,

Renault Espace: de monovolum a gran crossover SUV

No fa gaire que ha arribat a les instal·lacions de Becier Vehicles la sisena generació del Renault Espace. De fet, en una de les visites que vam fer-los, ens vam endur una gran sorpresa al veure’l. I és que tot i que ja teníem el dossier i el coneixíem, veure’l en viu i en directe va ser impactant, donat el canvi radical a que l’han sotmès.

De monovolum a gran crossover

Diem això perquè aquesta nova generació Espace ha deixat de banda el concepte de tipus monovolum, per adoptar una carrosseria de crossover SUV molt més moderna. A més, en termes de propulsió, el model ha adoptat un dels seus motors, concretament el motor híbrid, prestacional, rendible i considerablement estalviador.

En tot cas, l’Espace continua conservant els seu punt més important, com ara l’ampli interior apte per dur-hi fins a set persones amb tot l’equipatge.

Mentre programem amb Becier Vehicles la prova de conduccció, us avancem aquest article genèric de presentació.

Un Austral XXL

Com no podia ser d’una altra manera, aquest imponent familiar amb tantes generacions a les seves esquenes, a heretat moltes coses del nou Austral, de fet, quasi tot. En aquest sentit, ambdós comparteixen arquitectura, plataforma i como queda dit, també el propulsor.

Tant és així que passat el primer impacte visual, vist amb més deteniment t’adones que estàs davant d’un Austral al que li han estirat la part del darrere notablement (uns 20 centímetres) per poder encabir l’espai necessari per allotjar-hi una tercera filera de seients. En aquest sentit, el nou Renault Espace puja fins als 4,72 metres de llarg, 1,84 d’ample i 1,64 d’alt, amb una gran distància entre eixos de 2,74 metres.

Construït sobre la plataforma CMF-CD del Renault, tots els angles del cotxe resulten molt atractius visualment.

El frontal, el més visual!

A la part davantera -l’angle més fidel respecte de l’Austral-  és idèntica al SUV francés. Més enllà dels fars en forma de “C” dels llums regulars i dels de dia (tots amb tecnologia LED), la part davantera llueix la mateixa doble reixeta de l’Austral. Aquests dos elements donen al frontal molt de caràcter. La superior està capitanejada pel gran logo de Renault, connectant ambdós fars per mitjà d’una tira de llum blanca.

Per la seva banda, la reixeta inferior, emmarcada per la part superior per una plaça a contrast en color negre, inclou els sensors d’aparcament i de proximitat. Juntament als fars i a la doble graella, completen el frontal els aletins de la part dels baixos (també de color negre). De fet, aquesta mena de cunyes estan presents a tots els flancs del cotxe.

La part lateral, més enllà de delatar la gran distància entre eixos i el llarg voladís del darrere, deixant clara la capacitat de càrrega del cotxe, destaquen les diferents nervadures de la carrosseria, així com les llantes, que depenent de l’acabat, poden ser de 19 o 20 polzades.

Al darrere, més enllà de la il·luminació de tipus LED dels llums, els quals, com al davant, estan connectats per una tira il·luminada, només interrompuda a la zona central pel logotip de Renault, tot segueix l’estela de l’Austral. Només la part inferior dels baixos presenta algunes diferencies difícilment perceptibles si no et fitxes.

Tecnològicament sense fisures

La cabina, començant per la part davantera, també és exacta a la de l’Austral en tot: mateixa configuració de doble pantalla (de 12 i de 13 polzades), mateixa forma i configuració del volant, mateixa distribució de comandaments, dels elements de control i dels botons, pocs, però molt encertats.

El sistema multimèdia, a més de generós en tamany, es molt sensible al tacte, com ho és el sistema de comandament per instruccions de veu.

A més de presentar uns gràfics d’allò més ben fets i funcionals, cal destacar que el sistema operatiu és d’Android, amb tots els avantatges que això implica. Des d’aquesta pantalla es controlen pràcticament la totalitat de funcions i preferències del cotxe. Afortunadament, al menys per al meu gust, el control del clima es fa d’uns botons tradicionals que hi ha just a sota de la pantalla. Per la seva banda, els modes de conducció s’administren des del volant.

Tots els botons, els marcs de les pantalles i de fet tots els plafons de la cabina, portes incloses, estan perfectament ensamblats i revestits de materials molt agradables al tacte i a la vista i no fan sorolls indesitjats a la primera de canvi. Tot plegat dóna com a resultat uns interiors d’una qualitat més que notable. 

S’acabarà el plàstic negre piano?

Malauradament, i això no em cansaré de repetir-ho, com la pràctica totalitat de marques, les Premium incloses, Renault també ha optat per seguir utilitzant en determinades zones els revestiments de plàstic brillant negre piano que tan poc m’agrada. I és que a més de delicat a les ratllades, és d’allò més brut.

D’altra banda, pel que fa a espai per dur coses, no en falten. Hi ha diferents espais entre els seients del davant, com ara un cofre central i dos espais per dur begudes, a més, no oblidem els grans espais que hi ha a les portes. 

A nivell de connectivitat no falta ni la base de càrrega per al mòbil (per inducció), ni les preses USB tan necessàries avui dia!

La unitat que vam poder ‘radiografiar’ al concessionari de Becier Vehicles, igual que la que hem emprat per vestir aquest reportatge fotogràfic, inclou un enorme sostre solar d’una sola peça de 1,33 metres de llarg per 84 d’ample (opcional), això sí, no és practicable.

Una segona filera de 1a classe

Al davant les dues places són extremadament còmodes, subjecten impecablement i poden incloure, segons l’acabat, totes les funcions que es pugui voler, a excepció del tema massatge.

A la segona filera de seients l’espai també és molt generós en totes les cotes, incloent-hi la de la distància per a les cames i la d’’altura pel cap. Tant és així que les tres places són aptes per a persones adultes de talla alta. A més, per acabar de maximitzar la versatilitat de la banqueta de la segona filera, la podrem fer lliscar longitudinalment fins a 22 cm, podent jugar amb l’espai respecte de la tercera filera i el maleter segons convingui.

Acabarem aquest apartat dels seients amb els de la tercera filera, els quals resulten justets en tot. I és que al no poder oferir molta alçada respecte del terra, només són aptes per a infants de curta edat. En tot cas, això acostuma a passar en la majoria de models 5+2.

Becier Vehicles

Per allò de treure-li un altre “però”, mentre arriba el dia de la prova de conducció, avançarem un detall negatiu que va estranya-me trobar. Em refereixo al sistema de climatització, doncs no contempla la zona de la segona filera. Sent un cotxe gran i dissenyat per fer llargs desplaçaments en família, crec que queda una mica limitat. 

Si voleu conèixer de primera mà el nou Renaut Espace, recordeu que trobareu el concessionari oficial a l’Av. d’Enclar, 146 a Santa Coloma, a la seu central de Grup Becier. Tel. +376 871802.

———

Si voleu accedir a d’altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament des d’aquest enllaç.

Fotos: Renault / Renault Espace, Porto, Portugal – Photo Greg / DPPI