, ,

McLaren Artura: el primer High Performance Hybrid dels britànics

Com és cada vegada més habitual, les marques de superesportius van afegint als seus catàlegs models adaptats a les exigències establertes en matèria mediambiental. Tot i que n’hi ha uns quants d’elèctrics, majoriatàriament la majoria són híbrids o híbrids endollables, com és el cas del McLaren Artura.

En tot cas, aquesta adaptació a la què els fabricants els sotmeten es basa en el que tan sovint anomenen “políticament correcte”, perquè al final, encaixen perquè els fan encaixar! De no fer-ho així, pocs superesportius amb gasolina a les seves venes podrien acostar-se a les ciutats, la qual cosa, evidentment, suposaria un gran problema.

Dit això, us presentem el nou McLaren Artura, el primer superesportiu híbrid endollable d’alt rendiment (High Performance Hybrid) dels britànics.

El propulsor de l’Artura lliura una potència combinada de 680 CV. Aquesta caballeria arriba fruit de la suma dels 585 CV del motor 3.0 V6 biturbo, més els 95 del motor elèctric de la caixa del canvi. Amb tot aquest arsenal l’esportiu xifra un par màxim de 720 Nm. Remarcar que el motor V6 de l’Artura només pesa uns sorprenents 160 quilograms, mentre que el propulsor elèctric es queda en 15,4.

3 segons per al 0 a 100

La velocitat punta de l’Artura puja fins a 330 km/h, 130 quan anem en mode elèctric. Per pujar de 0 a 100 el cotxe necessita 3 segons, arribant als 200 en 8,3 i als 300 en 21!

La transmissió que equipa l’Artura és de doble embragatge amb vuit velocitats, la qual cosa per primera vegada a la marca suposa una marxa més de l’habitual. Amb això s’obté una millor gestió del lliurament de la potència.

Quant als modes de conducció, el cotxe en té quatre: el mode elèctric o e-Mode, el mode Comfort, que administra la unitat de potència per optimitzar al màxim l’estalvi de combustible, i els modes Sport i Track, amb els quals la bèstia va deslligant el seu potencial i prestacions, primer amb alguna reserva i després, sense cap mirament a “tutiplén”.

Arquitectura MCLA

L’Artura inaugura una nova arquitectura lleugera de fibra de carboni MCLA, concebuda específicament per a cotxes amb aquesta nova generació de propulsors. Aquesta estructura ultralleugera pesa només 82 kg, de tal forma que contraresta el pes extra que suposen les bateries.

Quant a les cotes, el McLaren Artura mesura 4,53 metres de llarg, 1,91 d’ample i 1,19 d’alt. La seva distància entre eixos és de 2,64 metres i gràcies a la plataforma MCLA que acabem de comentar, el seu pes es queda en 1.498 kg.

Els fars davanters estan formats per 21 grups LED cadascun. Quatre són per als llums de carretera i cinc per als d’encreuament. Els altres 12 grups restants serveixen per il·luminar de manera activa la carretera en funció de la direcció.

Al darrere, com a bon McLaren, el més visual són les dues sortides centrals del tub d’escapament que hi ha posicionades a la part alta. Estan situades com a continuació de la forma en V del motor tèrmic, la qual cosa afavoreix l’alliberament de la zona del difusor, maximitzant l’aprofitament del flux d’aire.

De sèrie, les llandes són de set puntes, però opcionalment n’hi ha amb un disseny de cinc i de deu.

Com la majoria de models, el lloc del pilot està dissenyat perquè tot el quadre de comandaments estigui orientat cap a ell.

Instruments ancorats a la columna de direccion

Un detall molt encertat que sí que és nou respecte a la resta de models de la marca de Woking, el tenim en el fet que el panell d’instruments, atès que està muntat directament a la columna de direcció. D’aquesta manera, quan el pilot ajusta la seva posició amb el volant, tot el sistema s’ajustarà a la seva altura de manera natural.

Amb la finalitat d’evitar distraccions, el volant ja no inclou botons físics, un altre detall que també és nou en la marca. En contrapartida, l’element que reuneix una gran quantitat de funcions és la pantalla vertical digital de 20’’ de la consola central, començant pel sistema de infoentreteniment MIS II. Aquest sistema ha estat desenvolupat a partir d’Android, però lògicament també és compatible amb Apple CarPlay.

Clima eHVAC

El cotxe compta amb un nou sistema de clima anomenat eHVAC. Independent del motor de combustió, l’eHVAC està dissenyat per poder funcionar independement, ser més ràpid i també molt més precís.

 Entre altres sistemes d’assitència a la conducció, el McLaren Artura inclou control de creuer adaptatiu amb funció Stop & Go, reconeixement de senyals de trànsit, avís per sortida de carril i assistent de llums.

Com a tot vehicle de nova generació, l’Artura està sempre connectat, de manera que pot rebre actualitzacions via WIFI en tot moment.

Tres acabats

Disponible en els acabats Estàndard, Performance, TechLux i Vision, gairebé res queda a l’atzar. De fet la variant més bàsica (Estàndard) ja ofereix seients Clubsport entapissats a base d’Alcàntara, igual que ho estan el quadre de comandament, els reposabraços i els plafons principals de les portes.

L’acabat Performance combina l’Alcàntara amb cuir Nappa, afegint les costures a contrast, com les de color taronja McLaren (Ember) que veieu a les imatges d’aquest reportatge. Aquestes tapisseries es combinen amb uns interiors on predomina el color negre, grafit o blau.

En l’acabat TechLux, el cuir Nappa encara adquireix més protagonisme, dominant gairebé tot l’habitacle, mentre que el Vision, com el seu nom anuncia, basa els materials i acabats en un interior de tall més atrevit i modern.

Nova suspensió posterior

L’Artura munta per primera vegada a la marca un diferencial electrònic per poder  gestionar el lliurament del par entre les dues rodes posteriors.

De la mateixa forma que la suspensió davantera presenta un esquema de doble triangle ja conegut, la de l’eix posterior si que l’han redissenyat completament. Presenta un sistema multibraç amb els punts d’ancoratge separats. Amb això s’ha aconseguit incrementar la rigidesa del conjunt. A més, el sistema compta amb el Proactive Damping Control, un sistema de control de l’amortiment que modula la compressió dels amortidors hidràulics en base a la lectura que fan uns sensors que calibren en tot moment l’estat del paviment.

Quant a la frenada, el nou esportiu dels britànics presenta un esquema a base de discos carboceràmics amb pistons d’alumini lleuger. Els discos davanters –amb sis pistons– mesuren 390 mil·límetres, mentre que els darreres, amb quatre, mesuren 380 mm.

Tecnologia Pirelli Cyber Tyre

Pirelli ha elaborat un sistema de marcatge específic per a aquest model en els PZero Corsa i PZero Winter. En aquest sentit, els pneumàtics inclouen la tecnologia Pirelli Cyber Tyre, és a dir, integren un xip que permet monitorar la temperatura i la pressió, entre altres dades.

Quant a les mesures, les gomes davanteres fan 235/35Z R19 i les posteriors 295/35 R20.

Respecte al preu de comercialització per a Andorra, des del departament comercial de Kars Automòbils ens van comentar que aquest espectacular superesportiu híbrid arrenca des dels 204 mil euros.

Kars Automòbils

Si voleu saber-ne més, inclosa la disponibilitat i els terminis de lliurament, dirigiu-vos a Kars Automòbils, especialista, entre altres, en tota mena de cotxes d’altes prestacions. Els trobareu a la Baixada del Molí d’Andorra la Vella, just enfront del pavelló del Bàsquet Club Andorra. Tel. +376 800100.

———

Si voleu accedir a d’altres novetats Premium elèctriques o híbrides, podeu fer-ho o des de la secció “Green Cars” o des de la dels models “Premium” del menú principal del blog.

Fotos: McLaren