,

Abarth 500e: l’urbà compacte esportiu dels de l’escorpí, ara elèctric!

Més enllà del seu inconfusible estil, l’Abarth 500e arriba descaradament sobrat de potència, amb un disseny tan encisador com agressiu i amb una opció amb la carrosseria amb el sostre retràctil. A més, és el primer model de tall esportiu, compacte, urbà, 100% elèctric.

Seguint amb aquesta particular, cobdíciada i divertida saga d’utilitaris d’alta volada, el primer elèctric pur dels de l’escorpí italià, segueix lluint aquest estil tan particular de la marca i el resultat, és innegable que sedueix molt!

Primer compacte elèctric esportiu

Amb el nou Abarth 500e els italians són els primers a inaugurar el segments dels utilitaris compactes elèctrics, amb les vísceres d’un esportiu al més pur estil dels del país de la bota, i a més, amb l’afegit de ser 100% elèctric. En aquest sentit i tal i com veieu a les imatges, com a bon Abarth el nou elèctric arriba sobrat d’estil i de nervi, molt de nervi!

La veritat és que això de “nervi” no ho diem pels seus 154 CV, tot just 9 cavalls més que la versió de gasolina del conegut 595. El tema està en com galopen aquests 154 cavalls amb els 235 Nm de par motor, o en el fet que com a bon elèctric, tots aquests cavalls es desboquen en bloc a la que trepitgem l’accelerador!

0 a 100 en 7 segons

L’Abarth 500e puja de 0 a 100 en tot just 7 segons, 0,8 dècimes més ràpid que el 595 de combustió. De fet, Abarth declarava que el nou Abarth 500e va superar fins i tot al 695 en més d’un segon, en unes proves fetes a la pista de Balocco (Itàlia).

Respecte a la velocitat màxima, l’Abarth 500e puja fins als 170 km/h, xifra limitada electrònicament.

Mateixa fòrmula de l’èxit

Estèticament, la marca ha seguit amb el sota, cavall i rei que caracteritzen a tots els Abarth, sobredimensionat alguns elements lleugerament, com per exemple els para-xocs, dels quals les formes agressives i la grandària, són més intimidants que a la resta de model del catàleg.

Abarth 500e Scorpionissima

Per a inaugurar la seva comercialització hi ha una sèrie especial anomenada Abarth 500e Scorpionissima. Aquesta edició inaugural és la de color verd llampant que veieu a les imatges que il·lustren aquest reportatge. En tot cas, si us resulta massa escandalós, tranquils, també està disponible en color blau ‘Poison’.

Tots dos compten amb acabats de color gris titani als miralls retrovisors i a les llandes, les quals, dit sigui de pas, presenten un disseny específic en els Scorpionissimos.

Ja a l’interior, els seients continuen sent de tipus backet, com a tot Abarth que es preï!!!

Altres detalls de l’interior els tenim en la nova textura del quadre de comandament, al disseny del volant, a les tapisseries amb costures a contrast, als pedals metàl·lics i a la instrumentació esportiva, és a dir, en tot el que esperaríem trobar-nos en un Abarth!

3 modes de pilotatge

Quant a la conducció, l’Abarth 500e ofereix fins a tres modes de conducció: Turisme, Scorpion Street i Scorpion Track. Del primer al tercer, l’augment del lliurament de potència i amb ella, inevitablement e més a menys autonomia, és la principal diferència.

El primer mode (Turisme), limita la potència a 100 kW i el par motor a 220 Nm, aconseguint així un equilibri entre rendiment i eficiència del 60:40.

Com el seu nom indica, el segon mode és de carrer (street), és a dir, ciutat. Si circulem amb aquest mode s’incrementarà el nivell de frenada regenerativa, podent fins i tot conduir amb només un pedal. Lògicament és el mode més eficient dels tres en termes d’autonomia.

El tercer, com no, alliberarà tot el potencial del propulsor sense reparar en res més que en fer-nos gaudir de l’esportivitat més pura i dura!

Destacar que en aquest mode es pot activar un sistema de so sintètic perquè l’experiència de conducció s’acosti a la d’un esportiu tradicional de gasolina, al més pur estil del so que emeten els escapaments Monza dels Abarth pota negra de tota la vida!

250 km d’autonomia

Pel que fa a l’autonomia, encara que a priori pugui semblar-nos justa (en certa manera ho és), cal dir que si l’Abarth 500e equipa la mateixa bateria de 42 kW del Fiat 500 elèctric de 118 CV i si aquest ofereix 322 km amb una càrrega , amb els 154 CV de l’Abarth 500e, els 220 km (reals) o 250 km segons cicle WLTP, tampoc estan malament. El problema arriba si el que pretenem és viatjar amb ell, perquè des d’Andorra, intentar-ho implicarà sí o sí, preveure alguna parada per poder fer una recàrrega.

En qualsevol cas, el cert és que malgrat ser un cotxe que sedueix i que ens empeny a fer quelcom més que limitar-nos a circular per la ciutat i rodalies, no hem d’oblidar que en realitat és això mateix, un cotxe urbanita, d’aquí que la marca s’hagi mantingut ferma instal·lant la mateixa bateria del FIAT 500.

Un cop tinguem clar això, és evident que si dosifiquem l’accelerador i tirem de la recuperació d’energia, l’Abarth 500e serà, si no el que més, un dels models més estilosos, suggerents, bonics i seductors que podem escollir. Perquè el que està clar és que no em negareu que bonic, de dalt a baix, per dins i per fora, ho és molt!

35 minuts per al 80%

Comentada l’autonomia, parlem del tema de recàrrega de la bateria. En aquest apartat, dir-vos que amb una potència de recàrrega màxima de 85 kW, per pujar del 5 al 80% es necessitaran uns 35 minuts, és a dir, com la majoria de models.

Per acabar, comentar que també hi ha disponible una versió amb el sostre de tela retràctil, l’Abarth 500e Cabrio.

Quant als preus, arrenquen des dels 32.000 euros, xifra a la qual podreu deduir les ajudes del Pla Engega, sempre però, que estiguin actives.

Respecte de la disponibilitat, segons ens van informar a Cimex Auto, aquest petit elèctric esportiu urbà tan especial ja està disponible, a excepció de l’Scorpionissmo, que està esgotat. En tot cas, el model de venda regular inclou, a més dels dos colors esmentats, el blanc Antidore, el negre Venom i el vermell Adrenalina.

Així doncs, si voleu ser dels primers a gaudir-lo, acosteu-vos al concessionari Abarth que trobareu a la part baixa de l’Av. d’Enclar.

Fotos: Abarth