,

NOU EVOQUE BY RANGE ROVER: TENDÈNCIA I ESTIL

Que l’Evoque va marcar un abans i un després dins del seu segment, no és cap secret. De fet, des de que va sortir ha anat fent-se un lloc, i ha fet seu un ampli ventall d’usuaris. I és que joves, no tan joves i gent d’una edat considerable han optat per aquest model. Tots ells, per una cosa o per l’altre, se n’han enamorat.

La seva línia i estil, ambdós aspectes absolutament trencadors, sobretot quan van presentar-lo l’any 2011, però també el seu comportament, polivalència i concepció en general, van regirar, i encara regiren, els ciments dels SUV compactes.

De fet, són molts els aspectes que, tots a una, han fet que el germà més petit de la gamma Range Rover hagi esdevingut simple i clarament, tendència. Tant ha estat així que l’arribada de la segona generació s’ha fet esperar més de vuit anys. I és que és complicat renovar quelcom que agrada tal i com està! 

Afortunadament, tot arriba. El nou Evoque ja està aquí i tot i mantenir-se molt fidel al model inicial, ve amb notables novetats. 

Essència Evoque

Com dèiem, el que a Range Rover tenien ben clar era que els clients de l’Evoque no desitjaven cap gran canvi estètic. Per tant, -tecnologies al marge- a nivell estètic havien de redibuixar la mateixa plantilla existent, tot aplicant-hi les influències estilístiques de models superiors més recents, com el nou Velar. És a dir, havien de mirar d’estilitzar-lo i donar-li un aire més elegant, sense perdre però, aquest toc atemporal, informal i tan personal.

Mai millor dit, us podem assegurar que segons com i d’on el mires, resulta difícil diferenciar-lo. Per exemple, vist lateralment, amb prou feines el pots diferenciar de la primera entrega. Ara be, vist amb calma, canvia notablement. Per tant, objectiu complert!

Millor aprofitat

El nou Evoque medeix 4.37 metres de llarg, exactament el mateix que la generació precedent. Fa 1,64 d’alt (només 11 milímetres més baix que la primera entrega) i 2,1 metres d’ample (tot just 10mm més), és a dir, és pràcticament igual en tamany. 

Això sí, està millor aprofitat, doncs tot i ser quasi igual, millora en termes d’espai interior, especialment a les places posteriors. Molta de la responsabilitat d’haver guanyat espai al darrere ve de les suspensions posteriors, doncs gràcies a la nova plataforma -en parlem més endavant- no afecten els seients tal i com passava en la primera generació.

El maleter també millora. Ara arriba als 591 litres de capacitat, 16 litres més.

Però si l’exterior es manté molt fidel a la primera generació, l’interior sí que canvia. A la cabina el disseny del nou Evoque avança i molt. Dit ràpid i fàcil, és un Velar però en petit!

Un Velar en petit

Com passa en el Velar, les tecnològies digitals, elegants i minimalistes són els més destacable al primer cop d’ull. 

En el nou quadre de comandaments  hi ha dos coses que ressalten per sobre de tot. La primera són les grans pantalles digitals. La segona és el fet que quasi no hi hagi botons.

El pilar central del quadre de comandaments és tot digital. Equipat amb la tecnologia «Touch Pro Duo» i amb una pantalla de 12 polzades, és elegant i molt estètic. Des d’aquest punt es controlen totes les funcions del vehicle.

Un cop vist, és innegable que estem davant d’un interior molt més tecnològic, modern, minimalista i amb uns acabats de primer ordre.

A més, el sistema d’informació i entreteniment -heretat del Velar-, es pot actualitzar automàticament per afegir noves funcionalitats.

A nivell de velocitat de connexió, el nou Evoque compta amb tecnologia 4G per als dispositius mòbils.

Realitat augmentada

La realitat augmentada arriba al nou Evoque. La conducció tot terreny, que és la què de debò requereix més habilitat, fa necessari poder veure el millor possible l’entorn del vehicle per poder passar per llocs compromesos amb seguretat.

En aquest aspecte, els SUV són cotxes amb poca visibilitat. De fet, tal i com passa en les competicions 4×4, -per posar-vos un exemple ben gràfic- les instruccions del copilot per poder maniobrar són essencials en alguns trams. En aquest sentit el nou Range Rover Evoque arriba amb un nou sistema molt interessant.  Parlem de la tecnologia «ClearSight Ground View». La CGV permet “veure” a través del capó del cotxe, com si aquest fora transparent. D’aquesta forma podem encarar el cotxe com mai fins ara, doncs veurem el que hi ha just davant nostre, per sota del motor.

3 càmeres

Aquesta tecnologia fa servir les dues càmeres dels miralls retrovisors i la càmera frontal del cotxe per mostrar-nos el que succeeix sota el cotxe en temps real. Ho mostra en la pantalla multimèdia. 

Mes enllà de permetre veure obstacles, també serveix per poder alertar-nos de la presència de nens o animals que dificilment són visibles si estan just al davant. Per tant, no només és un sistema d’assistència a la conducció, també és un sistema de seguretat activa. Funciona a velocitats de fins a 30 km/h. 

Retrovisor intel·ligent

Aquest sistema de visió frontal està complementat pel mirall retrovisor intel·ligent «ClearSight Rear View Mirror». I és que en lloc del mirall tradicional, l’Evoque incorpora un sistema de retrovisió connectat a la càmera que hi ha a la zona de l’antena posterior del sostre. Així doncs, des de la pantalla que hi ha al retrovisor veurem una imatge clara del que passa al darrere.

Plataforma P.T.A

A nivell estructural hi ha un altre element important a destacar, heretat també del Velar. És la plataforma modular «Premium Transverse Architecture». Aquesta plataforma destaca per incorporar un nou sistema de suspensió posterior que millora substancialment la comoditat dels ocupants. Això és així perquè enguany les suspensions eviten l’espai dels seients.

A partir d’aquesta plataforma també s’aconseguit integrar els nous sistemes de propulsió, com ara els futurs elèctrics endollables o els sis actuals, tot ells semi híbrids «Mild-Hybrid», que composen la gamma Evoque 2019. 

Etiqueta ECO

Diem semi híbrids perquè els nous Evoque 2019 inclouen una bateria i un motor elèctric de recolzament amb 15 cavalls. Aquest motor s’encarrega d’ajudar al motor de combustió. De fet, aquesta bateria aportarà, si el pilot ho necessita, aquest extra de potència en qualsevol moment. Això -per posar un exemple- fa que el motor de 180 CV pugui pujar fins els 195 en moments puntuals. 

El més important però, és que gràcies en aquest motor auxiliar, tota la gamma de motors de la nova generació Evoque té el preuat distintiu ‘ECO’. Per tant, qualsevol dels sis motors poden circular per les ciutats els dies de restricció per contaminació.

Pel que fa als models híbrids endollables, caldrà esperar fins d’aquí a un any aproximadament abans no estiguin disponibles. 

Sis motors

En quant a motors, en nou Evoque ofereix sis opcions de motors, tres de gasolina i tres en dièsel. El ventall de potències estan compreses entre els 150 i els 300 CV. 

Concretament parlem de tres opcions de 150, 180 i 240 cavalls en l’oferta de motors dièsel, i de 200, 250 i 300 cavalls per els gasolina.

Tots 4×4

Tots sis són de tracció integral, i tots estan equipats amb caixes auto-seqüencials ZF de vuit relacions. 

En aquest sentit destacar que el nou Evoque incorpora un sistema de conducció 4×4 de nova generació. És el «Terrain Response 2». És un sistema que millora molt la capacitat del cotxe en condicions fora pista administrant el bloqueig de diferencial.

Pendent un 4×2

Com apunt, dir-vos que hi haurà una versió 4×2 de tracció davantera i canvi manual. Però tampoc cal parlar-ne massa, donat que no és el més adient per un país com ara el nostre. A més, tampoc gaudirà del sistema ‘semi híbrid’ que comentàvem, així que el deixarem al calaix.

Carrosseries i interiors

A nivell de carrosseria hi ha l’estàndart i l’R-Dynàmic. Pel que fa als interiors, a partir de l’acabat de sortida, hi ha els tres acabats habituals de la marca: S, SE, HSE. En tot cas però, com a bon Range Rover, ja sabreu que fins i tot el model més bàsic està farcit de components i sistemes. I és que són molts els detalls que hi ha disponibles per personalitzar el nostre Evoque. Des del model de sortida i fins l’HSE, la llista de components és interminable. Per això, us suggerim que us acosteu al concessionari. Allà us explicaran tot esvaïnt qualsevol dubte que pugueu tenir. 

Trobareu Cars Pyrénées, concessionari oficial Land Rover per Andorra, a Prat de la Tresa s/n. Tel +376 880 780

I això és tot. Només ens quedarà pendent la prova de conducció. La gravarem a mitjans d’aquest més d’abril. Un cop l’haguem dut a terme la penjarem directament al blog de Motoraldia. 

Fotos: media.landrover.com