ASTON MARTÍN DB9 VS FERRARI F12 BERLINETTA

En aquest tercer test de proves de conducció, hem enfrontat dos models «GT», sigla que defineix els anomenats esportius de Gran Turisme.

Concepte GT

Un GT és un esportiu ideat per poder fer llargs viatges, amb total comoditat i amb un entorn de sistemes i components en el vehicle que garanteixin precisament això, viatjar pujat de voltes, però com un sultán!

I és que com a esportius de primera línia, els GT estan equipats amb motors potents i molt prestacionals, però al mateix temps han de respondre amb una relativa –com dir-ho–  suavitat?

Representa que en un GT ha de prevaldre més el confort i les prestacions de viatge que no pas l’esportivitat desbocada dels models més radicals!

Anem a veure que hi ha d’això en aquests dos models.

12 cilindres al davant i tracció posterior

La prova anava entre un Aston Martin DB9 i un Ferrari F12 Berlinetta. Els dos són GT. Són de dues places. D’acord, és cert, l’Aston en té quatre, però oblideu-vos-en, que són literalment d’attrezzo.

Ambdós equipen motors de 12 cilindres, duen motor al davant i són de tracció posterior.

A rodar!

Fins aquí tot , així que anem treure les bèsties i a gaudir! Upps!! volia dir, a treballar!

Un cop feta la foto de rigor davant de les instal·lacions de Kars, vam enfilar cap Anyós – Ordino i d’allà cap a Arinsal.

The Gentleman Driver

Començarem amb l’Aston Martin. El 12 cilindres del DB9 és un 6.0 amb 517 cavalls de potència. Realment compleix amb escreix amb tot el que s’espera d’unGT.

El seu motor és potent i divertit, però extremadament confortable de conduir. Per molt que pitjis l’accelerador, el cotxe reacciona sempre amb contundència i sensefer-te cap estrany.

Puja de voltes amb armonia i de forma molt lineal. Dosifica la potència amb certa suavitat, sempre però, amb l’energia pròpia d’un esportiu.

El DB9 és un ‘Sir’ anglès. L’estil i l’elegància que té és irrefutable. Amb un cotxe així, recòrrer la Toscana, la Provença o la Côte d’Azur, serà sempre, a més d’un plaer, un exercici absolutament glamurós.

Tot i ser un model que va nèixer fa 15 anys (aquest és el darrer restyling de fa poc temps), el DB9 segueix mantenint un estil, una silueta i un “look” molt suggerent. Combina bellesa amb prestacions i ho fa amb una classe incontestable.

És un cotxe per un Gentleman Driver!”

Per tot això, aquest GT és el model perfecte per a un perfil de client que busqui esportivitat i exquisidesa a part iguals. Algú que vulgui diferenciar-se de la gran majoria, doncs no oblidem que Aston Martin segueix sent de les marques més exclusives del sector.

Interior elegant però

L’interior, a grans trets, acaba rematant això que us hem dit.

És clàssic, això és innegable, però ho és amb un toc molt captivador.

A més, com a bon GT és extremadament confortable. Té tot el necessari per garantir el màxim confort i assistència en viatge, per molts quilòmetres que hagis de fer.

La comoditat, l’accessibilitat i l’ergonomia són de 10 sobre 10.

Destacar molt especialment l’equip de mùsica. És sublim com sona!

Com va dir en Raúl en un moment donat, només cal mirar la clau per veure l’exercici de disseny imprés en aquest esportiu. No és una clau i prou. És un gadgetque t’agrada tenir a les mans. Si la deixes en una taula, tothom se la mirarà.

Però com tot, alguna cosa ha de tenir en contra. La del DB9 és que sent un model que ve de tan lluny, està lleugerament desactualitzat i mancat d’algunestecnologies i alguns sistemes actuals.

El dia que l’actualitzin, tornarà a brillar com un dels GT’s esportius més exquisits de la indústria!

Canvi de decorat, canvi de cotxe.

El matí avançava i encara calia veure que amagava l’F12. Haig de confesar que durant tota aquella primera prova al volant del DB9 amb en Raúl , si vam sentir quelcom constantment, al davant, al darrere, de lluny o a tocar, va ser el motor del Berlinetta pilotat pel Joan!

Tenia moltes ganes de veure que s’amagava en l’F12!

Entre una cosa i l’altre i pel fet que era plena Setmana Santa, tota la vall del nord estava a petar gent. Veient com estava la carretera entre Anyós i l’Aldosa vamdecidir fer un canvi d’escenari. Va ser aquí on vaig aprofitar per fer el canvi de cotxe.

Dit i fet! En pocs minuts ja estàvem pujant cap a Engolasters. No és que no sigui un punt poc freqüentat, però com que no condueix a pistes vam trobar moltamenys gent.

 

El llop vestit d’ovella

Que voleu que us digui. Això de GT, té el que un Hummer té de buggie!

Ja només l’accés no té res a veure amb el del  DB9.

En tot cas, si Ferrari diu que és un GT, serà que ho és!

També és cert que venia d’estar en el DB9 i el canvi era brutal.

Aquest cotxe és un llop vestit d’ovella. Millor encara, “l’F12 és el Doctor Jekill i Mr.Hide dels esportius!”em va dir rient en Joan. T’ho dic jo, que porto ja una bona estona conduint-lo”

I és que a diferència del DB9, aquest 12 cilindres amb 6.300CC i 740 cavallets “rampantes” juga en la seva pròpia lliga, passant olímpicament de formalismes.

És un GT, però també és un Ferrari!

 

GT? Sí, però un Ferrari!

Que conceptualment passa per un GT? OK. Acceptarem leopard com animal de companyia! Però senyors, els 740 cavalls de l’F12 estan per donar molta guerra.

Sí que és un GT, però com a bon Ferrari, l’F12 és un GT per pilotar-lo i per gaudir precisament d’això, de pilotar-lo, quelcom ben diferent a conduir.

Ells no entenen ni volen entendre de cap filosofia que no respongui a la seva forma de fer cotxes, GT’s inclosos.

Interior racing

Si l’exterior podria no delatar aquesta forma d’amplificar el concepte GT, l’interior no va deixar lloc a dubtes!

L’interior d’aquest espectacular F12 Berlinetta deixa ben clar que el que tens entre mans és, com tots els Ferrari, un cotxe que apunta maneres de competició!

Parlem d’un interior sobri, minimalista, aparentment dotat amb l’imprescindible per pilotar. Res més. Al menys a simple vista, ja que en realitat inclou de tot.

I és que tot està integrat en l’entorn del pilot, de manera que no hi ha quasi res, més enllà de la zona del quadre del volant.

Descaradament potent

Respecte del que vam viure durant el test, en Joan, que portava ja una bona estona al volant ho tenia molt clar. Només faltava jo.

El cert és que ràpidament vaig comprendre que és el que entenen els de Maranelo a l’hora de classificar un GT.

A diferència del DB9, l’F12 està contínuament demanant que el duguis a fer un remake de qualsevol escena de ‘Fast and Furious’.

No deixa marge a l’error i per acabar d’adobar-ho és quasi impossible estar-se de provocar-lo per fer-lo bramar.

Amb el DB9 aquestadolça tensió” no la vam tenir.

Un GT amb cor italià

I és que amb l’F12 també pots relaxar-te conduint, sí. Pots fer molts quilòmetres, també, però de manera molt diferent al DB9. I és que sempre que se t’escapi una mica el gas, donat que és un motor que sempre t’està suggerint que pitjis l’accelerador, ho notaràs. Per tot això, aquest és un GT per a pilots actius, esportius i moltexigents en quant a prestacions i rendiment, per molts quilòmetres que tinguin pel davant.

“Per a mi el GT de Ferrari equivalent a un DB9 seria més aviat un California”comentava en Raúl quan contrastàvem al final les impressions entre tots.

“A mi, aquest Ferrari em fa sentir el mateix que sento pilotant, per exemple, un 458 Itàliaafegia en Joan.

Un altre detall que va destacar en Raúl i que vaig trobar molt encertat, és el fet que “no hi ha cap GT en el qual, d’origen, puguis instal·lar-hi uns baquets de competició. En l’F12 Berlinetta sí. Ferrari els ofereix en opció. Aquesta és una clara declaració d’intencions de la marca de que tots els seus cotxes sónnaturalment radicals i exigents, i això inclou els seus models GT”

CONCLUSIONS

Després d’aquesta jornada de test, ens han sorprés dues coses: La primera és que l’F12 és per a pilots que vulguin un Grand Turisme viu, exigent i molt esportiu. Pilots que no pel fet de fer llargs desplaçament vulguin prescindir de l’adrenalina que desborda un Ferrari. És a dir, que de nou, l’ADN de les marques traspassaconceptes, fent-los completament oposats conceptualment.

La segona és que l’Aston Martín ens ha sorprés moltíssim i molt . Vist des del punt de vista del confort màxim, de la qualitat i l’elegància és de 10 sobre 10!

La pregunta és: que ha de ser un GT en realitat?

Doncs el que cadascú vulgui. Sempre que tingui clar quina és la filosofia del fabricant del model de GT que tingui en ment, més que del propi concepte GT estandaritzat.

El DB9 és un “Gentleman Driver”. No hi ha millor forma de dir-ho.  Sou així conduint? Doncs endavant!

Per la seva banda, l’F12 és un “enfant terrible”. Si voleu fer quilòmetres des d’aquesta perspectiva, perfecte també!

Si tant en Joan com en Raúl haguessin d’escollir no dubtarien. Ells es decantarien a ulls tancats pel Berlinetta de Ferrari.

Jo però, potser per allò que de nen volia ser agent secret de sa Majestat la Reina, segurament escolliria el DB9.

I vosaltres? Com preferiu devorar quilòmetres?

PUNTS FORTS & FEBLES

ASTON MARTÍN DB9

+ La facilitat de conduir-lo

+ Un look únic i atemporal

+ És l’autèntica definició d’un GT

– La tecnologia. Un desastre de GPS

El canvi és una mica lent

Manteniment car.

FERRARI F12 BERLINETTA

+ Un dels millors motors de la categoria

+ El disseny i la línia. Brutal!

+ Els 7 anys de manteniment gratuït

Com a GT és massa radical

Cal acostumar-se molt a les mides (sobretot del morro)

L’interior no llueix tant visualment, tot i ser més complet que el DB9