,

HYUNDAI KONA ELÈCTRIC: MOLT MÉS QUE AUTONOMIA

El Hyundai Kona elèctric, la variant amb zero emissions del fins ara únic model de propulsió totalment elèctrica del segment B-SUV, continua sent una de les millors opcions del mercat pel que fa a autonomia, preu i rendiment.

Les seves prestacions en quant a autonomia juntament a unes mesures prou contingudes: 418/180/157cm( longitud, amplària i altura), fan d’aquest model un SUV compacte apte per a tota mena de desplaçaments, urbans i extra urbans.

D’aquests dos aspectes però, és el referent a l’autonomia -en el cas del model amb bateries de 64kWh-  el més determinant a l’hora de poder assegurar sense embuts això de “desplaçaments extra urbans”.

Dos rangs d’autonomia

Tot dependrà de perquè esteu pensant en comprar aquest model. Si la intenció és que sigui un cotxe per el dia a dia en ciutat, és a dir, un segon cotxe, el model amb menys capacitat de recàrrega és més que suficient. Ara bé, si voleu fer més coses amb ell, o fins i tot considerar-lo com el vostre únic cotxe, clarament haureu de  decantar-vos pel model amb la màxima autonomia.

De fet, la diferència de preu només és d’uns tres mil euros, per la qual cosa el gruix de vendes el monopolitzarà el Kona amb el paquet gran de bateries.

En tot cas l’elèctric coreà està disponible amb els dos nivells de potència i amb autonomies diferents. Vosaltres mateixos!

Una gran alternativa

Un altre motiu per ajudar-vos a decidir d’optar al model amb més autonomia és el preu. Perquè us feu una idea us diré que amb el pack de bateries de màxima autonomia i amb un nivell d’equipament complet, el Kona queda a un preu final de 32 mil euros (ajudes del Pla Engega incloses). Com veieu, el preu és d’allò més competitiu fins i tot comptant amb un gruix d’extres inclosos.

La qüestió és que ho mireu com ho mireu, el Kona EV de 64 kWh és una excel·lent opció a tenir en compte si voleu fer el pas cap a la mobilitat elèctrica.

Un món entre 2016 i 2019

De la mateixa manera que els primers lliuraments de models elèctrics que van aparèixer entre 2016 i 2018 i que en el millor dels casos permetien arribar “pels pèls” a Barcelona, aquesta nova generació de bateries, com les que trobem en el Kona elèctric, permeten arribar folgadament a la ciutat comtal sense problemes.

Una vegada allà, amb només el temps que us porti fer quatre gestions per la ciutat, ja haureu recarregat prou la bateria com per fer el viatge de pujada, que és molt més exigent a nivell de consums.

“Particularment” elèctric

Al marge d’uns pocs tocs específics, el SUV elèctric dels de Hyundai destaca esteticament pels mateixos atributs que qualsevol Kona se’l catàleg.

És en el frontal on les diferències són més notables. En aquesta part destaca molt la graella carenada present bàsicament com “attrezzo”, atés que com tot elèctric, el *

Kona no necessita la graella per a res, doncs no portà radiador.

El mateix passa amb les preses d’aire pròpies dels models de combustió.

Per això, des del davant crida l’atenció al mostrar en el seu conjunt unes línies més netes i amb més superfície del color de la carrosseria.

Les òptiques davanteres, amb dos grups de fars en diferents altures, continuen presentant la divisió de qualsevol Kona.

Lateralment destaquen els baixos amb cobertes de plàstic negre. Indubtablement accentuen el caràcter crossover d’aquest model.

Interior a l’alçada

A l’interior sí que podem destacar una sèrie de detalls específics de la versió elèctrica.

El Hyundai Kona elèctric compta amb l’última tecnologia de la marca. Incorpora una gran pantalla tàctil  i la instrumentació és totalment digital.

La principal novetat la trobem en la consola platejada central, que compta amb el selector de marxa, un espai portaobjectes i amb uns redissenyats comandaments de climatització.

42 litres menys de maleter

En termes d’habitabilitat, l’espai per els cinc ocupants és el mateix en tots els Kona, això sí, la versió 100% elèctrica redueix de 374 litres a 332 l’espai de càrrega del maleter, donat que les bateries ocupen part de l’espai.

Respecte dels propulsors

Una de les principals avantatges del Hyundai Kona elèctric és la possibilitat de comptar amb dues versions elèctriques. El motor d’ambdues és el mateix, però en combinar-se amb bateries de diferent capacitat, el resultat és completament diferent.

D’una banda tenim la versió d’accés. Ve equipada amb una bateria de 39,2 kWh que li permet desenvolupar una potència de 134 CV i 395 Nm de par motor. L’autonomia és de 289 quilòmetres en ús combinat (407 km en ciutat). El consum estimat és de 14,8 kWh/100km (segons el cicle WLTP).

La variant amb la bateria de 64 kWh  -la més demandada-  desenvolupa 204 CV mantenint el mateix par motor. La seva autonomia puja fins als 449 km en ús combinat i fins uns impressionants 619 en ciutat. El consum estimat és de 15,2 kWh/100km. D’aquesta opció destacar també l’acceleració. Necessita només 7,6 segons per a pujar de 0 a 100.

Temps de recàrrega

Quant al tema de recàrrega, molt important, el SUV coreà proposa parcials molt interessants també.

En una presa de càrrega de 100 kW les bateries dels dos models recuperen un 80% de la càrrega en 54 minuts.

En una presa de 50kWh el Kona amb la bateria gran necessitarà 75 minuts per a arribar al 80%, mentre que la variant amb la bateria de 39,2 kWh en necessitarà 58.

En una presa corrent convencional la variant amb bateria de 64 kWh necessitarà 9 hores i 40 minuts, mentre que la de 39,2 kWh  necessitarà poc més de 6 hores.

 

Modes de conducció

Destacar l’excel·lent comportament d’aquest model en carretera. I és que gràcies a la distribució de les bateries al llarg del fons del xassís i a la suspensió multibraç posterior, l’aplom d’aquest cotxe és molt notable.

Els modes que inclou són quatre: «Sport», «Confort», «Eco” i «Eco Plus». Ben administrats, fan que la gestió de les bateries sigui realment fàcil d’adaptar a cada situació, amb el que aconseguir economitzar al conduir no és gens complicat, tot el contrari.

Des del mateix volant, per mitjà de les clàssiques lleves de canvi s’administren els diferents graus de frenada regenerativa, un altre detall al qual ràpidament t’acostumes, traient-li també el màxim partit. De fet, al poc temps de fer-lo anar us assegurem que rarament tocàreu el pedal de fre, més enllà del just i necessari.

Equipament

Els diferents nivells d’equipament disponibles són «Tecno» i «Style», aquest últim el més complet.

Per fer-vos una idea l’Style inclou: llandes d’aliatge de 17, carrosseria bicolor, llums diürnes, fars i òptiques posteriors en LED, sensor de llums, llums de carretera automàtiques, volant de cuir calefactable, seients de cuir, seients davanters amb reglatges elèctrics, calefactats i ventilats, pedals esportius d’alumini, Bluetooth integrat amb comandaments en el volant, carregador sense fil de telèfon intel·ligent, pantalla multifunció del quadre a color de 7,2″ (17,8cm), navegador i radi DAB amb pantalla tàctil de 8,0”, sistema de so premium KRELL amb 8 altaveus, Apple CarPlay o Android Auto, càmera d’aparcament posterior, clima automàtic, control de creuer, sensor de pluja, clau intel·ligent i arrencada per botó, sensor d’aparcament davanter i del darrere, lleves al volant de control de la frenada regenerativa, fre de mà elèctric i els retrovisors plegables elèctrics.

 

Tota la seguretat i més

Quant a seguretat la llista és igual de completa: 6 coixins de seguretat, control d’estabilitat ESP, control de tracció TCS, frens ABS + EBD + BAS, sistema d’assistència a la frenada d’emergència amb detecció de vianants, sistema d’avís de col·lisió frontal, sistema de detecció de fatiga del conductor, sistema actiu de canvi involuntari de carril, sistema de detecció d’angles morts, alerta d’aproximació de trànsit posterior, sistema de reconeixement de senyals i sistema actiu de seguiment de carril LFA.

 

De sèrie el bo i millor

De tots aquests elements destaquen especialment la gran pantalla de control global i de infoentreteniment, el «Head-Up Display», el quadre digital, la càrrega sense fil per a mòbils i el sistema de so ‘Krell’, doncs estan instal·lats de sèrie en tots els acabats.

També de sèrie i en el que a ajudes a la conducció es refereix, el SUV elèctric coreà compta amb els sistemes que constitueixen el «Hyundai SmartSense», és a dir, control de creuer intel·ligent amb «Stop&Go», frenada d’emergència en ciutat (amb detecció de vianants), l’assistent de canvi involuntari de carril, l’avís d’angle mort, l’avís de col·lisió per trànsit creuat, el detector de cansament del conductor i el lector de senyals.

Pantalla digital

En la pantalla apareix tota la informació relativa al sistema d’àudio i del telèfon amb les corresponents aplicacions compartides. Inclou els serveis «Live» i la navegació 3D de forma gratuïta durant els primers set anys.

Head-Up Display

Amb una impressionant tecnologia d’il·luminació que facilita la seva lectura i amb una grandària de 8.5 polzades, el sistema de visualització en el parabrisa mostra tota la informació rellevant sense que el conductor hagi de deixar de mirar la carretera.

Quadre digital de 7’’

L’innovador quadre d’instruments digital de 7″ mostra el mode de conducció actiu, la informació de la càrrega de la bateria i el flux d’energia. Amb un simple cop d’ull es pot veure com estem conduint i com repercuteix en l’autonomia de vehicle.

21 combinacions

Les opcions de personalització que ofereix la marca són moltes, començant per la possibilitat de triar el sostre en un color diferent a la resta de la carrosseria, la qual cosa contrasta molt. Hi ha disponibles fins a 21 combinacions.

Les llandes de 17 polzades estrenen un disseny més llis i tancat per afavorir l’aerodinàmica.

La saga, els pilots posteriors i el para-xocs són els mateixos que en les altres variants conegudes del Kona.

Resumint

En resum, el Kona és per molts motius, tots de primer ordre, una de les millors eleccions que podem fer si estem pensant a passar-nos a la mobilitat elèctrica pura, tant si la idea és fer-lo servir com a utilitari, com si la intenció és que sigui el nostre únic cotxe, perquè supera amb bona nota assignatures tan importants com: autonomia, eficiència, disseny, fiabilitat, equipament i la més important, el preu.

Informeu-vos en a Autocentre Principat. Els trobareu a Prat de la Creu, 51 d’Andorra la Vella. Tel. 809195

 

Fotos: Hyundai