,

Ford Explorer elèctric: seguint l’estela del Mustang Match E

Ford ha escollit l’Explorer, un dels grans noms del catàleg de la marca americana, per al seu primer SUV compacte elèctric. Està clar que aquestes credencials li donaran una empenta comercial extra molt important.

Val a dir que com en el cas del Mustang, tot i que en menor mesura, doncs el canvi no és tan radical al seguir sent un SUV, el nou Explorer fa igualment un gir important en termes de propulsor, deixant la gasolina per adoptar un sistema 100% elèctric.

Un model amb pedigrí

Des que va arribar la primera generació al mercat americà (1991-1994) el Ford Explorer -substitut del mític Bronco- s’ha posicionat no solament com un dels models més aclamats als EUA, també ha estat a les llistes dels SUV de gran tamany més venuts. Tot i que inicialment estava destinat al mercat del nou continent, les dues darreres generacions -sobretot la darrera- també s’han venut prou bé a Europa .

El cert és que amb 5,04 metres de llarg, 2 d’amplada i 1,78 d’alçada, no encaixa tant en les preferències i necessitats del mercat europeu, motiu pel qual encara té més valor que hagi quatllat com ho ha fet. Sigui per això o perquè Ford sempre ha sabut treure rèdit dels seus cavalls guanyadors, la qüestió és que els de l’oval americà han seguit les passes que van fer amb el Mustang i han reinventat l’Explorer per adaptar-lo com a SUV elèctric. 

En aquest sentit, fruit de la col·laboració que tenen amb Volkswagen, amb qui ja han treballat en diversos models, sobretot en la vessant de les furgos, americans i alemanys van posar-s’hi de nou i aprofitant la disponibilitat de la plataforma MEB per als models elèctrics de Grup Volkswagen, van materialitzar aquest nou projecte.

50 cm més adaptat a Europa

La primera cosa que deriva de l’ús d’aquesta plataforma la tenim en que el nou SUV elèctric redueix considerablement la talla, quelcom que com hem dit abans, no solament és imperatiu pel tema plataforma, sinó que fa que el model s’adapti molt millor a les preferències dels compradors europeus. És per això que el nou Explorer elèctric baixa dels 5 metres i escaig de llarg fins als 4,46 metres.

Mides a part, entre uns i altres han sabut mantenir un disseny exterior molt americà, amb un cos muscular i molt potent visualment, verdaderament seductor.

Dues pantalles

Aquestes línies tan marcades de l’exterior es repliquen igual de contundents a l’interior, on -com tot cotxe elèctric de darrera factura-  deriva tot el protagonisme en la gran pantalla central de 15 polzades.

Disposada en posició vertical, aquesta pantalla pot inclinar-se uns 30 graus. Més enllà d’oferir dues estètiques i dos angles de visió diferents, el fet que pugui inclinar-se facilita l’accés a un espai portà objectes que hi ha al seu darrere, un recurs que alguna altra marca també ha fet servir.

Pel que fa a la principal funció de la pantalla central, més enllà de concentrar un interessant paquet de sistemes i assistents de confort en cabina, la connectivitat del nou Explorer arribarà amb el SYNC Move4, el sistema natiu de Ford pel que fa a l’infoentreteniment.

El sistema d’àudio està format per set altaveus, inclosa una barra de so sobre el quadre de comandament.

El quadre de comandaments té com a principal protagonista una segona pantalla més petita (com veieu, molt propera a la dels I.D de Volkswagen.

A la consola central hi ha un gran espai d’emmagazematge de 17 litres de capacitat. En aquest espai podem guardar diversos telèfons mòbils, un dels quals podrà recarregar-se de forma inalàmbrica.

En aquesta mateixa zona hi ha un altre espai reservat per al control hàptic del volum.

Canvi a l’americana

La palanca del canvi està situada a la dreta, darrere del volant, un posicionament molt americà (esperem que al fer-la anar no la confonguem amb la maneta dels eixugavidres, tal i com va passar-nos inicialment amb el Renault Austral)

Encara molt per desvetllar

Encara no es coneix quin serà el propulsor definitiu que durà, si tenim en compte la sinergia col·laborativa que tenen amb Volkswagen i la plataforma del cotxe, no cal ser un linx per imaginar quines opcions hi ha, tant en això, com en el tema de la tracció integral, ineludible en un model de la talla dels Explorer. En tot cas, no fos que ens equivoquem, deixarem aquesta incògnita al sac de les coses pendents, així, tindrem suc suficient per tornar a parlar-ne quan tot estigui més a punt de caramel.

Explorer i Explorer Premium

El cotxe estarà disponible en dues versions: Explorer i Explorer Premium. El cert però, és que si finalment acaba sent com es diu, la versió de base equiparà una gran quantitat de coses: llums LED, sistema d’accés sense clau, seients calefactats  i tapissats a base de cuir vegà i teixit (amb funció de massatge per al conductor) obertura del maleter i llandes d’aliatge. pel que fa a la dotació de sistemes d’assistència, inclourà control de creuer adaptatiu intel·ligent, detector d’angle mort, assistent de sortida d’aparcament, assistent de precol·lisió amb frenada activa, detecció de vianants i ciclistes i un assistent de marxa enrere. Gens malament, oi?

Auto Selecció Ford

Respecte del preu, a falta de conformació, ara per ara es parla que arrencarà per sota dels 45 mil euros, pujant lleugerament segons l’acabat, però sobretot en el cas dels de doble motor i tracció integral.

Finalment comentarem breument el tema de la capacitat. Tot i ser un elèctric, la capacitat de càrrega arriba als 470 litres de capacitat, una xifra més que raonable per a un SUV d’aquestes característiques.

I aixó és tot. Un cop estiguem més a tocar de la seva comercialització definitiva i de la seva arribada al Principat, tornarem a repassar-ho tot en un segon article més concís. El que està clar és que aquest és un model que pinta molt bé en tots els sentits.

Fotos: Ford