, ,

Lamborghini Countach LP 800-4: el ‘contagi’ d’una llegenda que continua

El supercotxe que us mostrem en aquest espai té un historial que be mereix una introducció, ja sigui per si algú el desconeixia -cosa improbable- ja sigui per posar-nos en context. Ens referim al Lamborghini Countach (‘contagi’ en piamontés), model que va sortir fa gairebé 50 anys (1974-1990).

Des de llavors, el d’Sant’Agata Bolognese han anat evolucionant al ritme dels nous temps, de les noves tecnologies, tendències i de les noves necessitats del mercat, entenguis també les del planeta, presentant espectaculars supercotxes.

En tot cas, i sense voler menystenir cap de les seves creacions, com l’Aventador Ultimae o el Lanzador, per esmentar els dos models més recents que la marca ha afegit al seu historial, el model que ha generat més expectació al renéixer ha estat el nou Countach, bàsicament per allò de ser descendent directe i hereu legítim del llegendari Countach del 74.

LPI 800-4

Com no podia ser d’una altra manera, el Lamborghini Countach LPI 800-4 -aquest és el seu nom exacte- presenta un disseny clarament retro tant per fora com per dins, tot incloent les millors tecnologies i avenços de l’actualitat!

D’edició limitada, doncs només s’estan fabricant 112 unitats, la marca el va presentar dos anys abans del 50è aniversari del model original.

V12, 780 CV i 720 Nm

A nivell de propulsor, l’esportiu va associat a l’imponent bloc V12 de 6,5 litres d’aspiració natural (el mateix de l’Aventador) i a un motor elèctric de 48 volts amb 34 CV. Aquest segon motor -que va muntat a la caixa de canvis de set velocitats- està alimentat per un supercondensador que encara proporciona més potència.

Tot el conjunt motriu descansa en un xassís monocasc vestit amb una carrosseria de fibra de carboni. En total parlem de 1.595 quilos, amb una relació pes/potència de 1,95 kg/CV.

Gràcies als 780 CV i a un par màxim de 720 Nm, el Countach LPI 800-4 puja de 0 a 100 km/h en només 2,8 segons, assolint els 200 en 8,6. La seva velocitat màxima limitada és de 355 km/h.

Més enllà del fet que l’LPI 800-4 és de tracció integral, en l’apartat dinàmic aquest icònic supercotxe munta unes suspensions d’alumini amb doble forquilla independent.

Pel que fa a la frenada, al davant se’n ocupen uns frens carboni-ceràmics amb discs de 400 mm i pinces fixes monobloc d’alumini i sis pistons. Al darrere el sistema inclou discs de 380 mm amb pinces de quatre pistons.

Repàs pel quatre costats

Pel que fa al disseny, el nou Countach LPI 800-4 presenta un estil en forma de fletxa directament importat del model original.

Abans de radiografiar els detalls més visibles de cada angle, dir-vos que en termes de mides el Lamborghini Countach LPI 800-4 fa 4.870 mm de llarg, 2.099 d’ample i 1.140 d’alt, amb una distància entre eixos de 2.700 mm.

La part frontal, la més agressiva i incisiva en quant a estètica, presenta unes petites entrades d’aire a la secció inferior del paraxocs. En aquesta mateixa zona també hi ha la graella amb la inscripció ‘Countach’.

Per sobre, a cada extrem destaquen els fars amb un grup òptic amb tecnologia LED que recorden molt als de la secció fixe inferior que duia el Countach original. Els llums de dia estan integrats longitudinalment a la part inferior dels fars per mitjà de dues línies molt fines.

Al capó destaca l’obertura que hi ha a la part més alta del centre, just sota els eixugraparabrises, així com les aletes quadrades que arrenquen des de la part superior dels fars i fins al pilar A.

Aerodinàmica pura

El parabrisa, extremadament inclinat, dóna pas a un sostre de vidre a la part central que enllaça amb la coberta del motor. Aquí trobem un altre detall pur del model original. Ens referim a les quatre escames que completen la coberta del motor de forma esglaonada.

Vist de costat destaquen les portes afilades de tipus tisora amb les canalitzacions triangulars que deriven l’aire a les enormes preses de refrigeració laterals, així com els retrovisors integrats.

Per acabar la vista lateral, destacar les llandes de 20 i 21 polzades (al davant i al darrere respectivament), equipades amb uns uns imponents pneumàtics Pirelli P Zero Corsa.

Ja a la part posterior, el disseny segueix amb aquest estil tan esmolat, un disseny gràcies al qual els dissenyadors han aconseguit donar-li tanta personalitat al cotxe, al temps que l’han fet inconfusible.

Més enllà de la coberta del motor, d’aquesta zona destaquen els pilots amb tres volums hexagonals en paral·lel que hi ha a cada costat. També l’immens difusor central de fibra de carboni, les seves quatre sortides d’escapament i el paraxocs amb les dues sortides de ventilació.

La tecnologia, protagonista de l’interior

A l’interior, el que primer ressalta un cop estàs assegut al volant és precisament això, el volant. Es tracta d’un volant de fibra de carboni que crida l’atenció per l’absència de botons físics, quelcom que cada cop s’està aplicant més a la majoria de marques d’alt rendiment. Just al darrere d’aquest sobresurten les grans lleves del canvi seqüencial. Més enllà, el gran quadre d’instruments digital, del mateix tall que el d’altres models de recent factura de la marca italiana, t’hipnotitza irremeiablement.

A la part central del cockpit trobem la consola central, la qual integra la segona pantalla del cotxe. Tàctil, de 8,4 polzades i dissenyada exclusivament per a l’LP 800-4, serveix per controlar la gran majoria de funcions del vehicle, incloent-hi la connectivitat, el sistema multimèdia i la sincronització amb el telèfon mòbil via Apple CarPlay.

Esmentar que el nou Countach també inclou un botó exclusiu (Style) que desvetlla la filosofia de disseny que s’ha emprat a l’hora de dissenyar el cotxe. Important? no. Idíl·lic? moltíssim.

Entre tots, el blanc ‘siderale’

Acabarem la revisió interior amb els seients. De tall evidentment esportiu, també presenten un disseny inspirat en el dels seients clàssics del Countach original. Esportius, ergonòmics, però molt còmodes, estan revestits en cuir vermell, amb detalls en negre i les costures a contrast. A la part superior dels recolzacaps hi ha l’escut de Lamborghini i la inscripció ‘Countach’. Juntament amb la bandera italiana que hi ha al túnel central, són els dos elements que rubriquen la identitat del cotxe.

Val a dir que més enllà de tot, com a opció de personalització, hi ha diferents configuracions disponibles: monocolor o bicolor, a més de cinc colors per a les catifes, el sostre i les costures dels seients.

En tot cas, res com el color blanc ‘siderale’ i l’interior vermell i negre, al més pur estil de l’LP 400 S.

Una guixeta per maleter

Pel que fa a la capacitat del -diguem-ne- maleter, no arriba ni als 70 litres.  Concretament fa 63, així que com a molt dóna per dur-hi una bossa petita de mà. En tot cas, arribats en aquest nivell d’excelència econòmica, qui necessita maletes?

112 unitats exhaurides

Com a edició limitada que ret homenatge al projecte del Countach original, picant l’ullet a totes les edicions que s’han fet al llarg de tots aquest anys, la producció d’aquesta darrera interpretació arribarà només a 112 propietaris. I és que com el Countach del 1974 era conegut com “LP 112”, aquest és el número d’unitats que s’ha decidit fer.

Ja no és possible accedir a cap d’aquestes unitats, almenys directament. En tot cas, sapigueu que el preu d’origen oscil·lava entre els 2,5 i els 2,7 milions d’euros. Avui dia però, els preus s’han disparat a nivells impredectibles.

Sigui com sigui, si ha d’acabar valent el que val avui dia un dels Countach originals, la inversió valdrà la pena amb escreix.

———

Si voleu accedir a altres novetats Premium, podeu fer-ho des de la secció  del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.

Fotos: Lamborghini