn en 360º

Sistemes Pro-Pilot

El sistema d’aparcament autònom Pro-Pilot Park i el pilot de conducció semi autònom ProPilot són dols dels més grans arguments del nou LEAF.

Aparquem?

Amb el sistema d’aparcament autònom o Pro-Pilot Park, el cotxe ho fa gairebé tot: identifica un espai lliure, gira el volant, posa la marxa enrere, accelera, detecta obstacles, frena, corregeix la direcció… tot!  Això sí, el conductor ha d’estar en el cotxe mantenint premut el botó de funcionament del sistema mentre aquest fa l’operació.

No tardarem gaire a poder deixar al cotxe fer-ho solament mentre ens anem a casa!

Nissan Leaf Prova-5

Croquis de l’aparcament en bateria amb el Pro-Pilot Park

Conducció semi autònoma

Pel que fa al sistema de pilot automàtic, encara que no vam poder provar-lo tant com haguéssim volgut, hem de dir que en els trams d’autopista propers a Barcelona on vam activar-lo l’experiència va ser tan sorprenent com a tibant, no per insegura, sinó perquè costa relaxar-se i confiar en que el cotxe ho farà tot. Doncs ho fa i molt bé. La veritat és que és súper efectiu i molt segur.

A diferència d’altres de semblants , el sistema semi autònom del Leaf pot funcionar a qualsevol velocitat. Des d’aturat fins a la màxima velocitat del cotxe.

Fa servir un radar frontal, a més d’una càmera de vídeo de Mobileye EyeQ3 situada en la part alta del parabrisa. És capaç de reconèixer tant les línies del carril, els vehicles que ens precedeixen, o les persones del carrer. En ciutat, a més de detectar les persones de l’entorn, el LEAF pot frenar gràcies a un sistema de frenada autònoma d’emergència anti atropellament.

El pilot semiautomàtic temporal està programat per mantenir el cotxe dins del carril i fins i tot pot actuar en els revolts. Accelera i frena segons sigui necessari per mantenir la distància de seguretat adeqüada respecte del vehicle precedent. Fins i tot pot parar per complet el cotxe.

Si el conductor prefereix guiar el cotxe ell mateix, pot desactivar l’assistent de direcció i deixar solament activada la funció de velocitat de seguiment ( de ritme de velocitat)  i de distància de seguretat amb el vehicle que ens precedeix.

La distància de seguretat es pot regular en tres nivells de distància.

Comentar-vos que el Nissan ProPilot també reconeix els senyals de límit de velocitat, que es mostren en el quadre d’instruments, tot i que no pot ajustar la velocitat automàticament. Som nosaltres els que haurem d’ajustar-la manualment.

Nissan Leaf 2018 prova-9

Altres sistemes

Un altre sistema interessant i útil, encara que menys espectacular atès que ja és més comú, és el d’alerta per canvi de carril involuntari. Si trepitgem la línia contínua saltarà una alarma sonora i vibrarà el volant notablement per avisar-nos.

Altres assistents són el de l’alerta de tràfic creuat en fer marxa enrere i el de l’alerta per detecció de vehicles en l’angle mort.

En el quadre d’instruments, meitat dreta analògic, meitat esquerra digital, la pantalla a color de la part digital pot mostrar informació molt diferent: un rellotge de nivell de potència, la informació del funcionament del ProPilot, el consum d’energia i del nivell de càrrega de la bateria, la temperatura, les instruccions de navegació GPS, la info de l’equip multimèdia, del telèfon o la pressió dels pneumàtics.

Encara que no les vam poder remenar, sabem que el LEAF ofereix l’opció de personalització de la pantalla, segons les dades prioritàries de cada conductor.

A diferència d’e-Golf, que ve equipat de gom a gom sense donar opcions amb diferents acabats, més enllà d’uns pocs extres, com per exemple l’opció del sostre solar, el LEAF proposa fins a quatre versions diferents: Visia, Acenta, N-Connecta i Tekna, la més equipada. Totes tenen la mateixa capacitat de bateria i potència (40kWh equivalents a 150CV). Simplement canvien els acabats i equipaments.

Nissan Leaf 2018-Prova-8

Tot i mantenir molts elements, l’interior és molt atractiu i complet

Acabats i equipament

Hi ha disponibles tres acabats: Acenta, N-Connecta i Tekna.

L’Acenta, l’acabat bàsic de sortida, està a un preu de 20.500€ amb el descompte del Pla Engega ja inclòs. Un preu realment competitiu, tenint en compte que aquesta versió ja inclou els sistemes i assistents bàsics, com ara el control de velocitat de creuer intel·ligent, la navegació GPS o les llandes d’aliatge. També porta de sèrie els dos cables de recàrrega de mitjana i d’alta velocitat.

El Tekna, l’acabat más all de la gamma, del què destaquen el sistema de conducció semiautònoma ProPilot, el sistema d’aparcament automàtitzat ProPilot Park , el doble to de carrosseria- sostre o el GPS entre molts d’altres, surt per 25.000 euros amb l’ajuda del Pla Engega aplicada. Un súper preu si tenim en compre que ve equipat amb aquest important paquet d’opcions.

En resume. El LEAF és un gran cotxe! Per alguna cosa és l’elèctric més venut del món. Potser no sigui tant atractiu estèticament com l’e-Golf, tot i que “per a gustos, colors” que diu la dita. Ara com ara però, no hi ha utilitari que garanteixi una autonomia com la que ofereix el Leaf.  En això supera l’e-Golf sobradament.

Si els comparem a nivell de tecnologies, els dos cotxes estan molt propers, encara que el LEAF surt de nou guanyador per incloure més sistemes, com la conducció semi autònoma ( l’e-Golf la té però sense control de direcció) o l’aparcament autònom, que l’e-Golf no en té.

Dit això, us deixem la pilota en el vostre camp. Per quin d’ells us decanteu?

Fotos: No+3 Digital / Nissan