,

IONIQ 5 N: el Hyundai més potent de la marca és elèctric

Des que vam fer la primera prova de l’IONIQ 5, coneixedors que a la llarga arribaria la versió N, sabíem que quan es fes realitat, causaria molta expectació i així està sent! I és que encara que falti una mica perquè arribi als concessionaris, entre ells Auto Centre Principat, el ja imminent Hyundai IONIQ 5 N anuncia grans coses.

No és només que es tracti del Hyundai més potent de la història, també és el primer cotxe elèctric de la gamma esportiva N de Hyundai. Per tant, el cotxe comparteix l’esperit radicalment esportiu dels models N, fent-ho a més amb un propulsor totalment elèctric.

Fins a 650 CV a ple rendiment

Suposo que ja estareu pensant que si és elèctric, l’embranzida del cotxe quan apreteu l’accelerador serà contundent, oi? Doncs sí, de fet serà més que contundent! ‘IONIQ 5 N arriba amb un total de  650 CV, és de tracció integral i està preparat perquè el gaudiu fins i tot per circuit!

Comparat amb l’IONIQ 5 ja conegut, tot i tenir la mateixa estructura l’N fa 8 cm més de llarg i cinc més d’ample. Aquesta sobredimensió es deu als paracops i a les noves moldures dels passos de roda, doncs tots ells són més voluminosos que els del model regular. De fet, aquests elements, juntament amb les grans llandes de 21 polzades, fan que visualment se’l vegi realment intimidant, tant des del davant com dels laterals.

A la part frontal destaquen les noves obertures per refrigerar els radiadors i el sistema de frens, el qual porta al davant uns enormes discos de 400 mm amb pinces de quatre pistons.

A més de les capacitats de frenada naturals del sistema, cal destacar que el sistema de recuperació d’energia és capaç de generar fins a 0,6 G de força de frenada.

Igual que hem vist a la part frontal, la part posterior també ha estat dissenyada específicament. Des d’aquest angle el protagonista principal és el nou difusor que hi ha a la part inferior del paracops. Juntament amb l’aleró de la lluneta posterior, el difusor ajuda a dissipar els fluxos d’aire generats al seu pas per quart final del cotxe. Amb això els del departament N de Hyundai han aconseguit una eficiència aerodinàmica molt més efectiva i, per tant, també més autonomia.

L’interior del nou Hyundai IONIQ 5 N també arriba amb uns acabats molt suggerents que delaten la seva natura esportiva.

Per exemple: a la part superior dels dos radis de la part central del volant hi ha els botons per gestionar els tres modes de conducció: Normal, Eco i Sport, així com el d’activació de la funció ‘boost’. Al seu torn, just per sota, també a dreta i esquerra hi ha els botons dels modes de conducció N i Custom, és a dir, el mode personalitzable.

Les dues pantalles del quadre de comandaments frontal són les ja conegudes del model base. El que sí que canvia són els gràfics i el quadre d’instruments personalitzable.

Tot i que molt propers als de l’i30 N, els seients de l’IONIQ 5 N són nous. De tall esportiu tipus backet, inclouen cuir i Alcàntara i están molt ben farcits, doncs al final, la comoditat al volant no ha d’estar en conflicte amb l’esportivitat i aquest és un cotxe, no ho oblidem, per poder gaudir-ne a diari.

L’IONIQ 5 N està impulsat per una bateria de 84 kWh que alimenta dos motors elèctrics. D’una banda i amb 226 CV hi ha el motor davanter, d’altra banda, amb 383 CV, tenim el motor posterior. Amb tots dos, la potència combinada del sistema puja fins els 609 CV, assolint fins a 650 CV i 770 Nm de par durant els 10 segons quan la funció ‘boost’ estigui activa. No està malament, oi?

Tot plegat es tradueix en 3,4 segons per pujar de 0 a 100 km/h i en una velocitat màxima de 258 km/h.

Gràcies a la plataforma E-GMP amb arquitectura de 800 volts, el sistema permet fer recàrregues a una potència màxima de 350 kW. És així que es podrem fer una recàrrega del 10 al 80% en només 18 minuts.

Entre la infinitat de sistemes electrònics que incorpora el cotxe de sèrie per optimitzar el seu rendiment i prestacions (en parlarem més al detall un cop fem la prova de conducció), destacarem l‘’N Drift Optimizer’. Aquest sistema distribueix la força de manera activa entre ambdós eixos, facilitan així les derrapades. Un altre sistema que estrena l’IONIQ 5 N és l’anomenat ‘N Battery Preconditioning’, dissenyat per optimitzar la temperatura de funcionament de la bateria.

Pel que fa a la seva comercialització definitiva i arribada als concessionaris, si tot segueix com està previst arribarà als punts de venda, incloent Andorra, al llarg del primer semestre de l’any vinent.

En tot cas, a Auto Centre Principat (Prat de la Creu, 51, Tel. +376 809195)  us acabaran d’informar de tot això amb més exactitud.

El que si és previsible és que tenint en compte el preu de l’IONIQ 5, l’acabat N no serà precisament barat. En tot cas estem davant d’un cotxe realment singular, ben fet, ben acabat i amb tots els arguments que es pot esperar d’un esportiu elèctric, funcional, tecnològic amb el que gaudir a diari, tot i les seves espectaculars prestacions.