, ,

Lamborghini Lanzador inaugurarà el segment dels batejats com a Ultra GT

De la mateixa manera que el 911 Dakar o el Lamborghini Sterrato, sobretot el primer, no em treuen la son en termes d’estètica, quelcom que sí que em fa el Ferrari Purosangue, he de dir que el Lanzador, el futur superesportiu de tall SUV que arribarà d’aqui a cinc anys, també em genera més emoció. Potser seguiré mantenint el cavallino rampante clarament al davant, però no negaré que aquesta també serà una màquina que a molts els farà perdre la son! 

Més enllà de l’estètica, hi ha dos punts més molt destacats que fan del Lanzador un model especialment important. En primer lloc destacar que serà el primer Lamborghini 100% elèctric. En segon lloc dir que amb ell la marca inaugura un nou segment batejat com a Ultra GT.

Pel que fa al primer punt, val a dir que Lamborghini fa temps va prometre electrificar tota la seva gamma de models. En aquest sentit, per poder complir aquesta promesa està clar que tenen per davant un tou de feina, doncs, novetats al marge, han de convertir en híbrids tots els models del catàleg que vagin renovant.

Un exemple d’aquesta redirecció en termes de propulsors el tenim al Lamborghini Revuelto. I és que l’hereu de l’Aventador ve equipat amb un motor híbrid!

Supersportiu + SUV = Ultra GT

Com dèiem, amb el nou Lanzador la marca inaugura el que han anomenat com a Ultra GT, un nou segment concebut a mida del futur SUV superesportiu. Com les dues paraules indiquen, aquest nou segment neix de la fusió dels superesportius tradicionals, per exemple un Revuelto, amb el concepte d’un SUV, com ara l’URUS.

A nivell de disseny el Lanzador presenta una cintura molt alta, un sostre envidrat amb la part posterior descendent al més pur estil d’un cupè i un frontal d’allò més imponent. Vist així tot d’una, podríem dir que des del davant se sembla molt al Lamborghini Urus, però amb les òptiques molt més rasgades, similars a les de nou Countach.

A la part posterior destaquen principalment tres elements. En primer lloc l’enorme difusor, en segon les òptiques horitzontals seccionades en tres volums i el tercer lloc la visual descoberta dels grans pneumàtics.

Tracció integral

La mecànica del Lamborghini Lanzador estarà composta per dos motors elèctrics, un a cada eix. Per tant, estem davant d’una mecànica que serà de tracció integral.

El que al tancament d’aquesta edició encara no havia transcendit és la potència exacta del propulsor, així que tampoc podem parlar de les prestacions de l’esportiu italià, inclosa la seva autonomia, temps de recàrrega..etc. En tot cas, la xifra que corre se situa a tocar dels 1400CV. Un cop ho comuniqui la marca, us ho farem saber, juntament amb tot el referent a les bateries, rendiment d’aquests..etc

El que sí que s’ha divulgat, amb la nova petita però, són alguns aspectes referents a la dinàmica del cotxe. En aquest apartat el Lanzador estrenarà el nou sistema ‘Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata’. Aquest sistema optimitzarà les propietats de la conducció en funció del perfil del conductor i dels seus hàbits. Això serà possible gràcies a un avançat programari de control que per mitjà de diferents sensors podrà interpretar la informació en temps real.

El Lanzador també disposarà de l’última aerodinàmica activa, també present al Revuelto. Aquest paquet inclou elements específics a zones com el gran difusor posterior, la graella frontal i els splitters mòbils que porta, les lames dels passos de roda o les llandes, que presenten un disseny específic per neutralitzar les turbulències al mínim.

A més, el Lanzador inclourà elements d’alta tecnologia com l’eix posterior direccional, un sistema avançat de distribució del par motor a cada eix, un sistema de regulació de la potència i del par a cada roda de forma  independent a les fases de traçat als revolts (Wheelspeed Control). Finalment també el nou esportiu de brau també equiparà un sistema de suspensió pneumàtica adaptativa.

Materials sostenibles

La cabina del Lamborghini inclourà dues pantalles. D’una banda hi haurà la corresponent a l’instrumentació general i de l’altra la que hi haurà davant del seient de l’acompanyant.

Seguint la tendència generalitzada de simplificar al màxim els botons físics, el cotxe inclourà el just i necessari, delegant la gran majoria de funcions a les pantalles de control.

En termes de materials de revestiment, com a bon elèctric el cotxe també presenta materials de folrat i revestiments sostenibles, com ara l’exquisida llana d’ovella merina australiana i un cuir tractat seguint uns processos altament sostenibles. També hi haurà parts a base de niló derivat de plàstics reciclats. De cara a l’emplenat dels interior dels seients, la marca ha optat per una nova escuma impressa en 3D, més una barreja de fibres 100% reciclades.

Finalment, com no podia ser d’altra forma, el toc d’esportivitat visual final el donarà la fibra de carboni regenerada, és a dir, fibra de carboni derivada  d’una sèrie processos flexibles, bàsicament pel fet que combinarà carboni regenerat.

Un 2+2 funcional

El Lanzador es presenta com un SUV superesportiu per molt més que per ser només elèctric. Més enllà de la seva configuració de cinc portes i de l’habitacle 2+2 ampli en totes les seves cotes -no serà inferior a un URUS- el maleter posterior oferirà un volum destacable de càrrega, sobretot si pleguem la filera de passatgers . Si en això afegim l’espai del maleter de la part davantera, a falta de conèixer la xifra de volum exacta, podem deduir que la capacitat serà més que raonable per dur tot l’equipatge dels quatre ocupants sense haver de fer màgia.

Un altre detall realment atractiu en termes d’habitabilitat el tenim en el gran sostre de vidre segment At en tres seccions, quelcom que quasi forma un únic cos amb la part posterior que, com a bon Lambo, deixa a la vista el propulsor.

Com hem dit a l’inici, si tot va bé el Lamborghini Lanzador arribarà el 2028, així que encara caldrà esperar per conèixer tots els detalls definitius, inclosa l’estètica definitiva. En tot cas, tal com han apuntat des de Sant’Agata Bolognese a partir de la presentació que van fer a la Monterey Car Week l’agost passat, el model que veieu en aquest reportatge serà en gran mesura el que finalment sortirà de la seva fàbrica d’aquí a cinc anys.

————

Si voleu accedir a altres novetats Premium, podeu fer-ho des de la secció  del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.

Marc Zorzano
Andorra Motoraldia

Fotos: Lamborghini

Imatge frontal del Lanzador a la Monterey Car Week

Imatge posterior-lateral del Lanzador a la Monterey Car Week

Imatge que permet apreciar la gran superfície de vidre del sostre, també a la Monterey Car Week

MÉS IMATGES D’ESTUDI