,

Opel Astra Híbrid Plug-in: hi ha vida més enllà dels crossovers

El primer amb el que començarem aquest article de presentació de l’Opel Astra PHEV (híbrid endollable), model que feia temps volíem radiografiar, és avançant-vos que és una interessant opció si busqueu un cotxe diferent i molt impactant pel seu disseny que tanmateix manté aquest toc minimalista tan característic dels alemanys.

El cotxe no té mancances a nivell d’estil, lluint un aire esportiu i molt modern que s’allunya de la resta d’opcions que ofereix el mercat en aquest segment. A més d’això, i aquest és el punt més determinant, la gamma proposa un lineal de preus realment interessant.

Ah! també cal sumar el fet que és un híbrid endollable, avui per avui la tecnologia de propulsió més “raonable” si tenim en compte el tema de les restriccions mediambientals, ineludibles, el problema de l’autonomia, els temps de recàrrega i la manca d’infraestructures de recàrrega que encara hi ha a tot arreu.

Una marca amb molta història

El cert és que tot i que Opel va viure moments millors anys enrere, com els que va viure gràcies a models com els Corsa i Fiesta en les seves primeres generacions, o amb el desitjat Kadett GSI, que fins i tot va posar contra les cordes al Golf GTI, enguany la marca s’està reposicionante ràpid i amb molta solidesa.

És en aquest context que l’Astra, un dels cotxes amb més anys d’evolució del catàleg alemany, ha tornat amb força en la que és la seva sisena generació, la primera que inclou la versió híbrida endollable que us presentem en aquest espai de novetat.

6a generació, 1a híbrida

La 6a generació Astra descansa sobre la plataforma EMP2. A més d’oferir un plus en termes de dinamisme i d’esportivitat, l’EMP2 ha estat dissenyada per allotjar els models amb propulsors híbrids i elèctrics del gegant automobilístic Stellantis.

Com a tot Opel de darrera generació, l’Astra híbrid endollable presenta la graella i els fars de color fosc muntats en un mateix cos i ocupant pràcticament tot l’ample del frontal. Aquest disseny peculiar, molt alemany, es mimetitza al llarg de tot el cotxe a partir d’una sèrie de línies i nervadures angulars molt visibles.

L’acabat GS que ens va cedir Automòbils Pyrénées surt per 30.800 euros, només 2 mil euros més que el preu base de sortida de la gamma Astra Plug-in, de tal forma que si tenim en compte l’equipament que ofereix, l’acabat GS és de llarg el més interessant. En aquest sentit, el cotxe inclou, per citar tres elements diferencials, un paraxocs específic, els fars Intellilux LED i unes espectaculars llandes de 18 polzades. Si a tot això li sumem la cosmètica completament negra que lluïa el cotxe de prova, no era d’estranyar que tothom es quedés mirant en cotxe al passar.

5 places però poc maleter

Pel que fa a dimensions, l’Astra mesura 4,37 metres de llarg, 1,86 d’ample i 1,43 d’alt. La distància entre eixos és de 2,67 metres, la qual cosa justifica l’excel·lent habitabilitat de l’habitacle en totes les seves places. Finalment, pel que fa al pes en ordre de marxa, parlem de 1.678 kg.

Per acabar amb el tema de les mesures, a nivell de maleter el cotxe es queda una mica curt, de fet bastant curt si pretenem viatjar 5 persones amb tot el necessari per passar uns dies fora. I és que la versió híbrida ofereix 360 litres respecte als 430 de la versió de gasolina.

Interior minimalista però seductor

Un cop a l’interior, igual de net i minimalista que l’exterior, el primer que destaca són les dues pantalles associades que donen l’aparença de ser només una. Tota la informació global del cotxe es gestiona per mitjà d’aquestes dues pantalles. La primera és la del lloc del conductor (darrere del volant). Entre aquesta pantalla i el visor ‘Head Up Display’, el conductor pot visualitzar tota la informació rellevant de la ruta, del cotxe i de la carretera. En segon lloc hi ha la pantalla tàctil central de 10 polzades. Des d’aquesta pantalla accedirem a la majoria de funcions i sistemes del cotxe, com ara la info de confort a la cabina o la del sistema multimèdia.

La gestió d’aquesta pantalla és fàcil i intuitiva. A més a nivell de tacte permet navegar amb molta fluïdesa. Un detall que agradarà més o menys però que marca molt la personalitat del cotxe és la visual de color vermell que predomina gràcies a les pantalles.

De la mateixa manera que el tacte i el glossari de funcions és molt fluït en la majoria de cotxes de darrera generació, el que encara no és tan habitual i a mi sempre m’ha semblat molt bé és que Opel no hagi optat per centralitzar-ho absolutament tot a la pantalla central. En aquest sentit, l’Astra manté els botons de tota la vida per administrar tant el sistema de climatització com el d’informació i entreteniment.

180 CV de potència combinada

Respecte al sistema híbrid endollable, el cotxe combina un propulsor de gasolina de 1.6 litres amb 150 CV amb un segon motor elèctric de 81 kW (110 CV). En conjunt, el sistema ofereix una potència total de 180 CV. Cal assenyalar que el motor elèctric treballa amb una bateria de 12,4 kWh.

La transmissió és automàtica amb vuit velocitats i tant en automàtic com administrant les marxes des del volant, el seu comportament és suau i efectiu.

Pel que fa a l’eficiència, crec que el consum del cotxe és un argument prou destacable. El temps que vam tenir el cotxe, com sempre, pujant i baixant de parròquia en parròquia, més el temps que vam estar circulant pel centre d’Andorra la Vella i Escaldes, la distància que vam recórrer en mode exclusivament elèctric va ser de 51 km, una mica menys del que Opel anuncia (de 63 a 68 km).

Uns 50 km d’autonomia elèctrica

Com és lògic, un cop esgotada la bateria la mitjana de consum va augmentar. Per això, la mitjana total obtinguda de 6,1 litres em sembla molt justa (en el mode híbrid el consum va arribar a puntes de 3,7 litres). Si extrapolem això a un ús diari en què difícilment farem més de 50 km al dia, està clar que podrem circular en mode 100% elèctric la major part de la setmana, això sí, sempre que no apretem massa si hem de pujar a les parròquies altes o que anem en mode Sport, el qual activa sí o sí ambdós propulsors.

Parlant del mode Sport. En aquest mode el cotxe surt literalment volant. Fins i tot en pujades pronunciades el cotxe surt disparat gràcies a l’entrega immediata de tota la potència.

D’altra banda, quan només treballa el motor tèrmic amb els seus 150 cavalls, es perd una mica de rendiment, però tampoc resulta mandrós ni poc efectiu. L’únic que pujarà una mica serà el consum.

Complet a nivell d’ajudes

Una altra de les coses que inclou aquesta sisena generació Astra és el complet paquet d’assistents i ajudes a la conducció, tots ells degudament recolzats per càmeres, sensors i radars. Entre els diferents elements de seguretat que trobem destacarem l’assistent de manteniment de carril, el control de creuer adaptatiu o l’alerta per presència d’obstacles a la carretera.

Pel que fa a la recàrrega, la bateria treballa amb sistemes de corrent alterna amb una potència màxima de 7,4 kW, el que permet recarregar fins al 100% en menys de dues hores. Si pel contrari endoll em el cotxe a un endoll domèstic de 3,7 kW el temps serà d’unes quatre hores.

Impressions al volant

Asseguts als comandaments, la sensació de qualitat que transmet el taulell frontal des del lloc del conductor al del copilot, juntament amb el concepte minimalista tan propi de la marca, més el caràcter esportiu que tot això transmet, fa que la sensació a les places davanteres sigui molt bona. En donar-li al contacte i agafar el volant, el bon tacte d’aquest i la il·luminació vermella de totes dues pantalles em va resultar molt relaxant. Paral·lelament en això, afegir que un cop assegut, de seguida es perceb que els seients presenten una molt bona ergonomia, subjecten bé i són molt còmodes i espaiosos. Això és així tant al davant com al darrere.

En arrancar, ràpidament notes que el cotxe empeny amb molta facilitat, una sensació que quan passes al mode Sport es multiplica. Una altra cosa a destacar és que quan apretes i el motor tèrmic s’activa, gairebé no ho perceps. Això és així fins i tot quan el motor elèctric s’esgota i et quedes circulant només amb el motor de gasolina.

Complint amb el que s’espera

La posició B per a la recuperació d’energia durant les frenades i les desacceleracions funciona impecablement, permetent una acumulació ràpida d’energia a les bateries, quelcom que baixant de les parròquies altes ens va permetre recuperar fins a un 89% de la càrrega. Lògicament, el selector B també resulta crucial per poder reduir el consum.

Finalment, repassarem els tres modes de conducció del cotxe. Del mode 100% elèctric poc hi ha a dir, més enllà de l’autonomia que ofereix el cotxe (entre 45 i 50 km). Com en tots els models que hem provat, el mode híbrid és sens dubte el més eficient, mantenint un consum molt ajustat que en el nostre cas es va situar en uns 3,9 litres (el consum mitjà total va acabar en 6,1 litres).

Automòbils Pyrénées

I això és tot. Per a més informació dirigiu-vos a Automòbils Pyrénées. Els trobareu tot baixant cap a Sant Julià de Lòria, a Prat de la Tresa s/n. Tel +376 880700.

Per a d’altres novetats, feu clic en aquest enllaç o accediu directament des de la secció corresponent que hi ha en el desplegable superior del blog.