,

Xiaomi SU7: trencant motlles

Encara falta temps per poder optar a una unitat, però des que el vam veure al Mobile Congress que tenia ganes de parlar d’aquesta novetat, el xinès Xiaomi SU7. Tant és així que no he pogut resistir-me a fer aquest primer article i dic primer perquè de ben segur en farem més d’un abans que el cotxe arribi al nostre mercat.

El Xiaomi SU7, el primer cotxe elèctric amb el què la coneguda marca de telefonia ha posat al descobert les seves cartes de futur respecte del que serà la nova activitat empresarial en la que s’ha immers, està deixant fora de joc la gran majoria de marques europees, fins i tot abans que el cotxe arribi. De fet, tampoc no es res nou. Altres marques ‘made in China’ ja han deixat clar que la indústria europea sí o sí haurà de posar-se les piles si vol estar a l’altura del que està arribant des del país del Sol Naixent.

En tot cas, a nosaltres els usuaris ja ens va bé aquest toc d’atenció. I és que fins ara els fabricants del vell continent ens han fet passar pel tub en molts aspectes i això, gràcies a l’entrada del mercat xinès, haurà de canviar de totes totes.

Molt més per molt menys

Que a què em refereixo? Doncs salvant aspectes en els quals la Unió Europea ja està treballant, com ara la seva intenció de gravar impositivament més l’entrada de cotxes xinesos, el que està clar és que no pot ser que hi hagi aquest diferencial tan gran entre un cotxe xinés, impecablement construït i equipat i l’equivalent europeu. No pot ser que el que moltes marques xineses, i parlo de marques que han trencat definitivament allò que els productes xinesos són sinònim de poca qualitat, doncs aquests productes segueixen existint, però res tenen a veure amb aquesta nova forma de fer les coses del xinesos i un exemple d’això el tenim en aquesta fornada de nous cotxes, començant per el d’aquest article.

I és que no ens enganyem. Fins i tot cosint amb més impostos l’entrada d’aquests cotxes, segueixen tenint un diferencial de preu absolutament injustificable respecte als equivalents europeus. Està clar que el lema de ‘molt més per molt menys’ descobreix mal ens pesi que les tarifes i qualificacions “Premium” que ens estan venent desde sempre a casa nostra, estan massa inflades.

La qüestió és que tot això ha posat sobre la taula una qüestió interessant: són els xinesos molt barats o serà que els fabricants del vell continent ens han estat venent car?

Una berlina premium a preu?

El que sí que està clar és que ningú regala res i per tant, personalment tendeixo a creure que el segon és el més probable, almenys en bona mesura, i bé, el motiu és el que menys m’importa.

El cas és que com ja hem vist en altres marques, també asiàtiques, Xiaomi arribarà trencant amb tot.

El seu cotxe, complet, molt ben fet, sense fissures a cap nivell i amb un nivell de tecnologia, prestacions, rendiment i eficiència, màxims, ofereix tot això amb una línia de preus d’escàndol!

Amb 4,99 metres, 1,96 d’ample, 1,44 m d’alt i amb una distància entre eixos de 3 metres, aquesta imponent berlina pertany al segment E, com per exemple el Model S de Tesla. De fet, el SU7 té moltes similituds amb el model americà, tot i que amplifica  clarament els seus arguments de disseny, elegància, esportivitat i aerodinàmica respecte del Model S.

Esportiva i elegant a parts iguals

Vist frontalment, l’angle que més ens recorda la berlina d’Elon Musk, destaca la caiguda del capó amb els alts passos de roda, els moderns fars i les entrades d’aire de refrigeració dels discs de fre.

Des del darrere, la caiguda tipus fastback, un recurs molt demandat, més elements com ara l’aleró actiu o els pilots, són els detalls més atractius del darrere.

Ja que l’he anomenat, dir-vos que a nivell de funcionalitat aquest relativament discret aleró posterior afegeix al cotxe fins a 130 quilos de càrrega aerodinàmica.

Passin i vegin!

Un cop vist l’exterior, encara queda la part més emocionant per descobrir, els interiors!

Quan radiografies l’habitacle, encara no has enfocat les pupil·les que ja perceps un nivell de qualitat que a Europa associaríes a les gammes més premium, per la qualitat dels materials emprats, per l’efecte visual que et provoca tot el que t’envolta i per com tot està disposat, el que demostra que a més de no haver estalviat en despeses, tampoc han dissenyat el cotxe de qualsevol forma.

A partir d’això, la cirereta del pastís arriba quan comences a veure tot el que inclou el cotxe a nivell tecnològic. De fet, seria millor fer-ho al revés i parlar del què no inclou, que acabaríem abans.

3 grans visors digitals

El primer que destaca des del seient del conductor és el volant de tres radis amb detalls de color vermell al voltant del botó dels modes de conducció. Quan mires més en profunditat, darrere del volant apareix el panell d’instruments de 7,1 polzades, el que instintivament et fa mirar cap a la teva dreta i descobrir la gran pantalla central de 16,1’. Des d’aquesta gran pantalla s’administra la majoria de funcions de confort en viatge i de l’infoentreteniment. Un cop deixes de somriure, també de forma reflexe tornes al punt anterior, és a dir, a mirar, aquesta vegada més al detall, el quadre de comandaments del lloc del conductor.

Al fer-ho és quan descobreixes la tercera pantalla, o millor dit el visor virtual del Head-up Display.

Si em seguiu més o menys habitualment, sabreu que hi ha una cosa de la què em queixo constantment. A part del tema del maleït plàstic negre piano, sempre em queixo de la mania que tenen els fabricants de concentrar-ho tot a les pantalles, eliminant gairebé tots els botons físics. Doncs bé, el SU7 ha optat per mantenir molts controls del cotxe mitjançant botons físics!

Full equip a l’extrem

Pel que fa a equipaments i dotació de sistemes, a part que el cotxe inclou tot el referent a sistemes de seguretat i assistència (ADAS), tampoc falten elements de refinament com ara un bon sistema d’il·luminació ambiental, seients esportius tapissats en Nappa, un enorme sostre panoràmic, equip de so amb 15 altaveus, plataforma de càrrega sense fils per a mòbils, sistema de reconeixement de veu multiplataforma i tot i ser de Xiaomi, compatibilitat amb tots els sistemes operatius de telefonia, incloent el d’Apple. Doncs bé, podría seguir enumerant coses fins a l’infinit i més enllà que diria Buzz Lightyear, però deixeu-me que m’ho guardi de cara a més articles.

2 nivell autopilot

Pel que fa a les seves capacitats d’autoconducció, el cotxe tampoc arribarà coix!

Fins a la data, ja que això seguirà evolucionant i potser millorarà quan el cotxe arribi a Europa, actualment Xiaomi ofereix dues opcions.

Per una banda tenim el sistema Pilot Pro amb fins a 24 elements vinculats entre càmeres, ràdars i sensors Lidar. Per l’altra hi ha el Pilot Pro Max, que a tot l’anterior hi afegeix un radar d’ona mil·limètrica -no em pregunteu què és- i dos processadors Nvidia amb els què la rapidesa de processament diuen que és la més top (ràpida) del mercat!

Gràcies a tot això, el vehicle controlarà de forma autònoma un munt de situacions sense que haguem de fer res més que estar asseguts mirant.

3 versions

Pel que fa a la capacitat del maleter, o millor dit, dels dos maleters, el SU7 de Xiaomi arriba a un total de 620 litres. Al davant té 105 litres de capacitat i al darrere 515.

El cotxe proposa tres versions. En primer lloc està la versió d’accés de tracció posterior. Amb una bateria de liti-ferrofosfat de 73,6 kWh el cotxe té una autonomia d’uns 700 km, uns 610 en condicions reals.

La següent variant augmenta l’autonomia fins als 830 km gràcies a una bateria de 94,3 kWh, el que en termes reals seran uns 740 km reals. Aquesta versió també és de tracció posterior.

Per últim, hi ha la versió de tracció integral, és a dir, la que inclou dos motors. La seva potència és de 673 CV. Gràcies a una bateria de 101 kW l’autonomia és de 810 km (uns 700 km reals). Això sí, on realment destaca aquesta versió és en l’acceleració, fent el 0 a 100 en només 2,78 segons.

China Light-Duty Test Cycle

Cal destacar que les xifres d’autonomia esmentades sorgeixen fruit d’un cicle més exigent i real que el WLTP. Ens referim al CLTC (China Light-Duty Vehicle Test Cycle).

Dit això, en termes reals estem parlant d’un rang d’entre 740 i 610 km, que ja són uns quants quilòmetres.

Això, més enllà de ser així només pel rendiment de les bateries, també és possible gràcies a l’excel·lent treball dut a terme pels enginyers en termes d’aerodinàmica.

Pel que fa a les recàrregues, l’altre factor que amb l’autonomia fa que el cotxe sigui excepcionalment rendible, sapigueu que el SU7 pot recarregar-se a una potència de fins a 600 kW. És així que podrem recuperar uns 200 quilòmetres d’autonomia en només 5 minuts, arribant als 500 km en uns 14 en el cas del més alt de gamma.

Per la seva banda, la versió de base tampoc està gens malament, ja que en aquests 14 o 15 minuts endollat emmagatzemarà fins a 350 km d’autonomia.

Preus sense competència

Finalment, anem al tema dels preus. Segons la informació que hi ha actualment, la variant de base hauria d’estar al voltant dels 25 – 27 mil euros posada a Andorra. La versió mitjana podria estar entre els 27 i els 29 mil euros i la més alta de la gamma al voltant dels 34 o 35 mil euros.

Ara caldrà esperar a veure què decidirà la UE pel que fa als impostos addicionals que vol aplicar, però tot i així, els preus seguiran sent un autèntic ma de cap per a als fabricants europeus i una gran oportunitat per a nosaltres els consumidors.

Què? Com us heu quedat? O serà que ja esteu entrant a la seva pàgina per veure-ho tot més detalladament?

———

Per a d’altres novetats, feu clic en aquest enllaç o accediu directament des de la secció corresponent que hi ha al desplegable superior del blog.

Fotos: Xiaomi media