, ,

BMW R 1300 GS: la súper trail bàvara arriba amb més, molt més!

L’esperada BMW R 1300 GS 2024 ha arribat finalment al mercat. De fet, en el nostre cas, el concessionari de BMW motos de Pyrénées Automoció la va presentar en primícia a la passada Fira d’Andorra la Vella, sent una de les grans atraccions del seu estand.

El cas és que la moto ha tornat ha trencar esquemes, de fet, aquesta vegada els ha trencat més que mai donada la quantitat de novetats que inclou la nova súper trail bàvara.

Els quatre colors de la nova BMW R 1300 GS

Una moto nova

El cert és que la nova 1300 GS arriba completament renovada, començant pel més important, el seu nou motor bòxer. I és que tot i mantenir el mateix esquema, el motor ara és més prestacional, eficient i rendible. Cal destacar que només gràcies al motor i a les suspensions, també noves, la moto s’ha aprimat 12 kg. I és que tots dos components, a més de ser molt millors, també són més lleugers.

Però el que més ha captivat d’aquesta nova entrega és el seu espectacular aspecte físic, tant en termes de geometria, com en estètica i disseny pur i dur.

El redisseny d’aquesta excepcional trail d’aventura és més que evident, doncs com veieu, ara exhibeix un estil que tot i ser fidel al concepte GS de sempre, es presenta més compacte i lleuger i amb un cert aire de moto d’enduro que mai abans havia tingut.

Des del davant, el far Matrix LED en forma d’’X’ canvia totalment l’aspecte visual de tot el frontal de la moto. Si a més incorporéssim els intermitents integrats als protectors de les mans, quelcom potser delicat però molt estètic, més el Headlight Pro (carcassa que envolta tot el cos frontal del far), ambdós elements opcionals, l’aspecte del frontal acaba sent més impressionant del que ho és de sèrie.

El far frontal està compost per dues unitats LED que fan les funcions dels llums de creuament i de carretera. També inclou quatre unitats LED addicionals per a les funcions de llum de circulació diürna i per als llums de posició.

Imatge de la nova il·luminació secció Ada en quatre punts

Els protectors dels punys amb els intermitents són opcionals

Headlight Pro: imprescindible

Amb el ‘Headlight Pro’ es pot dirigir el raig de llum del far envers el revolt, fent-ho en funció de la posició d’inclinació de la moto. Això afavoreix molt la seguretat, doncs la visual durant la traçada és màxima.

La caiguda de la superfície del dipòsit també és més plana, la qual cosa li dóna una sensació de més lleugeresa. Per la seva banda, la coberta central tapissada al dipòsit de combustible dóna a la nova R 1300 GS un aspecte completament nou en aquesta zona.

Més recorregut de suspensions

Les suspensions de la nova GS tenen un recorregut de 190 mm al davant i de 200 al darrere. Opcionalment hi ha el sistema de regulació electrònica ja conegut, però que per mitjà del sistema ‘Dynamic Suspension Adjustment’ (DSA), ara inclou un ajustament de la duresa de la molla, a més dels hidràulics.

L’ajustament de la precàrrega permet modificar l’altura de la moto en funció del mode de conducció seleccionat, de les condicions de la carretera i del tipus de conducció.

Com a equipament opcional hi ha disponibles dos equipaments per a la suspensió de la moto: el nou control adaptatiu de l’altura del vehicle i la suspensió esportiva. Gràcies en aquest nou sistema de control adaptatiu de l’altura, aquest paràmetre es pot ajustar de forma automàtica en funció de les condicions d’ús.

Destacar que parada o a baixa velocitat, l’altura de la moto passa de 850 mm a 820 mm en tot just uns segons.

Full Integral ABS Pro

En l’apartat de la frenada la moto equipa pinces de fre Brembo de quatre pistons al davant i de doble pistó al darrere. L’ABS inclou un nou sistema integral amb el què la pressió de les dues manetes de fre es distribueix perfectament a ambdues rodes.

Amb l’ABS totalment integral, ja sigui des de la maneta de fre de mà com des de la palanca, s’activa tant els discos davanters com els posteriors. El sistema “Full Integral ABS Pro” està dissenyat tant per al seu ús per  carretera com fora d’ella.

En el mode opcional ABS Pro és possible bloquejar la roda posterior amb el pedal. A més, el sistema dinàmic de la frenada (DBC) evita que l’accelerador estigui obert durant les fases de frenada de manera involuntària, intervenint per reduir el par motor i aprofitant la capacitat de frenada de la roda posterior.

En cintura, però sempre bòxer!

El que no ha canviat és l’esquema base del motor, és a dir, el bòxer de dos cilindres. Això sí, per a l’ocasió arriba totalment redissenyat.

Com les xifres del seu nom indiquen, el motor de la nova GS puja fins als 1.300CC. Aquest augment de cilindrada arriba gràcies a l’ampliació del diàmetre dels cilindres i a un nou cigonyal. Amb tot, la moto ofereix una potència de 107 kW (145 CV) a 7750 revolucions per minut, el que suposa un increment de 9 CV. Alhora, el par màxim arriba als 149 Nm a 6.500 rpm (el règim màxim és de 9.000 rpm). Aquest augment converteix la nova R 1300 GS en la moto amb el motor bòxer més potent fabricat de sèrie per la divisió de motos de BMW. Com en el cas de la GS 1250, la refrigeració segueix sent dual, és a dir, per aire i liquid.

225 km/h

Com veieu, el par motor és més alt que el del model anterior, sobretot entre les 3.600 i les 7.800 rpm. Lògicament, això suposa més potència i una impressionant força de arrossegament.

La caixa de canvis de sis velocitats està situada sota el motor (fins ara estava al darrere d’aquest). Gràcies a aquesta nova ubicació s’ha reduït la longitud total del bloc motor i per tant, també s’ha reduït el pes total. En aquest sentit, segons la marca s’ha reduït 6,5 kg a la cadena cinemàtica.

L’assistent de canvi segueix sent opcional i la velocitat màxima segueix limitada electrònicament als mateixos 225 km/h que fins ara.

Tecnològicament a tot gas!

Entre els sistemes a destacar en termes de tecnologies aplicades, moltes, destacarem el nou assistent a la conducció amb control de creuer actiu, l’avís de col·lisió frontal i el de canvi de carril involuntari.

L’ACC (Control de Creuer Actiu) està dissenyat per oferir la màxima comoditat en marxa. Aquest sistema de control de creuer electrònic amb control de distància integrat permet ajustar la velocitat a plaer. També permet ajustar la distància amb el vehicle que circula davant nostre. Per funcionar, la moto incorpora un sensor de radar a la part frontal que determinarà la distància amb el vehicle precedent. Si aquesta distància disminueix, el sistema redueix automàticament la velocitat fins que es restableixi la distància programada entre els dos vehicles.

L’avís de col·lisió frontal amb intervenció als frens, a més de prevenir i evitar col·lisions, també reduirà la gravetat de l’impacte al mínim possible si l’accident és inevitable. Per la seva banda, l’avís de col·lisió frontal també utilitza el sistema de radar per poder oferir la màxima protecció en cas de col·lisió per abast.

L’avís de canvi de carril supervisa els dos carrils de la calçada, el que li permet garantir que el canvi de carril que anem a efectuar sigui totalment segur. Aquest sistema ajuda a utilitzar el retrovisor. Un sensor de radar controla la part posterior i cobreix l’angle mort, de tal forma que si un altre vehicle s’apropa o ja està a prop sense que l’haguem vist, la funció d’avís de canvi de carril el detectarà i ens advertirà del risc de la maniobra tan bon punt anem a fer-la.

Nou mode ‘Enduro’

La nova R 1300 GS disposa (fins i tot en el seu acabat més bàsic) de quatre modes de conducció. Els quatre modes de conducció són: Pluja, Carretera, Eco i Enduro. En el mode ‘Enduro’, el nou mode que incorpora aquesta entrega del 2024, la moto ens permetrà gaudir del fora de pista sense pràcticament restriccions.

Més enllà dels quatre modes de sèrie, hi ha els ‘Driving Modes Pro’, una altra sèrie de modes opcionals. Els ‘Driving Modes Pro‘ inclouen els modes: Dynamic, Dynamic Pro i Enduro Pro. Els dos últims poden ser personalitzats a plaer.

BMW Motorrad Andorra

Pel que fa als preus, des del departament de BMW Motorrad Andorra, el concessionari BMW Motos que hi ha a les instal·lacions centrals d’exposició i vendes de Pyrénées Automoció, ens van comentar que el preu de la nova R 1300 GS arrenca des dels 18.200 euros.

Actualment tenen en estoc alguna unitat. A més, en cas de haver-la de demanar amb alguna configuració particular, afortunadament s’estan tornant a regularitzar els terminis de lliurament, de manera que en poc més d’un mes o mes i escaig acostumen a arribar les motos encomanades. Diferent serà si hi ha un allau de comandes en aquests primers mesos i això fa que es desbordi la producció, quelcom que tampoc seria molt estrany que pugui passar donada la gran novetat que és aquest model.

En tot cas, sortireu de dubtes d’això i de qualsevol altre dubte que tingueu, dirigint-vos directament al concessionari que trobareu tot baixant cap a Sant Julià de Lòria, a Prat de la Tresa s/n. Tel +376 880750

———

Per a més novetats de motos, feu clic en aquest enllaç directe o accediu a la secció ‘Novetats – Motos’ des del menú superior del blog.


Fotos: BMW