,

Toyota bZ4X AWD: el futur elèctric de Toyota ja està aqui!

En uns temps en els què la innovació automobilística està a l’ordre del dia, finalment ha emergit a Europa el Toyota bZ4X AWD com una realitat tangible de la transició de Toyota cap a la mobilitat elèctrica.

De prototip a realitat

Des dels seus primers dies com a concepte avantguardista, el bZ4X AWD ha evolucionat per acabar transmetent la visió de la marca envers un futur que sí o sí ha de ser més verd i eficient.

Inicialment, les seves línies aerodinàmiques i detalls futuristes ens van avançar el que havia de venir. Al final, la transició de prototip cap al model final de producció ha conservat l’essència del seu disseny original, basant-se en una combinació molt equilibrada entre elegància, funcionalitat i modernitat.

El bZ4X fa 4,69 metres de llarg, 1,65 metres d’altura i 1,86 d’amplada. La batalla arriba als  2,85 metres i el volum de maleter té capacitat per a 452 litres.

Dinamisme VS tamany

Amb aquestes mides i donat el disseny cupé del model en el què la caiguda del sostre s’accentua des de la zona central del cotxe fins al maleter, l’aprofitament de l’espai interior no ha estat la prioritat, sinó que això s’ha valorat juntament a d’altres prioritats, com aconseguir projectar una línia dinàmica i molt atractiva. En tot cas, no em malinterpreteu, l’espai per als cinc ocupants és d’allò més satisfactori i ampli, al menys que al darrere viatgin jugadors de bàsquet!

Respecte de l’habitacle, el cert és que ofereix un disseny molt particular gràcies a diferents detalls. En primer lloc destacarem que el quadre d’instruments de 7 polzades està situat en una posició clarament allunyada del conductor. També és remarcable l’enorme consola central que divideix l’espai entre el conductor i l’acompanyant, destacant així el tercer punt, que no és altre que el sistema multimèdia amb la gran pantalla tàctil de 12″.

One Motion grip & Steer-by-wire

Les possibilitats en termes d’assistència a la conducció són molt completes, com també ho són els sistemes i assistents de seguretat activa i passiva, així que si voleu conèixer tot això al detall, millor adreceu-vos  al departament comercial de Toyota Motors perquè us els expliquin fil per randa.

Nosaltres destacarem dos que de fet estan relacionats entre ells i que fan referència al volant i a la direcció. Per una banda hi ha el sistema One Motion Grip. L’OMG substitueix el volant rodó per un de rectangular. A més, el sistema fa servir la direcció electrònica ‘steer-by-wire’, prescindint de l’habitual connexió física entre les rodes i el volant. Aquest sistema de direcció és capaç de modificar la desmultiplicació en temps real segons la velocitat, prometent, entre altres comoditats, que en situacions on s’hagi de girar molt les rodes el recorregut del volant per fer-ho sigui mínim.

Disseny avantguardista

El disseny del bZ4X AWD fusiona l’estètica amb la sostenibilitat. Les línies fluides i els detalls aerodinàmics no només busquen cridar l’atenció, també juguen un paper crucial en l’eficiència energètica.

El cert és que des del primer esbós que va fer-se del prototip fins arribar a la versió de producció que us presentem aqui, la marca ha mantingut el compromís d’aconseguir un disseny que no només segueix les tendències més actuals, sinó que les estableix.

420 km d’autonomia

Disseny al marge, al cor del bZ4X bat un sistema de propulsió elèctrica que ha passat per rigoroses proves i ajustaments des dels primers dies.

La potència del sistema s’allibera en cada acceleració gràcies als 218 de potència, mentre que la tracció a les quatre rodes garanteix un domini absolut en tota mena de condicions.

Respecte a l’autonomia, la versió 4×4 xifra uns 420 Km, trenta menys que la versió de tracció davantera de la que no parlarem, donat que tots sabem que a Andorra, pel que sigui, tenim prelidecció pels tracció integral.

Finalment, destacar que gràcies als 218 CV, el  bZ4X 4×4 necessita 7,7 segons per pujar de 0 a 100, una xifra prou bona donat el tamany i volum del cotxe.

Energèticament sense fisures

La recàrrega de les bateries es pot realitzar a potències de fins a 11 kW en corrent altern, o fins a 150 kW si fem servir corrent continu amb un connector CCS.

Val a dir que un dels aspectes més destacables del bZ4X és que Toyota garanteix una degradació de la bateria inferior al 10% durant els primers 10 anys, o fins que arribi als 160.000 Km.

Per altra banda, per aconseguir la màxima eficiència energètica i no perjudicar l’autonomia, el bZ4X instal·la de sèrie un sistema de calefacció per bomba de calor.

Opcionalment també es pot instal·lar un sostre solar capaç de generar energia suficient com per recórrer 1.800 Km l’any.

X-Mode de Subaru

Atès que el bZ4X és un model desenvolupat en col·laboració amb Subaru, el nou crossover elèctric es beneficia de funcions habituals als cotxes d’aquesta marca. Exemple d’això el tenim a la tecnologia X-Mode. I és que per mitjà d’aquest sistema, el control de tracció adaptarà el par que arriba a les rodes de forma independent, sempre circulem per superfícies de poca adherència. Aquest sistema treballa a velocitats de fins a 20 Km/h.

Tecnologia Innovadora

Endinsant-nos a l’interior, ens trobem amb un desplegament de tecnologia molt avançat. Lògicament, el sistema d’infoentreteniment ofereix connectivitat intel·ligent de darrera generació, mentre que les funcions de seguretat autònoma presents al cotxe delaten el compromís de Toyota amb la seguretat del conductor i dels ocupants. A més, la intel·ligència artificial i els assistents de conducció semiautònoma s’encarregaran de dur l’experiència al volant al màxim nivell.

Mirant enrere per analitzar el viatge que ha fet el Toyota bZ4X AWD fins a la realitat que és avui dia, només podem dir que estem davant d’un model dotat de la millor enginyeria de la marca. I és que aquest SUV elèctric va més enllà de ser una resposta més a les demandes ambientals o d’estètica d’uns o altres; el nou bZ4X és el resultat de combinar la visió audaç d’una marca amb la innovació que acumulen en termes d’electrificació després de tants anys liderant aquestes tecnologies.

Toyota Motors

En resum. El bZ4X AWD no és només un cotxe més, és el precursor d’una nova era en la què la mobilitat sostenible i el rendiment han de conviure harmoniosament envers un horitzó més prometedor i saludable per a tots. Tota la resta, ja anirà arribant.

A més de les fotos que acompanyen aquest reportatge, us adjuntem un vídeo breu en el següent enllaç: Toyota bZ4X AWD

Per a a resta, informeu-vos de tot i soliciteu una prova a Toyota Motors. Els trobareu a l’Av. Fiter i Rossell, 4. d’Escaldes- Engordany. Tel. +376 814481

———

Per a més novetats, feu clic en aquest enllaç o accediu directament des de la secció que hi ha al desplegable superior del blog.