,

Yamaha Ténére World Rally: fes del món una gran pista

Si al juliol vam presentar-vos la Yamaha Ténére World Raid, ara és el torn de la World Rally, una moto que sempre ha estat a l’esglaó més alt del segment de les motos d’aventura, incloent la competició.

La nova Ténéré 700 World Rally és la versió off-road de llarga distància de Yamaha, marca amb una llarga experiència en aquest camp, no perquè ho diguin uns o altres, sinó per la interminable llista d’èxits acumulats, èxits que es remunten als inicis del considerat com el ral·li més dur del món, el Dakar.

Abans de parlar d’aquesta nova entrega 2023, reculem una mica en el temps. La història de Yamaha envers el món dels ral·lis va començar fa 44 anys, quan l’any 1979 Yamaha va guanyar el primer ral·li Dakar de la història. Aquest fet va obrir un nou horitzó als japonesos, un horitzó que al cap de poc acabaria materialitzant-se en la Ténére!

Aquesta entrega llueix la mateixa estètica que la Ténere amb la que Peterhansel va guanyar el Dakar al 93

Des de 1983

En aquest context, la marca va centrar-se en el desenvolupament d’una moto que, sense que ells ho sabessin encara, canviaria per sempre el concepte d’aquest tipus de montures, obrint un segment pràcticament verge, el segment de les motos off-road.

La Ténéré original va arribar l’any 1983 com a model definitiu. Des de llavors, aquest model s’ha mantingut com una de les grans referències al segment de les motos d’aventura. I és que després de 40 anys, la Ténére s’ha convertit en una de les motos més emblemàtiques de la indústria.

Per poder recórrer llargues distàncies sense haver de repostar, és a dir, per poder endinsar-se on ningú s’havia endinsat fins llavors en moto, aïllats en molts moments i a molta distància de tot, la moto necessitava un mínim de coses indispensables: equipar un dipòsit de combustible gegantí, tenir un xassís molt robust i un motor resistent, fiable i amb un par motor alt.

Llegendària com poques

No existeix cap altra moto d’aventura ni amb tanta solera, ni al nivell de la ja llegendaria Ténéré dels japonesos. Aquesta moto no només va obrir el món a una nova generació de motards aventurers, també va obrir un nou camí envers la competició d’aventura, fins arribar als ral·lis més durs del món. En aquest sentit, deixant de banda els pilots amateurs, la marca ha tingut llegendes del pilotatge, com Stéphane Peterhansel, sis vegades guanyador del Dakar, o Jean Claude Olivier, CEO de Yamaha França.En honor a tots ells ha arribat aquesta versió especial 2023.

La reina del desert

Aquesta nova edició 2023 llueix la mateixa estètica que la Ténéré amb la que Stéphane Peterhansel va guanyar el Dakar l’any 1993, és a dir, blau intens com a color principal i una traçada irregular a base de segments de color blau clar i vermell que van d’extrem a extrem.

Un dels grans punts de la Ténére 2023 el tenim en el fet que per arribar a tothom, raiders i no raiders, la moto combina amb molt d’equilibri l’autèntica herència de les competicions i tot el que això requereix, amb les prestacions tecnològiques d’avui dia. Diem això per dues coses. Primer perquè sigui a l’asfalt o al desert, les noves tecnologies sempre són ben rebudes! En segon lloc, ho diem perquè l’éxit d’aquesta mena de motos és tan gran que hi ha molts usuaris que la fan servir com a moto d’ús diari, sense trepitjar mai cap via fora-pista!

Entre l’equipament específic tenim:

  • Suspensions KYB de 43 mm de llarg recorregut (230 mm).
  • Amortidor de direcció ajustable Öhlins amb 18 nivells i amortidor posterior ajustable amb 220 mm de recorregut.
  • Doble dipòsit de combustible de 23 litres muntat als laterals en dues seccions, amb una capacitat que li permet poder recórrer fins a 500 km d’una tirada.
  • Seient pla (890 mm d’altura) de dues peces, amb el seient del passatger desmuntable per poder acomodar equipatge amb més comoditat.
  • Sistema ABS activable amb tres nivells: un totalment funcional de carretera, un altre que desactiva l’ABS posterior, i un tercer que desconnecta l’ABS completament.
  • Escapament de titani exclusiu d’Akrapovic.
  • Pantalla de 5” TFT a color i connectivitat via Bluetooth amb el telèfon mòbil.
  • Connector USB-A

A part de tenir una posició millorada a nivell ergonòmic per poder fer trajectes llargs d’una tirada sense deixar-nos el físic, en termes de confort en ruta i de protecció, la nova Ténére també compta amb:

  • Estreps més amples amb gomes desmuntables.
  • Parabrisa alt i deflectors laterals més senzills de treure.
  • Caixa del filtre més protegida.
  • Protector del càrter.
  • Protector de radiador.

Pel que fa als frens, al davant la World Rally munta un doble disc de 282 mm, mentre que al darrere fan 245.

689 CC i 74 CV

La Ténére World Rally 2023 porta un dos cilindres en línia de 689 CC, amb una potència de 74CV a 9.000 rpm i 68 Nm a 6.500 voltes.

Per acabar, dir-vos que a Moto Retro Yamaha ens van confirmar que el preu de la nova Ténére World Rally és de 13.490 euros.

Tot i que les entregues requereixen uns quants mesos abans de poder tenir-la, al concessionari lauredià han estat molt previsors i ja tenen alguna unitat disponible en estoc. Així doncs, si esteu interessats, apropeu-vos a la botiga abans que volin. Recordeu que trobareu Moto Retro a la Baixada del riu d’Aubinyà, en plena rotonda del Sant Eloi, baixant a la dreta. Tel. +376 841000.

———

Per a més novetats de motos, feu clic en aquest enllaç directe o accediu a la secció ‘Novetats – Motos’ des del menú superior del blog.

Acabem deixant-vos aquest vídeo, així com un recull d’imatges.

REPORTATGE FOTOGRÀFIC

Fotos: Yamaha