, ,

Alfa Romeo 33 Stradale: Esportivitat esculptural ‘made in Arese’

Us presentem l’impressionant, esculptural i exclusiu Alfa Romeo 33 Stradale, un model que com la xifra de la seva nomenclatura indica, està limitat a 33 exemplars. No sé a vosaltres, però a mi i a tots els que l’han vist fins ara, sincerament ens sembla espectacular en tots els sentits i no per les prestacions, que també, sinó per la seva bellesa.

La seva presentació oficial va tenir lloc el passat 30 d’agost al museu que la marca té a Arese (Itàlia), coincidint amb el GP d’F1 a Monza. De fet, han fet el mateix que al 1967, quan van presentar el 33 Stradale original.

El nou superesportiu dels italians llueix per la infinitat de detalls que esculpturalment combinats, donen lloc a un obra d’art amb rodes i molts cavalls, superant amb escreix qualsevol expectativa. En tot cas, és ben sabut que quan Alfa Romeo s’hi posa, fa coses que cap altre fabricant aconsegueix fer, com a mínim,  en aquest nivell tan sublim.

Honorant el disseny dels 60

Des del davant, els fars ovalats muntats a la part davantera, súper baixa, inclouen tecnologia LED. Coincideixen en forma i equilibrada proporció, amb el disseny i la forma de la cabina, la qual, al seu torn, destaca també per la inclinació del parabrisa.

Als costats, les portes d’obertura tipus ales de papallona que integren la major part de la superfície del sostre de vidre -tot just hi ha una estreta part central de sostre fixada al xassís-  completen una cabina que quan és presenta amb les portes obertes, dibuixa una línia espectacular. De la mateixa forma, un cop tancades, l’interior ofereix un 60% de la superfície total en vidre, doncs des de les espatlles i fins la part central del sostre, tot és vidre per ambdós costats!

Més enllà d’això, i passant des de les entrades d’aire laterals cap al darrer quart de la carrosseria, arribem als llums posteriors, els quals també tenen un disseny arrodonit i llueixen, com passa al davant, amb molt de protagonisme. De fet -com veieu a les imatges- com la resta de detalls del cotxe, són autèntiques esculptures. Val a dir que la part posterior presenta un tall considerablement més informal i agressiu que el model de fa 60 anys.

Imatge del 33 Stradale del 67

Si tornem a avançar fins a la part central i mirem el cotxe de costat, més enllà del dibuix que llueix la carrosseria d’un extrem a l’altre, el que més destaca són les grans rodes de color bronze, rematant amb absolut encert la personalitat del nou esportiu de la factoria milanesa.

Comparar, mai va ser tan encertat

Posat al costat del model original, el nou Alfa Romeo 33 Stradale llueix molts detalls que el fan tan especial com evocador d’aquells temps daurats de l’automobilisme. I és que intentar reproduir el 33 Stradale de mitjans del segle XX, no ha estat una tasca fàcil.

Sorprenentment, Alejandro Mesonero i el seu equip de disseny van aconseguir impregnar-se de tot el que transmetia aquella màquina creada per Franco Scaglione als anys 60, per reinterpretar-la després amb aquest nivell d’encert. Sense dubte, aquest és el gran valor del nou 33 Stradale.

Per rematar la feina, més enllà del disseny, el cotxe havia d’estar a l’altura de les circumstàncies, les passades i les actuals i per descomptat,també ho està!

Entre altres, 0,37 Cx

A nivell consctructiu, l’Alfa 33 Stradale està fet a partir d’un xassís d’alumini en forma d’H, més una estructura de monocasc de fibra de carboni. Gràcies en aquesta concepció estructural de base, s’ha reduït el pes al màxim, aconseguint al mateix temps una alta rigidesa en torsió. Això, a nivell dinàmic es tradueix en rendiment, en prestacions, en noblesa i en fiabilitat. Com a dada de resultat, sapigueu que parlem d’un coeficient aerodinàmic de només 0,37 Cx.

Per acabar d’ajusta la xifra final a la bàscula, l’equip d’enginyers va concentrar els seus esforços per reduir al màxim el pes d’elements com ara el sostre, el de la part fixe i el que penja de les portes, així com d’elements com els marcs de les finestres. D’aquí que tots aquests elements també estiguin fets a base de fibra de carboni i d’alumini.

Dos propulsors, un d’elèctric

Pel que fa a la propulsió, el nou Alfa Romeo 33 Stradale estarà disponible tant amb un motor de combustió, com en una versió 100% elèctrica.

El primer incorpora un motor V6 de 3 litres biturbo amb 620 CV de potència. Va associat a una caixa de canvi DCT de 8 velocitats. Per la seva banda, la mecànica 100% elèctrica durà la potència fins als 750 CV i la seva autonomia estarà situada entorn als 320 km reals (450 km segons cicle WLTP).

Alguns detalls tècnics

El que està clar és que el nou 33 Stradale d’Alfa Romeo havia de satisfer els instints més agosarats i intrèpids i que això implicava molt més que propulsors! En aquest sentit, per oferir una conducció digna dels millors esportius de la marca, els d’Alfa Romeo han dotat el nou 33 Stradale amb una suspensió de doble braç, amortidors actius i d’un sistema de frenada Brake-by-Wire signat per Brembo. Aquest sistema inclou frens carboceràmics i pinces d’alumini de sis pistons al davant i de quatre al darrere.

Segons el color de la carrosseria triat per cada client, les pinces podran ser de vermell, negre o groc o, si es desitja, d’un color personalitzat.

Amb el mode ‘Strada’ (carrer), el més regular dels dos que porta el cotxe, s’aixecarà la carrosseria per evitar tocar amb els baixos, per exemple a les voreres o a les rampes. D’altra banda, també per evitar cops inesperats, quan es circuli amb el mode ‘Pista’, el més baixet i extrem, el cotxe aixecarà lleugerament el morro quan anem a menys de 40 km/h, entenent que estem circulant per una zona conflictiva.

Inspirat en l’aviació

Entre molts detalls de la cabina comuns als dos acabats, cal destacar que la consola central no destaca per tenir una gran pantalla multimèdia, com a mínim a la vista. De fet, aparentment no hi ha gaire més que una elegant placa d’alumini rasgada.

Les sortides d’aire també estan amagades per tal de no embrutir el disseny net que presenta la consola frontal. En aquest sentit, per seguir aquest línia minimalista, entre la consola frontal i el túnel central s’amaga la pantalla digital escamotejable des de la què podrem gestionar la majoria dels ajustaments.

La resta de funcions del cotxe es gestionen des de diferents percutors de tipus ‘clic’, al més pur estil de l’aviació. N’hi ha quatre d’aquest tipus, més dos de giratoris a la consola central inferior situada entre els seients. Darrere dels quatre percutors de la consola central abans esmentada, hi ha les dues palanques del canvi. Darrere d’aquestes hi ha el control del volum del sistema d’àudio i finalment a la part més endarrerida hi ha el botó giratori d’encesa del motor.  Com veieu, tot és molt retro i molt atractiu!

Finalment, i aquest és un altre dels tocs més xulos de l’interior, hi ha quatre botons més a l’estreta part central del sostre, de nou, al més pur estil d’un avió. Remarcar que els percutors del sostre, els de la part inferior del túnel central i els de la consola frontal, estan tots fets a base d’alumini.

Volant pur i dur

Un altre detall, en aquest cas molt actual, el tenim al volant. Seguint la tendència global de la indústria d’alt rendiment, el volant presenta un disseny net i lliure de botons.

Pel que fa al so de l’equip d’àudio, el 33 Stradale equipa un potent sistema d’alta fidelitat amb set altaveus.

En resum. Com podeu veure a les imatges, tots els espais del cotxe llueixen per algun detall, a quin més encertat, la qual cosa deixa clar el gran treball i dedicació amb el que han dut a terme aquest esportiu.

Gairebé a la carta

Els afortunats que puguin presumir de tenir una unitat al seu garatge, o potser al saló de casa, podran triar entre quatre decoracions especials, a més de diversos tipus d’acabats de fibra de carboni, material especialment abundant a l’acabat més de competició. I és que de cara als interiors, la marca ofereix dos estils. D’una banda hi ha el Tributo, que principalment combina cuir i alumini. D’altra banda hi ha l’Alfa Corse amb un ‘look’ més de competició, sobretot per l’ús massiu de la fibra de carboni, i per disposar de més combinacions a base d’Alcàntara que el Tribut.

Pel que fa a les 33 unitats que completen la producció del model, totes elles ja venudes, els seus futurs propietaris podran intervenir en alguns aspectes del disseny segons les seves preferències. Això és possible gràcies al conegut departament de personalització d’Arese, situat a tocar de Milà. Gràcies en aquesta intervenció, cadascun dels 33 exemplars serà únic, podent lluir diferents colors exteriors, materials interiors i altres elements, tal com ho desitgi cada propietari.

———

Si voleu accedir a altres novetats Premium, podeu fer-ho des de la secció  del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.

Marc Zorzano / Motoraldia

Fotos: Stellantis