,

Lexus LBX: petit, però només de tamany!

Lexus és una d’aquelles marques que sempre han destacat per la seva eficiència, per la seva extraordinària fiabilitat i com no, pel luxe i la qualitat que ofereixen els seus models.

Des del mateix moment que va sortir al mercat, la marca de luxe de Toyota s’ha consolidat amb fermesa al segment més luxós del món de l’automoció.

A diferència del que han fet la majoria de marques els darrers anys, fins ara Lexus no s’havia immers en la fabricació de models petits, tret del CT 200h. Més enllà d’aquest model, el qual ja no figura al catàleg del japonesos, el model més petit de la gamma actual de Lexus és l’UX, un SUV que amb gairebé 4,5 metres de longitud, no és precisament petit!

Un crossover de 4,19m

Conscients de la tendència i del mercat que suposa, Lexus havia d’afegir al seu catàleg un model que estigués més a prop dels quatre metres que no pas dels cinc. És així que arribem al model que us presentem en aquest espai d’avançament de novetat: el nou Lexus LBX, el nou model d’accés a la gamma.

Amb 4,19 metres de llarg, el nou LBX no solament serà el més petit fabricat fins per Lexus fins a la data, també será un model relativament accessible.

Amb el nou LBX la marca vol crèixer comercialment ampliant el seu abast envers a nous clients, com són els joves i els no tan joves que busquen un cotxe de gran qualitat, ben fet i equipat però raonable en termes de preu. Un públic que fins ara no ha tingut cap opció de Lexus a l’abast i que des d’ara, en tindran una amb l’LBX.

El primer pas per aconseguir tot l’esmentat, passava per dissenyar un cotxe que fos atractiu, clarament Lexus, però molt ben situat econòmicament per fer-se un lloc en aquest segment tan ben cobert.

Val a dir que la base del Lexus LBX arriba a partir de la plataforma GA-B de Toyota, la qual ha servit, entre d’altres, pel Toyota Yaris Cross, un dels models amb més éxit de vendes dels de Toyota. Aprofitant el “know-how” de Toyota, més la plataforma GA-B i tenint en compte que les mides són les que són, aconseguir un model clarament allunyat del Yaris Cross, no era feina fàcil i menys encara si havia de ser un Lexus, amb tot el que això comporta!

100% Lexus

A la vista del resultat, tot i que al primer cop d’ull puguin semblar models molt propers l’un de l’altre, quan te’l mires amb deteniment t’adones que el nou LBX, tot i ser parent directe del Yaris, té molts arguments diferencials respecte d’aquest.

Un del punts on això es més evident el tenim a la part frontal. El nou Lexus LBX inclou un element cromat que uneix les dues òptiques en una graella frontal integrada molt més continguda en volum del que acostumem a veure en els seus models, però que tanmateix, té prou personalitat com perquè l’identifiquem com a un Lexus sense cap dubte.

Lateralment l’LBX destaca sobretot per dibuixar uns passos de roda clarament sobredimensionats dins dels quals llueixen unes imponents rodes de 18 polzades. Finalment, les formes musculoses i la cintura alta esculpeixen amb molt d’encert la forma del conjunt, dotant-lo d’elegància i fins i tot de certa sobèrvia visual, quelcom que agradarà tant als més joves, com als que no ho són tant.

De la part posterior, l’element més impactant el tenim en els pilots units entre si. També en la inscripció de la marca, la qual, com en la resta de modes de nova factura, ha passat del logotip, a escriure la paraula sencera presidint tota la part central del maleter.

Equipament esglaonat

En resum, un cop vist i ben vist, el cert és que visualment l’LBX és un Lexus de totes totes, però en petit format. Així doncs, un 10 per als enginyers, que el repte era qualsevol cosa, menys fàcil!

La veritat és que tot i que encara falta una mica perquè arribi al Principat, moment en el què en farem la prova de conducció, ara per ara, pel que hem pogut analitzar veient el dossier oficial que ens han lliurat, el Lexus LBX es veu molt elegant, corpulent, ben fet i ben equipat. El que no ens ha sobtat gens és que inclogui els millors materials de revestiment als interiors, doncs petit o gran, més car o més barat, els estàndards de Lexus són els que són! En aquest sentit, Lexus assegura que a l’habitacle de l’LBX inclou tot allò que trobarem en qualsevol dels altres models. En aquesta mateixa linia, pel que fa a tecnologies, sistemes de tota mena i digitalització, l’LBX també inclou el bo i millor de la marca.

Lògicament, tot això arribarà degudament dosificat entre els quatre acabats disponibles: Elegant, Relax, Emotion i Cool. Entre altres coses, en funció del nivell que escollim podrem optar per un quadre d’instruments digital de 12,3 polzades, un sistema Head-Up Display de gran abast i una pantalla central de 9,8 polzades amb  les funcions Lexus Link Connect.

Gran quantitat de sistemes

El cotxe inclou elements de gran qualitat, com ara l’equip de so d’alta fidelitat de Mark Levinson, un sistema d’aparcament a distància, un sistema d’obertura i tancament elèctric de la porta del maleter o fins i tot un sistema de purificació de l’aire.

Igualment, el Lexus LBX ofereix un llistat interminable de sistemes d’assistència a la conducció i en això també destaca molt respecte de la resta de marques. En aquest sentit i per citar-ne alguns de molt importants, inclourà control de creuer adaptatiu amb frenada d’emergència, sistema de manteniment de carril, lector de senyals, detector de cansament al volant, avisos de presència de vehicles en l’angle mort o per presència de trànsit creuat.

Si en aquest gran desplegament de sistemes, de materials de confort i de concepció d’interiors, afegim un disseny global de cabina d’allò més cuidat, està clar que amb l’LBX de Lexus tindrem una gran opció, clarament diferent de tot al que estem acostumats.

Híbrid, 1,5 litres i 136 CV

Pel que fa al sistema propulsor, la marca ha optat per una motorització híbrida auto-recarregarable de nova generació, dotada d’un motor tres cilindres compacte i lleuger de 1,5 litres ja coneguda pels excel·lents resultats que està tenint en altres models del grup. Aquest propulsor té una potència de 136 CV i un par motor de 185 Nm, xifres més que suficients per moure els poc més de 1.200 quilos que pesa el cotxe. A més, hi haurà un sistema de tracció total que sumarà un segon motor elèctric a l’eix posterior.

Els principals components del sistema híbrid s’han readaptant per millorar l’eficiència, reduir les pèrdues d’energia i reduir tant el pes com la seva grandària. El sistema es beneficia també d’una nova bateria níquel-metal-hidrur (NiMH) bipolar de baixa resistència i d’alt rendiment que permet augmentar la contribució del motor elèctric durant les acceleracions, millorant també la capacitat de conducció el mode 100% elèctric del cotxe.

Preparat per a tot!

La motorització híbrida del Lexus LBX està concebuda per oferir les màximes prestacions, ja sigui per la ciutat o per carreteres de muntanya complicades, aportant sempre un comportament segur i una sensació d’acceleració molt lineal.

Gràcies als progressos del sistema híbrid, la conducció en mode 100% elèctric és igual d’eficient i resolutiva tant a baixa com a alta velocitat i en tot tipus de recorreguts per llargs que siguin, quelcom que maximitza enormement l’eficiència del cotxe.

Com dèiem uns paràgrafs abans, el nou LBX inclourà opcionalment la transmissió integral E-Four de Lexus, introduint un motor elèctric addicional a l’eix posterior. En cas de falta d’adherència, el sistema E-Four dirigirà automàticament la potència cap a les rodes del darrere, afavorint així l’estabilitat i la tracció.

Lexus Andorra

Encara no han trascendit els preus, tampoc la data de comercialització definitiva. En tot cas, la producció del cotxe arrencarà aquest mateix any. És així que si no hi ha cap entrebanc, sortirà a la venda durant el primer semestre de 2024.

Recordeu que Lexus Andorra es troba a l’Av. Fiter i Rossell, 4 d’Escaldes Engordany. Tel. 865001 – 814481.

———

Si voleu accedir a d’altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament des d’aquest enllaç.

Fotos. Lexus