, ,

A l’Automobile Barcelona els elèctrics van concentrar tota l’atenció

Els cotxes elèctrics van ser els grans protagonistes entre les novetats presentades en aquesta edició de l’Automobile Barcelona 2021.

Van haver-hi moltes més coses, però com tot no pot ser, al menys tot d’una, ens hem decantat per centrar-nos en el plat fort d’aquesta edició, és a dir, en els elèctrics i híbrids.

18 novetats, algunes primícies 

Tot i faltar algunes marques,  les vint-i-tres que van donar-se cita en aquesta edició de l’Automobile Barcelona 2021 van mostrar moltes coses interessants, com les 18 novetats, entre les quals una primícia mundial i una altra d’europea.

En tot cas, el cert és que gairebé tot van ser propostes molt interessants i totes elles, primícies o no, van generar molta expectació, a més de moltes ganes de veure-les ben aviat rodant pels carrers.

La veritat és que en el seu conjunt, tot i les marques absents, l’Automobile Barcelona 2021 va ser igualment un aparador molt interessant on poder veure i provar un munt de novetats que estan per arribar en breu, bé, al menys la gran majoria.

L’elèctrificació ho engoleix tot!

L’impuls envers noves motoritzacions i tecnologies emergents, com a mostra clara de la tendència que està encarant aquest sector tan canviant, va quedar clarament reflectit en el llarg llistat de propostes dins del món de l’electrificació, ja sigui total o parcial. I és que el certamen organitzat per Fira de Barcelona va acollir durant els 10 dies que va durar, moltes emocions, la majoria d’elles en format de cotxe elèctric o híbrid.

Per altra banda, més enllà dels models nous d’automòbils, també van haver-hi interessants alternatives en quant a VMP (vehicles de mobilitat personal), un segment cada cop més present i demandat, sobretot en els grans nuclis urbans.

23 marques en total

Com dèiem en la introducció, al final van ser 23 les marques que es van desplaçar fins a la capital catalana: Alpine, Baltasar, BMW, Cupra, Dacia, DFSK, Ford, Hispà Suïssa, Honda, Hyundai, Kia, Lexus, Lotus, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, smart, Subaru, Suzuki i Volvo.

Entre les marques absents hi havia totes les de Grup Stellantis: Abarth, Alfa Romeo, Citroën, DS, Fiat, Jeep, Maserati, Opel i Peugeot, però també altres com Audi, Porsche, Skoda i Volkswagen de Grup Volkswagen o Mazda, Jaguar y Land Rover.

També va faltar el concessionari barceloní que concentra marques com Ferrari, Maserati, Aston Martin i Bentley.

Parlant d’esportius. Qui si va estar, de fet va aprofitar l’esdeveniment per presentar-se en societat, va ser Baltasar, una nova marca catalana de cotxes elèctrics que vol revolucionar el món dels esportius elèctrics de zero emissions.

BALTASAR REVOLT

BALTASAR REVOLT

Baltasar Revolt

El Baltasar Revolt és un esportiu elèctric de 3,95 metres de llarg. És de propulsió posterior i compta amb dos motors elèctrics que generen 500 CV de potència.

Com veieu a la foto és un cotxe obert sense capota. En la propera revista del mes de novembre en farem l’anàlisi complet!

Sigui com sigui, donat que en aquest reportatge ens volem centrar en opcions elèctriques o híbrides, doncs ja ens està bé!

Feta aquesta intro, comencem!

Per seguir un ordre, començarem amb les dues grans primícies: la nova furgoneta Nissan Townstar i l’Ayira, també de Nissan. Ambdós són vehicles de propulsió 100% elèctrica. La primera va arribar a Barcelona com a primícia mundial, la segona com a primícia europea.

Nissan

La Nissan Townstar deixa de banda les versions de gasoil i es centra en les de gasolina i en les 100% elèctriques, sent aquesta darrera la gran esperada.

La Townstar elèctrica fa servir una batería de 44 kWh de capacitat i un motor elèctric de 122 CV i 245 Nm de par motor. L’autonomía (WLTP) rondarà quasi els 300 km.

NISSAN-TOWNSTAR

Per la seva banda, el Nissan Ariya -bonic no, el següent- és el primer crossover coupé 100% elèctric de Nissan. A més d’oferir un bon rendiment en carretera i de ser suau i silenciós, presenta un interior molt acollidor i d’aspecte luxós.

Compta amb tecnologia de primer nivell, com ara funcions de conducció autònoma, assistent personal per veu, connectivitat integrada i fins a 500 km d’autonomia.

Potser no va ser primícia, però el nou Nissan Qashqai Mild Hybrid -del que vam parlar tant en l’edició num. 218 del mes de març, com en el blog, també va tenir molt de protagonisme a l’estand dels de Nissan! I és que aquesta entrega és ja la tercera generació d’un dels crossovers més populars i venuts del món. De fet, el Qashqai va ser el model amb el què va nèixer el segment dels crossover, avui dia tan popular.

NISSAN AYIRA

NISSAN QASHQAI

Cupra

El nou Cupra Born el primer model 100% elèctric dels de Martorell, o el Urban Rebel, model conceptual amb el qual la marca definirà les línies de disseny de futurs models, van ser els grans protagonistes “made in Spain” del saló barceloní.

La marca catalana amb seu a Martorell és la número 1 del mercat espanyol en els últims anys. I és que més enllà del Cupra Born, la marca va tornar a desplegar tots els seus models.

Respecte al Cupra Born, el gran protagonista de l’estand, destacar que és un compacte de 4,32 metres. Segons la versió tindrà entre 150 i 231 CV.

La seva autonomia serà de 420 o fins i tot de més de 750 km, amb la qual cosa el tema de les autonomies va camí de solucionar-se (ho estem veient en la majoria de marques).

CUPRA BORN

CONCEPT URBAN REBEL

Acabarem Cupra esmentant dos súper cotxes d’una altra dimensió: el Tavascan del Campionat Extreme E, i el prototip el Urban Level. Brutals tots dos!

Al final, on fem una pinzellada de les propostes de mobilitat personal més xules que vam veure, trobareu el resum de les opcions que Seat va dur en aquest apartat. Ens referim als patinets.

SEAT

Seat, va desplegar a Barcelona la gamma completa. Entre tots els models exposats, el model que hem escollit per a aquest reportatge ha estat el Seat León FR e-Hybrid, una versió amb una potencia de 204 CV,  220 km/h de velocitat punta i un 0 a 100 km/h de només 7,5 segundos. En tot cas, l’estand incloïa totes les versions i models: l’Ateca, l’Arona, el Tarraco i com no, l’Ibiza.

Hispano Suiza

Ja que acabem de parlar de Cupra i de Seat, seguim per aquestes latituds una estona més, que l’ocasió bé s’ho mereix. L’altra marca catalana que vam poder gaudir. -mai millor ben dit- va ser Hispano Suiza i el Carmen Boulogne. Aquest és el cotxe de construcció espanyola més potent i refinat de la història.

Amb les seves portes amb format d’ala de gavina, la artesania que desborda, la seva qualitat, i com no, els seus 1.114 CV de potència, és un cotxe que et deixa babejant com un nen davant d’una pastisseria. I és que aquesta és una joguina reservada no per a milionaris, sinó per a milionaris amb contactes suficients com per poder optar a una unitat. Sens dubte, aquest va ser el cotxe més glamurós de tot el saló!

HISPANO SUIZA CARMEN BOULOGNE

Lexus

En aquesta edició també vam poder gaudir de models que es presentaven per primera vegada a Espanya. Un d’aquests models va ser el Lexus NX, el primer híbrid endollable d’una marca que ha encapçalat l’electrificació del mercat europeu i mundial des de sempre.

Mentre esperem poder fer la prova de conducció a Andorra cap a finals d’any, de moment teniu en el blog un ampli reportage d’aquest interessant model i els seus dos acabats: l’híbrid i el nou híbrid endollable.

Abans d’acabar amb Lexus dir que la gamma UX també va tenir els seus moments de glòria, com els va tenir la nova generació LS, el vaixell almirall de la marca o els esportius LC, cabrio inclòs.

LEXUS NX 450h+

LEXUS LC 500 CABRIO

BMW

Els de BMW, entre tota la exhuberant selecció que lluïa a l’estand, va presentar els esperats i4 i iX.

L’i4 és presenta com la primera berlina elèctrica de tall esportiu amb la què la marca bavaresa amplia la gamma de seus vehicles sense emissions.

Per la seva banda, el BMW iX és la nova gran proposta 100% elèctrica que els alemanys afegeixen a la seva selecta gamma de models de tall SUV.

Aquest model, del qual ja vam parlar tant en la revista del mes de febrer d’aquest mateix any, com al blog, és un vehicle de grans dimensions que presenta el nou estil que seguiran els futurs lliuraments dels bavaresos.

ELS BMW iX i i4, amb el nou escúter elèctric CE 04

MINI PACESETTER

Mini

Mini, la signatura britànica pertanyent a BMW, també va mostrar el seu nou Mini Electric, una nova edició electrificada del popular model llançat fa més de 50 anys.

Encara que de moment no estarà disponible per a circular normalment, no podem deixar d’esmentar el Mini Electric Pacesetter, -el de la foto- el futur Safety Car de la Fórmula E. Amb una potència equivalent de 184 CV, un 0 a 100 de només 6,7 segons, i un disseny tremendament addictiu, segur que no trigarà a sortir alguna versió homologada, almenys això és el que desitjaríem tots!

Ford

Ford va destacar en el seu estand dos vehicles de característiques molt diferents. D’una banda la Ford E-Transit, de l’altra el Mustang Mach-E GT, model que es va emportar tot el protagonisme!

MUSTANG MACH-E GT

MUSTANG MACH-E GT

Després de l’impacte que va suposar el Ford Mustang Mach-e, el diguem estándart, la presentació a Barcelona de la versió més esportiva va ser d’allò més impactant!

El Mach-E GT compta amb un motor elèctric en cada eix. Amb ells, el cotxe té una potència combinada de 487 CV i un par motor de 860 Nm. L’autonomia de la versió del Mach-e GT supera la barrera dels 500 km.

Respecte de l’E-Transit, dir-vos que és una furgoneta 100% elèctrica amb la qual la marca de l’oval vol introduir motoritzacions sense emissions en la seva gamma de vehicles professionals.

Kia

Les dues novetats que va presentar Kia també aposten per l’electrificació. Els coreans van presentar-se al saló amb un model 100% elèctric i un altre d’híbrid. L’EV6 és un crossover 100% elèctric del segment D. Amb aquest modern i espectacular model, la marca asiàtica mostra les noves línies amb les quals aniran renovant l’estètica de les seva gamma de models. Kia ha optat per un disseny modern, amb línies netes, una cosa molt evident vist des del frontal.

Per la seva banda, el Kia Sportage és tot el contrari. Aquest nou lliurament arriba amb un disseny molt vistós i modern. Amb el Kia Sportage híbrid endollable, la marca estrena la seva 5a. generació, i vist el model, segur que donarà molta guerra. Veritablement ambdues són novetats d’allò més atractives.

KIA EV6 GT-LINE

KIA SPORTAGE GT-LINE

Hyundai

Hyundai va lluir moltíssim amb la seva col·lecció de models, tots ells amb una àmplia varietat de propulsors: elèctrics, híbrids, endollables, de gas (TGI) o fins i tot de Pila d’hidrogen. En qualsevol cas, La nena mimada del seu estand va ser el Hyundai Ioniq 5, model amb el què la marca inaugura una nova era elèctrica.

La veritat és que aquest SUV -cosí germà de l’EV6 de Kia- pinta molt, però que molt bé en tots els sentits. És prestacional, eficient, modern i realment bonic! Compta amb dos bateries de 58 o de 73 kWh, la qual cosa suposa una autonomia de 362 o 462 Km respectivament. Estarà disponible en 4×2 (ja a la venda i per a entrega immediata) o 4×4, que tardarà una mica més en arribar. La graella de potències se situa entre els 170 i els 306 CV. 

HYUNDAI IONIQ 5

Mercedes-Benz

Com en cada edició de qualsevol saló internacional al que vagin, Mercedes-Benz va destacar per l’espectacularitat i tamany del seu estand, però enguany ho va fer sobretot per la seva gran gamma de models de la gamma EQ. Diem gran gamma perquè més enllà del protagonisme de l’EQS, la marca alemanya de l’estrella disposa ja d’una col·lecció molt completa amb els EQA, l’EQB, l’EQC i sí, el nou EQV, model que compta amb tres versions: la 450+ de 333 CV, la 580 4Matic amb 523 i l’AMG EQS 53 4Matic+ de més de 650 cavalls en total.

és indiscutible que amb l’EQS, la marca marcarà un abans i un després en el selectiu segment F, entre altres motius, perquè és senzillament espectacular!

Abans de canviar d’estand, farem un petit canvi de rumb i deixarem durant unes  línies el tema elèctrics per esmentar l’AMG GT Black Sèries, un superesportiu amb totes les de la llei!  Amb més de 700 CV de potència i un disseny d’infart, aquest esportiu de la saga AMG va robar tantes mirades i desitjos com el que més! 

MERCEDES-BENZ EQS

MB AMG GT BLACK SERIES

Renault

Renault tampoc va faltar a la cita barcelonina. Els francesos van presentar el Mégane E-Tech Electric, un nou vehicle compacte 100% elèctric. És presenta com la versió ‘full-electric’ del súper vendes Megane. Proposa una autonomia de 420 quilòmetres i una potència de 218 CV. Gens malament!

Dacia

Dins del mateix grup, Dacia va presentar el Jogger, un set places amb el qual la marca romanesa mescla els conceptes de monovolum i de crossover amb molt d’encert. Amb un preu situat al voltant dels 15.000 euros, el substitut dels Lodgy i Logan Break segur que cridarà molt l’atenció de clients amb necessitats familiars i al mateix temps esportives, que busquin qualitat al preu més ajustat del mercat!

RENAULT MEGANE E-TECH ELÈCTRIC

RENAULT MEGANE E-TECH ELÈCTRIC

DACIA JOGGER

Honda

De la marca Honda destacarem la nova generació HR-V, és a dir, l’ë-HR-V de propulsió híbrida. Amb un disseny actualitzat, més modern i futurista, compta amb un motor híbrid de 131 CV i 253 Nm de parell.

No poden deixar de comentar, donat que és realment bonic, l’Honda-e, el primer vehicle elèctric de la marca japonesa que ha marcat un abans i un després en la seva evolució. Aquest és un dels cotxes de tall compacte i propulsió elèctrica més moderns i ben fets. Per a nosaltres aquest és un dels cotxes de tall compacte i propulsió elèctrica més moderns i desitjables per moure’s per la city!

HONDA e-HR-V

HONDA-e

Suzuki

Una de les sorpreses amb les quals no comptàvem i que ens va alegrar l’estona que vam passar amb els de Suzuki va ser el Jimny, i no per portar res nou, ni per presentar alguna versió elèctrica, ens alegra pel simple fet de veure’l allà i saber que continuarà donant guerra. Ës d’aquells cotxes que no tenen res d’especial, però que agraden molt. I  és que hi ha models que sense saber el motiu, es guanyen el cel!

Volvo

Com hem dit un munt de vegades, Volvo és una de les marques que més s’han centrat, de fet la que més, en la transformació total de la seva flota. Els de Volvo destaquen ja no per la seva gamma de models, sinó que ho fa com a marca.

Els suecs han dut a terme un ràpida adaptació de tota la seva flota per poder oferir en temps rècord una col·lecció de models amb tecnologia basada en l’electrificació total o parcial. I això sense parlar del refinament, elegància i acabats que tots els seus models ofereixen de sèrie. De Volvo destacarem l’últim model que està a punt de desembarcar en el mercat, l’XC40 Recharge, que a més d’elèctric, ha estat Cotxe de l’Any a Europa!

VOLVO XC 40 RECHARGER

Un apunt als VMP

Deixant ja el tema cotxes i abans d’acabar aquest resum de l’Automobile Barcelona us direm quatre coses d’algunes propostes de dues rodes.

Spin i Ray Electric Motors

Spin i Ray Electric Motors, dues marques centrades en els VMP o vehicles de mobilitat personal, van presentar tres nous models: l’Spin S-300, una bicicleta elèctrica; l’Spin 2.3, un patinet elèctric equipat amb intel·ligència artificial, i el Ray 7.7, un escúter elèctric amb el qual la marca catalana s’endinsa amb determinació en la creixent indústria de vehicles de mobilitat personal.

SPIN S-300 / SPIN 2.3

L’escúter elèctric RAY 7.7

C+WalkT de Toyota

Esmentar també un altre vehicle de mobilitat personal que tamé va assistir a l’esdeveniment barceloní. I és que a més de marques com Ray i Spin o les motos de Silence, va haver-hi algunes propostes molt intel·ligents. Diem això perquè si tenim en compte les restriccions establertes per als patinets, pel que fa a poder circular lliurement, quelcom que succeeix no sols a Andorra, també en la majoria de ciutats, el patinet C+WalkT de Toyota té molt a dir.

Es tracta d’un modern patinet dissenyat per poder circular a la velocitat d’una persona a peu, la qual cosa el fa ideal per desplaçar-se per zones tancades, com ara parcs, fàbriques o qualsevol recinte tancat, sense que hi hagi cap perill d’atropellament.

I això sense comptar que anant a aquest ritme, es podria acabar autoritzant la seva circulació per les voreres, la qual cosa li donaria encara molt més sentit. En tot cas, mentre això succeeix, el C+Walk és una excel·lent opció per a persones de molta edat o amb mobilitat reduïda.

eScooters de Seat

Seat, que ja va presentar-los quan van inaugurar Casa Seat, va endur-se a la fira els patinets SEAT Mo eKickScooter 65 i el SEAT Mo eScooter 125, la primera motocicleta de SEAT 100% elèctrica.

Al fons els patinets SEAT Mo eKickScooter

Imatge dels escúters SEAT Mo eScooter 125

De tot, en parlarem a partir d’ara

I fins aquí. A partir del que aquí us hem exposat tan breument, dir-vos que al llarg dels propers mesos us ho anirem presentant més en profunditat, sobretot un cop arribin a Andorra i poguem provar com cal cada novetat. El que sí que és evident, és que vist el vist a Barcelona, l’any vinent estarà plagat de propostes molt interessants.

———

Si voleu accedir a altres notícies i reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat ‘Reportatges’ que trobareu al menú superior, o directament des d’aquest enllaç.

Algunes fotos dels dies que l’Automobils Barcelona va estar obert al públic en general, una mostra evident de les ganes que hi havia de visitar-lo, fent vida el més normal possible.

Rematem aquest resum de l’Automobile Bacercona amb unes quantes fotos d’ambient dels dies que va obrir-se al públic.

Fins a la propera edició.

Fotos: Automobile Barcelona / Motoraldia