NamX HUV, l’hidrogen treu el cap des del Marroc

En aquest espai de models conceptuals us presentem una opció molt interessant, tant per la naturalesa del seu propulsor, com per la metodologia que proposa a l’hora de fer recàrregues. Ens referim al NamX, un atractiu SUV (HUV) amb un sistema de propulsió basat en l’hidrogen.

Fotomuntatge del cotxe en una estació de recàrrega

Hydrogen Sport Utility

Amb seu al Marroc, concretament a la regió marroquina de Rabat-Salé-Kenitra, els fabricants del NamX proposen un sistema de bombones reemplaçables, amb una autonomia de 800 quilòmetres. El més interessant però, és que cop esgotades, el temps necessari per substituir els cartutxos buits serà d’uns 5 minuts, menys del que actualment necessitem per fer un ple de gasolina.

Pel que fa a les sigles HUV que completen el nom del cotxe, fan referència a la seva condició de SUV propulsat per hidrogen, és a dir, estem davant d’un ‘Hydrogen Sport Utility’. Aquesta és la primera vegada que es denomina un segment basant la seva sigla en la naturalesa del seu combustible, cosa que indica la importància que podria arribar a tenir.

Caminant envers l’hidrogen

Amb una producció estimada de 27 mil unitats anuals, la tecnologia del NamX sembla molt prometedora. No obstant això, encara hi ha molts interrogants respecte a l’hidrogen en general, començant per la xarxa d’abastiment i continuant per la seva complexitat a l’hora d’emmagatzemar-lo i contenir-lo a llarg plaç. El cert és que entre una cosa i l’altra, tot i ser ideal, els problemes actuals que planteja fan que la seva adopció per part de la indústria encara sigui mínima.

Més enllà d’això, també és cert que el NamX respon una altra realitat que envolta l’hidrogen, en aquest cas positiva. Ens referim a dos coses: que és una de les poques alternatives realment netes en termes de mobilitat i que a diferència de la resta d’alternatives, l’hidrogen permet fer recàrregues en qüestió de minuts, oferint autonomies tan llargues com les dels combustibles fòssils.

Interiors del model conceptual

Com dèiem, si la gran autonomia natural que ofereix el cotxe no fos suficient, el NamX HUV presenta un sistema basat en cartutxos extraïbles recarregables. Això significa que només caldrà canviar-los quan es quedin buits i llestos! El principal avantatge d’això és que encara requereix menys temps que el que necessitaríem per omplir un dipòsit directament amb hidrogen. A més, ara per ara manipular hidrogen encara és tècnicament complicat i fins i tot perillós. De fet, aquest és un altre dels entrebancs que s’ha de solventar.

En total, el sistema del NamX està format per sis cartutxos, tots situats sota el maleter. Són de molt fàcil accés i manipulació, ja que es treuen i recol·loquen fàcilment.

Amb una càrrega completa el NamX promet una autonomia d’uns 800 quilòmetres. Si en això hi sumem que només estarem uns minuts per reemplaçar els cartutxos, l’alternativa d’aquest cotxe és simplement perfecte.

Des d’uns 65 mil euros

Pel que fa als preus, tot està encara per confirmar. En tot cas, s’estima que els preus arrencaran dels 65 mil euros de la variant d’acces amb 300 CV i tracció posterior. Més enllà, el catàleg inclourà opcions de tracció integral que arribaran als 550 CV.

Segons la marca les versions més altes de gamma estaran al voltant dels 95 mil euros. En tot cas, parlem per no dir res. Una vegada arrenqui la producció podrem confirmar-vos-ho tot amb més detall, començant per com seran els interiors definitius i continuant per tot el que hi haurà a nivell d’equipament.

Imatge frontal del NamX HUV

Imatge posterior del NamX HUV

Per accedir a d’altres articles de la secció ‘Concept Cars”, podeu fer-ho des de la secció que trobareu al menú superior del blog, o fent clic en aquest enllaç directe.