, ,

AMG C 43 4Matic: el pota negra dels Classe C

A mitjans d’abril vam aprofitar el bon clima regnant per sortir a rodar amb un Mercedes-AMG C 43 4Matic que van cedir-nos a Automòbils Pyrénées. Per als qui no el conegueu, dir-vos que es tracta de la berlina de tall esportiu del Classe C i diem ‘esportiu’ perquè com el seu nom indica, forma part dels models Sport dels d’AMG.

Esportiu, sí, elegant, també

Aquesta elegant i prestacional berlina de poc menys de 4,75 metres de longitud, 1,82 d’ample i 1,45 d’alt, amaga sota el capó 408 CV recolzats  -per allò de ser políticament correctes respecte al tema de les emissions i de pas passar de llarg les estrictes restriccions-  per un sistema d’hibridació lleugera. Gràcies en aquesta solució, encara que la berlina sigui un coet AMG, podrà circular per les grans ciutats sense restriccions.

Aquest sistema d’hibridació lleugera de 48 V inclou turbocompressor. Bàsicament serveix per generar corrent elèctrica, és a dir, no influeix directament en la potència del sistema propulsor.

Les seves funcions principals són dues: generar corrent elèctric per al sistema i accionar la turbina per accelerar  -literalment-  molt més ràpid. Això és així gràcias a la reducció del temps que passa entre el moment en que pitgem l’accelerador i la conseqüent reacció del cotxe.

Aquest sistema auxiliar d’hibridació lleugera també incorpora un petit motor elèctric de 13,6 cavalls que va connectat al cigonyal del motor tèrmic mitjançant una corretja.

Disponible amb carrosseria berlina, la que veieu en aquest reportatge, i amb l’Estate (familiar), com a bon AMG el C 43 és de tracció integral.

2 litres i 408 cv

Per dosificar els 408 CV (204 cavalls per litre), aquest motor de 2.0 amb 4 cilindres munta un canvi auto-sequencial AMG Speedshift MCT9 de nou marxes. És així que un cop el cotxe despega des de parat, el canvi s’encarregarà d’administrar l’acceleració, deixant els passatgers encolats als seients estiguem en la fase que estiguem. Destacar que associada a la caixa de canvis hi ha una funció sensacional que fa l’efecte de punta tacó de manera natural.

Com a tot AMG, el pota negra de la Classe C es distingeix per molt més que pel rendiment. I és que estèticament llueix molt per diferents apèndixs aerodinàmics, així com, en termes d’estètica, per alguns detalls cromats inconfusibles i ineherents als AMG.

Més enllà d’això, hi ha altres elements que també delaten a simple vista el cotxe que tenim al davant. Entre aquests hi tenim el difusor frontal, l’aleró del portó posterior, les llandes i les quatre sortides dels tubs d’escapament.

Rodes posteriors direccionals

Un gran avenç d’aquest model són les rodes posteriors direccionals. A poca velocitat giren en sentit contrari respecte de les del davant. A partir de 100 km/h però, ho fan en el mateix sentit.

Rodes endins, la suspensió esportiva AMG Ride Control amb molles helicoidals i amortidors de duresa variable s’encarreguen de mantenir el cotxe clavat a la seva traçada, per molt esportiva que sigui la conducció i revirada la carretera, quelcom que vam poder comprovar tímidament en diferents trams de la CG3.

Les llandes de sèrie són de 18 polzades, però en opció n’hi ha de 19 o de 20, que són les que duia la unitat que van cedir-nos al concessionari lauredià.

Tot i haver rodat menys del que haguéssim volgut, el bramar del motor i la seva espectacular empenta va fer que inevitablement el temps que vam estar fent la prova ho fessim -com dir-ho- amb alegria? Doncs això!

Consum molt ajustat

Tot i aquesta ‘alegria’ i que el 50% del centenar i escaig de quilòmetres fets van ser de pujada, en acabar el cotxe sorpressivament marcava un consum mitjà de 9,7 litres. És per això que si tenim en compte que es tracta d’una berlina amb més de 400 cavalls i 1840 kg de pes, sincerament em sembla una xifra molt respectable.

Com imaginareu, l’AMG C 43 no és un cotxe precisament mandrós. El 0 a 100 està xifrat en 4,6 segons i la velocitat màxima limitada arriba als 250 km/h.

Nosaltres no vam comprovar-ho cronògraf en mà, però el cert és que no va fer falta, doncs a l’accelerar la sensació és d’allò més concloent. La immediatesa i la força de l’empenta sorgida fruit del sistema d’hibridació, us asseguro que és nota d’allò més.

Més enllà d’això, per a mi el gran punt d’aquest cotxe respecte d’altres opcions està molt clar! Si el que us agrada és un cotxe molt esportiu però al mateix temps còmode i elegant, l’elegància i el confort dels Classe C és única pràctica i conceptualment, com també ho és la qualitat dels acabats i dels materials emprats. És per això que l’AMG C 43 és una gran alternativa si busqueu l’equilibri ideal entre aquests aspectes.

És innegable que hi ha altres opcions esportives d’aquest nivell i fins i tot de superiors esportivament, però que combinin esportivitat, confort i elegància així, ja no hi ha tantes.

Cop d’ull als interiors

A més, l’AMG C 43 demostra que l’esportivitat no està necessàriament renyida amb ‘estalvi’, ja que com he apuntat anteriorment, el consum d’aquesta berlina pot ser sorprenentment ajustat, sempre però, que no perdeu el cap!

Pel que fa als interiors, al meu entendre un altre punt diferencial, l’equilibri torna a ser la nota més destacable. Al seure descobrim que com passa als models regulars dels Classe C, l’acabat AMG desborda més del mateix. L’elegància, la comoditat i el luxe, juntament a l’esportivitat visual, donen lloc a uns interiors realment atractius.

El quadre de comandaments de 12.3 polzades i amb set mapes de visualització, o els cinc modes de la pantalla d’infoentreteniment central d’11.9, inclosos els rabiosament esportius modes AMG, permeten cambiar l’entorn, visual i funcional del cotxe, transformant-lo fins a l’extrem.

Configuració 2+3

Ampli i molt comfortable per a quatre persones, els interiors inclouen detalls molt ‘racing’, com per exemple els cinturons de seguretat de color vermell, els seients AMG, el volant AMG Performance i un gran sostre elèctric.

Per acabar d’arrodir el tema, a nivell de maleter parlem de 455 litres naturals, de manera que cap problema per dur molt equipatge.

Potser, si hagués de posar-lo roda amb roda amb un opció d’una altra marca, per allò de comparar-lo el posaria amb un BMW M340i xDrive, model que també he pogut provar no fa gaire.

El resultat d’aquesta comparació seria que l’AMG és clarament menys agossarat però molt més còmode i crec que  aquesta és la idea d’aquesta berlina: equilibrar rendiment i prestacions amb confort, i classe, molta classe.

Si prioritzem doncs en aquests valors, sens dubte el C 43 dels d’AMG guanya de carrer! Per contra, si el que ha de prevaldre és l’esportivitat pura i dura, l’opció ideal serà, per no massa però, la de l’escut blanc i blau.

Automòbils Pyrénées

Pel que fa als preus, i amb això acabarem, la gama AMG C 43 arrenca des dels 70 mil euros, arribant a superar els 100 mil si l’equipeu amb el bo i millor de la marca.

Respecte de la unitat que vam poder provar, tot i dur un nivell d’equipament d’allò més complert i encertat, com a KM0 té un preu especial de 76 mil euros claus en mà.

Si voleu saber-ne més acosteu-vos al concessionari Mercedes-Benz d’Automòbils Pyrénées. Els trobareu a Prat de la Tresa s/n. Tel. +376 880700

———

Per a d’altres novetats, feu clic en aquest enllaç o accediu directament des de la secció corresponent que hi ha al desplegable superior del blog.