, ,

DAKAR: EN AQUESTA ETAPA EL PROTAGONISTA HA ESTAT EL TURBO

En aquesta 10a etapa, el protagonista inesperat ha estat el turbo de l’IVECO 517, però també l’actuació d’en Marc i en Ferran, els companys d’equip de l’Albert!

“El turbo de l’IVECO ha dit prou, però gràcies a la feina feta pel Marc Torres i pel Ferran Marco, les conseqüencies no han estat tan greus”

Així resumia Albert Llovera l’inesperat i poc desitjat entrebanc que han patit en aquesta 10a etapa. I és que tot i el gran enrenou que implica una avaria d’aquesta naturalesa, els de l’Iveco 517 només han perdut dues posicions en la general, quedant doncs en el 15è lloc de la provisional.

Trencament del turbo

El trencament del turbo ha arribat en plena especial. Tot i que són avaries que tenen moltes probabilitats que passin, sempre són contratemps mal vinguts que poden capgirar radicalment l’evolució i continuïtat en carrera de qui els pateixen. En aquesta ocasió, trobant-se en el punt en el que es trobaven, Llovera, Torres i Marco, encara més.

Diem això perquè avui (dimecres 15), arrencava la primera jornada de l’etapa marató. En conseqüència, un cop acabada la jornada, són les mateixes tripulacions les que han de deixar la seva mecànica a punt pel dia següent. Per això, qualsevol cosa que pugui donar-se a nivell de mecànica, serà més inoportuna que mai, si com ha estat el cas, arriba en plena etapa marató.

Torres-Marco: 10 sobre 10!

Sigui com sigui,  la qüestió és que al final, gràcies a l’actuació de Marc Torres i de Ferran Marco, més l’ajuda d’un vehicle del seu equip que venia pel darrere i que els ha deixat un turbo nou, els de l’IVEVO 517 segueixen competint.

Quan estaven en plena substitució del turbo, l’Albert comentava:

”La cosa sembla greu, però ens sortirem d’aquesta. En Marc i en Ferran estan treballant com a ‘jabatos’ per solventar el problema. Estic ansiós per tornar a donar gas i intentar recuperar, almenys en part, el temps que hem estat aquí parats”

Al final, un cop reparada l’avaria i completat el recorregut, l’’IVECO 517 ha travessat la línia de meta en la 31a posició, a 3h40’ del guanyador del dia, el pilot del Kamaz, Antyon Shibalov.

“Era de vital importància arribar al bivac final. D’aquesta manera ens assegurem poder continuar, tot i perdre alguna posició en la general”

En el pitjor moment

La duresa de les etapes marató és especialment complicada pel fet que són dos dies en què els pilots no poden disposar de cap ajuda externa pel que fa a la posada a punt o reparació dels seus vehicles. Per tant, entre que no són mecànics experts i que estan reventats a causa de l’etapa del dia, la cosa és complicada, soferta i durísima. Si per casualitat pateixen una avaria important -com ha estat el cas- la cosa pot complicar-se d’allò més.

El vent remata l’etapa

Per si això nos fos prou, en ple “Empty Quarter” els forts vents han empitjorat molt més les coses. Tant és així que ha hagut un gran nombre d’accidents que ha acabat desbordant a l’organització. Tant ha estat així que no els ha quedat cap altra opció que neutralitzar l’especial en el quilòmetre 345, de manera que l’arribada a l’assistència s’ha acabat fent per carretera. Amb tot però, l’etapa marató segueix vigent, així que aquesta nit, Llovera-Torres-Marco hauran de treballar de valent si volen estar plenament operatius demà.

Els Kamaz s’alternen

Tot i que la general provisional segueix liderada per Andrey Karginov, en aquesta ocasió han estat Shibalov i Sotnikov els que han ocupat les dues primeres posicions, amb Nikolaev tercer. Karginov ha acabat avui en la 5a plaça.

Demà 2a part de l’etapa marató

L’11a etapa -segona jornada de l’etapa marató- tindrà lloc entre les mateixes localitats d’avui, però en sentit contrari. Els pilots sortiran des de Shubbaytah, mentre que l’arribada estarà a Haradh.

Un cop superada la segona part de l’etapa marató, a només una etapa, el raid tindrà quasi a la vista la línia de meta de Qiddiya i al darrere, l’ansiat podi final d’aquesta edició 2020 del Dakar.

Per recuperar els articles de les etapes anteriors, feu clic aquí.

Info original i fotos: Fotoesport