UN MOTOR ‘MADE IN GRANADA’ REVOLUCIONA LA INDÚSTRIA

Un motor que podria revolucionar la indústria.

Normalment acostumem a associar les idees revolucionàries més enllà d’on ens arriba la mirada, no per res, però acostuma a ser així.

Res més lluny, al llarg de la História, moltes grans coses han nascut ben aprop nostre, per exemple a Espanya. Un exemple relativament recent d’això el tenim en el motor que us presentem en aquest espai de reportatge.

Made in Spain

Hem fet aquesta entrada perquè un enginyer granadí podria revolucionar la indústria de l’automoció. De fet, podria revolucionar la mobilitat i molt més, gràcies a un motor de dos temps que a més d’ocupar molt poc espai, quasi no emet emissions contaminants i garanteix un excel·lent rendiment.

L’INNengine és un motor que promet un rang de potència equiparable a la d’un motor tèrmic convencional de 2000 CC, però emprant una quarta part d’aquest cubicatge. A més, només ocupa una quarta part del volum  dels motors actuals i pràcticament no emet vibracions.

Testat en un Mazda MX5

El seu creador, l’enginyer Juan Garrido Requena, responsable i creador de l’INNengine, amb seu a Armilla (Granada), assegura que el seu motor compleix amb tot això sense cap dubte, doncs ja ho ha pogut constatar en les proves finals que ha fet en un prototip muntat en un Mazda MX5.

Muntat en aquest biplaça japonés, els resultats de les proves obtingudes han estat plenament satisfactòries. De fet, ho han estat fins a tal punt que fins i tot en la Formula 1 estan avaluant la possibilitat d’adoptar aquest tipus de propulsor en un futur.

Com veieu, quasi que no ocupa espai

I és que a la vista dels resultats obtinguts i de l’excel·lent acollida que ha tingut, no solament en l’F1, també la indústria de l’Automoció en general li va al darrere. Aquest fet facilita encara més que estigui més aprop de poder ser comercialitzada en un futur relativament proper.

Per poder entendre el calat de les possibilitats d’aquest motor cal tenir clar uns simples conceptes.

Un mercat de vertigen

La pràctica totalitat dels  cotxes que es fabriquen anualment en el món porten motors de combustió interna, si sumen les motos, els generadors elèctrics, embarcacions, i tots aquests aparells domèstics que equipen motorets de gasolina: tallagespes, motoserres i qualsevol altre utillatge equipat amb motors de combustió interna que se us vingui al cap, la xifra anual supera els 200 milions de motors.

Per altra banda, tot i que els motors elèctrics -i de retruc altres de menys coneguts, com els motors a base d’hidrògen- van creixent de manera exponencial cada any, el cert és que encara continuen sent mínims si els considerem a nivell global.

En el moment just

Diem això perquè els motors convencionals, i més ara amb la hibridació, dominen de llarg la indústria. És cert però, que aquests motors de combustió 100% interna estan arribant al seu límit donades les estrictes regulacions que s’estan aplicant en matèria mediambiental i això fa que la situació, ara per ara, estigui poc definida i sigui molt incerta. A la vista està en les vendes, doncs els consumidors no saben ben bé cap a on tirar.

L’arribada d’un motor com el de Juan Garrido podria ser un boom brutal, a més d’una excel·lent solució de cara al col·lapse general que està vivint la indústria de l’automoció per un costat i el clima per l’altre.

La simplicitat és la clau

Només 35 kg

Tornant al motor. Aquest motor tot just pesa 35 kg i tot i això, ofereix un rendiment igual o superior al d’un de tradicional quatre vegades superior en cubicatge i quasi cinc vegades més gran i pesat (150 kg).

El motiu pel qual el tamany d’aquest motor és tan contingut i lleuger es deu a la seva simplicitat. No fa servir ni bieles, ni cigonyal, ni tampoc culates carregades de vàlvules.

A base de pistons enfrontats que realitzen la combustió l’un contra l’altre (poden ser d’una parella de pistons o més) l’energia resultant de la combustió es transmet a una mena de cavallets giratoris anomenada corba cinemàtica.

Tot avantatges

Entre els molts avantatges que deriven del seu rendiment destacar el fet que a l’eliminar totes aquestes peces -parlem gairebé de tres quartes parts de les peces d’un motor convencional-  els fregaments es redueixen enormement, el manteniment és molt més baix i la possibilitat d’avaries, lògicament,  disminueix exponencialment.

Joan Garrido al seu taller

D’altra banda, destacar també que un motor de quatre temps aporta la seva energia cada dos girs de motor, el de dos temps ho fa en cada gir. Aquesta nova arquitectura ofereix dos ‘polsos energètics’ en cada volta.

La idea és que aquest tipus de propulsor serveixi de generador elèctric de la mateixa forma que els actuals cotxes denominats elèctrics de rang estès, de manera que la seva impulsió sigui elèctrica i el motor de combustió generi l’electricitat i no el moviment del conjunt.

L’èxit està en la simplicitat

L’enginyer granadí ha volgut adoptar -molt encertadament- una frase de Leonardo da Vinci per resumir-ho tot plegat. De fet, és el seu eslògan comercial:

«La simplicitat és la màxima forma de sofisticació»

Acabarem dient-vos que ja són moltes les marques que s’han interessat per l’1S ICE, nom amb que ha batejat el motor (1Stroke Internal Combustion Engine). I és que no parlem només de marques de vehicles de quatre rodes. També la indústria de l’aviació i moltes altres més van al darrere d’aquest nou concepte de motor!

En aquest sentit, dir-vos que el mecanisme ja té la patent per a nombrosos països. Entre aquests hi ha Índia, la Xina, els Estats Units, Europa, Corea i el Japó.

Lluny de quedar-se aquí, Garrido està treballant en una segona entrega, encara millor.

Per d’altres reportatges feu clic aquí

Fotos: INNengine