,

Primer contacte amb l’LBX, el nou crossover premium de Lexus

Aprofitem l’arribada a Lexus Andorra del nou LBX, la nova opció compacta urbanita de tall crossover de la marca japonesa, per radiografiar-lo en directe i comentar les nostres impressions al volant.

Diem això perquè si no esteu molt al corrent d’aquest nou model, trobareu un article de presentació general aquí al blog.

Un crossover urbà molt Top

El Lexus LBX és un model utilitari amb una carrosseria propera a la d’un SUV, ja que tampoc arriba a l’altura pròpia d’aquests. I és que amb els seus 1.545 mil·límetres d’altura es queda a mig camí entre un utilitari i un SUV-B. El que com a tot bon Lexus sí que inclou aquest atractiu compacte de tall crossover, és la qualitat, el luxe i la fiabilitat tan pròpia de la marca.

Amb un radi de gir de només 5,2 metres, un detall imprescindible per moure’ns amb soltesa pels carrers, l’LBX em sembla un cotxe elegant, desenfadat, àgil, molt segur i fàcil de conduir i molt còmode gràcies a disposar d’un habitacle molt ben resolt en termes d’espai, atès que fa 2,58 metres entre ambdós eixos. Pel que fa al maleter, amb els 317 litres naturals de la versió 4×4 i tenint en compte que és un cotxe urbà, em sembla més que suficient.

Híbrid i 4×4

Recordem que tot i que hi hagi dues alternatives mecàniques, tots els LBX són híbrids i tots tenen els mateixos 136 CV de potència. Sigui com sigui, ens centrarem en el model 4×4, que al cap i a la fi és el que més es vendrà aquí a Andorra i el que de fet vam poder provar.

Molt més adaptat per a llocs amb hiverns amb neu, com és el nostre cas, la versió de tracció total E-Four combina el motor 1.5 de gasolina amb un segon motor elèctric de 4,7 kW (6 CV) a l’eix posterior. Gràcies a aquesta combinació, el sistema garanteix aquest plus de tracció tan necessari en determinats moments. Pel que fa a l’acceleració, el cotxe necessita 9,6 segons per arribar als 100 km/h, una altra xifra més que suficient per al cotxe que és.

L’LBX estrena una nova bateria bipolar de hidrur metàl·lic de níquel amb 1 kWh de capacitat. Aquesta bateria és més àgil en el procés de recàrrega i descàrrega, treballant més ràpid i de manera més eficient. Gràcies a això, el consum mitjà real està al voltant dels 4,83 litres.

En gran mesura, més enllà de l’eficiència del sistema propulsor, els 1.365 kg de pes i el disseny del cotxe en termes d’aerodinàmica (0,34 Cx), també ajuden a que el cotxe tingui un consum tan raonable.

1+4 acabats

Al marge d’un acabat bàsic sense nom específic, la gamma té quatre acabats: Elegant i Relax, de tall més conservador, i Emotion i Cool, els més esportius, aquest últim és el que està disponible en 4×4. A Lexus Andorra ens van deixar provar el Cool de color taronja foc metall, el color que acompanya la promoció internacional del model.

N’hi ha prou amb seure al lloc del pilot uns segons per percebre ràpidament de quina marca és el cotxe. La qualitat premium de tot el que t’envolta és evident. A més, com a tot Lexus, l’interior no està gens sobrecarregat, de fet és més aviat minimalista, amb pocs comandaments i formes netes. Els materials, tots de primera qualitat, revesteixen centímetre a centímetre tots els panells.

2 pantalles i 1 visor

La instrumentació digital arrenca apartir d’una atractiva pantalla de 12,3 polzades. Juntament amb aquesta, la visualització de dades es complementa amb el ja habitual sistema de projecció a la lluna davant Head-up Display. Per últim tenim la pantalla inclinada de 9,8’’ de la part central. En aquesta mateixa zona central tenim altres elements com el carregador inalàmbric per al telèfon intel·ligent, just sota de la pantalla.

Entre els seients, a més del canvi hi ha alguns botons com el de l’ESP, el del mode Eco, que prioritzarà en l’estalvi de combustible, i el del mode EV, que apaga el motor de gasolina sempre que la bateria (sempre que això sigui possible) i finalment hi ha el botó del fre de mà.

Obertures de portes al tacte

Les portes tenen el sistema d’obertura al tacte present en els últims models de la marca. Amb aquest sistema, n’hi ha prou amb posar la mà (o el dit polze per sortir) perquè s’obrin les portes. Un detall interessant, sobretot per quan els més petits intentin obrir ells sols les portes des de l’interior, és que si el cotxe detecta un altre vehicle o qualsevol altre obstacle que impliqui risc, no deixarà obrir. Finalment, destacar que el portó del maleter també és d’accionament elèctric.

Al volant tot és comoditat, la visibilitat és total en totes direccions i l’accés als diferents comandaments i pantalles és perfecte tant en alçada com en profunditat.

La palanca del canvi automàtic amb variador compleix perfectament la seva funció, administrant les marxes sense cap sacsejada, fins i tot quan en revolts amb molta inclinació el canvi redueix diverses marxes de cop.

Hi ha un detall del canvi al què sí cal acostumar-se. Per posar la D cal fer un moviment en L en lloc de pujar recte com en la majoria de canvis automàtics, però bé, en minuts li agafes el truc.

Per últim, tenim la posició B. Com tot model, aquesta posició serveix per augmentar la retenció del motor en desaccelerar, el que afavoreix la recàrrega i actua com a fren motor.

Quan accelerem amb contundència per la ciutat o si sortim entre parròquies, lògicament més pujant que baixant, el motor de gasolina entra en funcionament i la veritat és que cada vegada que s’activava se sentia. En tot cas, sona molt bé, així que tampoc és especialment molest.

Consum moderat

Amb o sense assistència, el consum del LBX sempre es manté en nivells molt moderats, especialment a la ciutat, on fins i tot es va situar entre els 3,9 i els 4,2 litres. Més enllà d’això, la xifra es va mantenir per sobre dels 4,5 litres. Crec que si es fa pressió per carretera, fàcilment s’arribarà als sis, però no més.

Resumint: l’LBX és sens dubte un cotxe que transpira qualitat premium per tots els costats. És un crossover molt equilibrat, resolutiu, còmode i amb el dinamisme just i necessari per resultar agradable i divertit de conduir en els nostres desplaçaments diaris.

És un cotxe estable molt ben equilibrat en tot. A nivell de direcció, el cotxe entra molt bé, és precís i maniobra extraordinàriament gràcies al seu radi de gir i a la desmultiplicació del volant que permet maniobrar amb molta soltesa.

Lexus Andorra

Per tot això, si esteu pensant a adquirir un cotxe compacte urbà, un petit crossover per moure-us diàriament pel país, però el voleu de la màxima qualitat, eficient i molt complet i amb aquest toc luxós tan propi de Lexus, aquesta serà segurament la millor opció que trobareu.

Pel que fa als preus, des de Lexus Andorra ens van comentar que la gamma comença des de 30.440 euros, arribant als 43.500 del més alt de gamma, el que veieu en aquest reportatge.

Informeu-vos-en a Lexus Andorra. Tel. +376 865001

———

Per a d’altres novetats, feu clic en aquest enllaç o accediu directament des de la secció corresponent que hi ha al desplegable superior del blog.