,

FIAT 600e: reinterpretant un cop més la ‘Dolce Vita’

El nou Fiat 600e, model que ja sense veure’l crida l’atenció pel nom que hereta, en realitat poc té a veure amb els 600 que tots recordem, bé, potser no tots, però si els que vam nèixer al darrer quart del segle passat. En tot cas, com passa amb tots els models amb ADN italià, el cotxe desborda estil!

Aquesta nova i particular versió elèctrica arriba amb tota la modernitat i estil “crossover” tan personal, revivint ni que sigui per la nomenclatura aquell model que la marca va inaugurar fa uns 15 anys amb els 500, i més encara amb les versions elèctriques que van presentar uns quants anys més tard, concretament entre 2012 i 2013.

L’altre punt a destacar d’aquest nou ‘jugador’ del segment B dels elèctrics el tenim en l’autonomia, doncs parlem d’uns 400 km en cicle combinat i de prop de 600 en cicle urbà, sempre però, que el conduïm aprofitant al màxim la seva capacitat de regeneració de les bateries. En tot cas, coneixent les xifres reals que s’obtenen respecte de les indicades pel cicle WLTP, l’autonomia real rondarà els 480 km a la ciutat, que no està gens malament

156 CV i 54 kWh de bateria

Basat en la plataforma CMP de Grup Stellantis, el Fiat 600e assoleix aquestes excel·lents xifres gràcies a un propulsor elèctric de 156 CV i a una bateria relativament petita de 54 kWh.

Un cop exhaurida, gràcies a la capacitat del cotxe de suportar recàrregues ràpides, podrem recuperar fins a un 80% en tan sols 30 minuts. En el cas de voler fer una recàrrega completa en un endoll domèstic, el sistema assolirà el ple en menys de sis hores.

A nivell de disseny, el nou compacte elèctric dels italians es clarament identificable a partir de la seva forma arrodonida tan característica i a detalls inconfusibles, com ara els fars estrenats amb tant d’encert en el 500e. I és que amb aquesta mena de parpella, els fars davanters són un dels trets d’identitat més personal de la família elèctrica dels de Fiat.

Amb 4,17 metres de llarg, el nou Fiat 600e s’apropa més al Seat 800 que al 600 originals, bàsicament per allò de tenir quatre portes i per tant, de retruc, per ser el més llarg (el Seat 800 feia poc menys de 3,5 metres, 20 cm més que el 600)

En qualsevol cas, 600 o 800, el Fiat 600e expressa amb la mateixa intensitat i encert l’esperit italià nascut de la mà de Dante Giacosa als anys 50 del segle passat, quan va presentar el primer Fiat 500. Em refereixo a aquell esperit replet d’aquell estil tan particular que tan bé va imortalitzar Federico Fellini a la Dolce Vita, pel·lícula que mostrava la vida de la Roma de finals dels 50.

Nivell 2 de Conducció Assistida

Més enllà de tot això, el cert és que estem en ple segle XXI i els temps han canviat. Com no podia ser de cap altra manera el Fiat 600e està replet de sistemes i funcions de seguretat activa i passiva, així com amb un interessant paquet d’assistència al conductor de darrera generació. Igualment, el cotxe inclou molts arguments derivats de la mobilitat urbana i extraurbana, assolint el nivell 2 de Conducció Assistida.

Pel que fa a la gamma actual (més endavant hi haurà un propulsor híbrid) la marca proposa dues opcions d’acabats. En primer lloc tenim el Fiat 600e RED com a model d’accés. En segon lloc hi ha el nou Fiat 600e La Prima, sens dubte el cavall guanyador, doncs inclou el bo i millor de la marca, mantenint un preu relativament competitiu que arrenca des dels 34.875 euros, uns quatre mil euros més que el model de base.

Si voleu veure’l, al tancament d’aquesta edició encara hi havia una unitat del 600e La Prima a l’exposició de Cimex Auto, el concessionari Fiat al Principat, però no tardeu, que no dura gaire!

Fotos: Stellantis