“EL TEU COTXE, UN ESTUDI DE GRAVACIÓ”

Saps com s’aconsegueix el millor so a SEAT ? Fent del teu cotxe, un estudi d’enregistrament!

  • L’equip de Car Àudio de SEAT utilitza les tècniques i eines pròpies de les sales de concerts per aconseguir el millor so en el vehicle.
  • El sistema d’àudio es comença a desenvolupar en les fases inicials de disseny dels models
  • La posició dels altaveus o el disseny de les reixetes són molt importants ja que influeixen en la qualitat acústica

Viatges llargs en família, trajectes diaris per anar al treball o embussos a les grans ciutats. El cert és que el cotxe és un dels llocs preferits per escoltar música i, alhora, un dels més complexos per obtenir un bon so. 

Com aconseguir que l’habitacle es converteixi en una autèntica sala de concerts? Tot seguit us diem les claus d’aquest repte d’enginyeria:

1.- Des de les primeres fases de desenvolupament: A diferència de fa unes dècades, l’equip d’Acústica Car Àudio i Infotainment de SEAT intervé des que es comença a desenvolupar un nou model. 

“El nostre objectiu és distribuir tots els elements que componen el sistema de so en el vehicle de tal manera que soni tan bé com sigui possible”, explica José Luis Álvarez, enginyer del departament de Infotainment.

2.- Fins a 10 altaveus col·locats estratègicament: La seva ubicació i orientació és una de les qüestions més importants per als enginyers de so. En funció del model, poden haver-hi entre sis i deu altaveus que reprodueixen sons aguts, mitjans i greus. La posició final ha de tenir en compte aspectes de disseny i fins i tot de seguretat. Però el disseny de les reixetes i, per descomptat, la geometria de l’habitacle del cotxe, influeixen també en la qualitat del so.

3.- La sala més silenciosa: La cambra anecoica és un espai insonoritzat dissenyat per absorbir qualsevol ona sonora. És aquí on es comprova la qualitat del so dels altaveus. Altres assajos es practiquen en el laboratori d’electrònica per testar la ràdio i els amplificadors. 

Es tracta de dos dels múltiples test que es realitzen sobretot el sistema d’àudio perquè cap altre element com la pols, la humitat o les vibracions afecti a la qualitat del so.

4.- L’anomenat ‘efecte escenari’: 

“Busquem que tots els ocupants del cotxe tinguin la sensació d’estar, per exemple, en un concert”

I és que no tots els altaveus se situen en la part davantera, però el seu treball se centra a aconseguir aquest efecte. Per a això, es fan servir les tècniques i eines pròpies de les sales de concerts o d’estudis d’enregistrament. Una d’elles és la equalitzación, que equilibra els tons aguts, mitjans i greus amb un alt nivell de detall. Aquests tests es realitzen amb diferents fonts d’àudio: emissora de ràdio, mp3 o mòbil, per exemple. 

També s’utilitzen diferents gèneres musicals, des de Hip-Hop a Jazz a temes instrumentals i amb veu. Tot per assegurar la millor qualitat en tots els casos.

5.- Els últims ajustaments es fan circulant: Aquest mateix tipus de proves es realitzen amb el cotxe en moviment perquè el motor, entre altres factors, no interfereixi en la qualitat del so. Per això, els enginyers acaben d’adaptar l’àudio posant-se al volant, equilibrant de nou els tons que emeten els diferents altaveus. 

“El nostre objectiu final és aconseguir el so més natural possible”

Info: seat-mediacenter