, ,

DEL SEAT LEÓN A RESPIRADORS: UN 10 PER A SEAT

Del León a respiradors!

  • Per col·laborar amb el sistema sanitari, SEAT produeix respiradors assistits amb el motor adaptat dels eixugaparabrises.
  • 150 empleats de diferents àrees de la companyia treballen des de fa una setmana en el model final, després d’haver fet fins a 13 prototips.
  • En aquests moments, un respirador està sotmès a un test de llarga durada dins del procés d’homologació

Reinventar-se per salva vides

La que normalment és la línia de muntatge del SEAT León a la planta de Martorell, aquests dies té un aspecte inèdit. I és que actualment no produeix cotxes, sinó respiradors assistits. Aquesta ha estat una mesura llampec amb la qual els de SEAT han transformat en temps rècord la planta, per poder col·laborar amb el sistema sanitari en plena crisi del COVID-19.

Passar de produir cotxes a respiradors en tant poc temps ha estat fruit de l’intens treball de nombrosos empleats de la marca de Martorell i d’un motor molt potent I motivador: la solidaritat.

Segons Nicolás Mora, de l’àrea de producció de SEAT Martorell: “La motivació de totes les persones que participem en aquest projecte és ajudar de la manera que nosaltres sabem, que és fabricar en sèrie un equip, aquesta vegada per salvar vides”.

Les màquines no paren

Des de l’inici de la situació originada pel COVID-19, a SEAT es van posar en marxa diferents iniciatives per lluitar contra la propagació del virus. En concret, per produir els respiradors.

Dit i fet! Un equip d’enginyers va començar a treballar-hi sense descans dissenyant fins a 13 prototips, abans d’acabar trobant el model definitiu.

La clau de tot l’han trobat en els eixugaparabrises. Amb engranatges impresos a SEAT, eixos de caixes del canvi i el motor adaptat d’un eixugaparabrisa, el projecte ha pres la forma necessària.

L’objectiu era fabricar els respiradors amb la màxima qualitat i el resultat ha estat aquest model, al què han batejat com a ‘OxyGEN’.

Ha estat dissenyat en col·laboració amb Protofy.XYZ i el muntatge és du a terme íntegrament en les instal·lacions de SEAT.

Línia completament transformada

Així doncs, fins a 150 empleats de diferents àrees han canviat el seu lloc habitual de treball per muntar els respiradors, on abans es muntaven parts del SEAT León.

“Modificar una línia de muntatge que fabrica un subxassís, poder transformar-la i fabricar respiradors ha estat un treball molt dur en el qual han estat implicades moltes àrees de l’empresa. A més ho hem fet en el temps rècord d’una setmana” – comenta Sergio Arreciado, enginyer de processos de SEAT.

Cada respirador compta amb més de 80 components electrònics i mecànics i passa un exhaustiu control de qualitat.

Test de qualitat

En aquests moments, un respirador està sotmès a un test de llarga durada dins del procés d’homologació. Mentrestant, la línia segueix en funcionament gràcies a molts empleats que han posat en aquest projecte totes les hores que calguin.

“Amb només saber que hem intentat ajudar a salvar una vida, tot aquest treball haurà valgut la pena”, matitza Francesc Sabaté, d’I+D de SEAT.

Entre tots

Més enllà de la plantilla de SEAT, el resultat d’aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració solidària de moltes empreses i entitats a les quals SEAT vol agrair la seva implicació, especialment a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

Font: F.Robles / SEAT