, ,

Honda Cívic: mig segle d’èxits!

  • Des de 1972, Honda porta desenvolupades 11 generacions del Civic.
  • Entre totes gairebé s’han venut 28 milions de unitats.
  • Els principis bàsics de la primera generació del Civic han continuat influenciant aquest icònic model fins en aquesta oncena entrega
  • El nou Civic e:HEV completa el compromís de la marca d’electrificar tots els seus models principals a Europa per a 2022.
  • El Civic Type R continua sent la referència en termes de rendiment entre els hatchback amb tracció davantera.

50è aniversari Civic

Enguany, Honda celebra els 50 anys d’existència del Civic, un cotxe popular des del mateix moment que va sortir al mercat l’any 1972. D’ençà s’han venut ja gairebé 28 milions de unitats.

És en aquest context que aquest 2022 la marca japonesa llança la seva onzena generació, una generació que sens dubte continuarà establint noves referències en el seu segment.

Un supervendes popular

La indiscutible popularitat del Civic és el millor testimoni del treball que han realitzat els enginyers de la marca al llarg d’aquest últim mig segle.

Cada generació Civic ha aportat la seva pròpia evolució a partir del disseny original de la primera generació, introduint amb el pas del temps les noves pautes de disseny, les tecnologies més avançades, nous nivells de rendiment i tolerància mediambiental, així com tot el referent a seguretat, connectivitat i a informació.

50è aniversari Civic

Paral·lelament a aquesta constant evolució, el model ha sabut mantenir el mateix objectiu del primer Civic: oferir als consumidors un cotxe compacte, espaiós, assequible, molt atractiu i divertit de conduir.

1972-1979: un Civic per a tots

El primer Civic es va desenvolupar com un automòbil per a tots els mercats. Oferia una funcionalitat excepcional per al dia a dia. Va ser un dels primers automòbils de la marca nipona que es va comercialitzar a Europa. En aquest sentit, Honda va rebre grans elogis pel seu disseny compacte, pel seu estalvi de combustible i per la seva funcionalitat.

Equipat amb el revolucionari motor CVCC (Compound Vortex Controlled Combustion), el Cívic va convertir-se en el primer vehicle que complia amb la normativa d’emissions més estricta del món, l’anomenada Llei d’Aire Net de 1970.

La primera generació Civic va aconseguir el milió d’unitats en els primers quatre anys.

50è aniversari Civic

Anys 80: ‘Man Maximum-Machine Minimum’

L’any 1979, a partir de l’èxit de la primera generació, va arribar el segon lliurament. Equipava el motor 1.3 CVCC-II millorat: lliurava més potència i assolia un major estalvi de combustible.

En aquesta segona generació la gamma també va ampliar-se amb versions amb carrosseria sedan, una de cinc portes i una familiar.

La marca també va introduir la transmissió manual de cinc velocitats.

Als 80 la gent va començar a demanar models més grans, una cosa a la què els d’Honda van respondre l’any 1983 amb un tercer lliurament més gran en totes les seves cotes.

50è aniversari Civic

Amb una distància entre eixos molt més gran i amb un disseny més angular que el de la generació precedent, la tercera generació del Civic destacava per donar prioritat a les persones enfront de la màquina ‘Man Maximum-Machine Minimum’.

Aquest nou enfocament de disseny centrat en els ocupants garantia que la tecnologia i la distribució del vehicle respongués abans de res a les necessitats del conductor i els passatgers. Aquest principi s’ha anat aplicant des de llavors en tots els models de la marca.

Tres carrosseries

La tercera generació estava disponible amb tres carrosseries: un tres portes de tall esportiu; un quatre portes més pràctic i finalment un familiar de cinc portes que oferia uns nivells excepcionals d’espai i funcionalitat.

Més endavant va arribar una quarta versió més esportiva, el Civic Si. Equipava un motor 1.6 de quatre cilindres en línia i doble arbre de lleves (DOHC).

50è aniversari Civic

1987-2000: el gran salt tecnològic

L’any 1987 va arribar la quarta generació. Aquell nou Civic oferia interessants opcions de motorització gràcies al nou sistema VTEC. El mecanisme de distribució variable del motor VTEC va revolucionar la tecnologia de la propulsió dels Honda.  

Aquests nous motors oferien millor rendiment a altes revolucions i optimitzaven el consum de combustible a baixes revolucions. Això va suposar que el Civic aconseguís nombrosos premis.

Poc després  -l’any 1991-  va arribar la 5a generació. Aquest nou lliurament presentava unes formes més elegants i més aerodinàmiques, oferint amb això un disseny molt més esportiu, però sense renunciar a la seva versatilitat com a model per conduir-lo a diari.

50è aniversari Civic

Val a dir que des de 1990 van començar a tenir més importància aspectes com el consum i fins i tot les emissions. És en aquest context que va arribar la sisena generació del compacte japonés.

Aquest nou lliurament va desenvolupar-se comptant amb un motor VTEC evolucionat. Per primera vegada es va incorporar la transmissió «Hondamatic», una transmissió automàtica variable contínua (CVT). Aquesta transmissió oferia uns canvis de marxes impecables, mantenint però el mateix nivell d’estalvi de combustible que els motors amb transmissió manual.

Honda Civic Type R

L’any 1997 va arribar una nova bomba comercial i tecnològica de l’Honda Civic: el Type R, la seva primera versió d’alt rendiment.

L’objectiu del Type R no era cap altre que oferir un rendiment sense parangó. L’èxit fou tan aclaparador que el Type R va convertir-se en una de les referències del mercat en el segment dels esportius compactes.

50è aniversari Civic

2000-2021: el Món i els canvis

L’any 2000 va arribar la setena generació Civic, la qual, en només un any donaria pas a les tecnologies híbrides. Gràcies en això el Civic va convertir-se en el vehicle de producció de cinc places amb motor gasolina més eficient del món.

Cinc anys més tard va arribar la vuitena generació amb una versió de cinc portes. Apostava per un estil futurista gràcies a detalls com la graella ‘Perspex’ o per la forma triangular de molts components, incloses les sortides dobles dels escapaments.

Aquesta també va ser la primera generació Civic que va incloure els seients ‘Honda Magic Seats’, que incloïen un sistema multiconfigurable.

La novena generació del ja supervendes del catàleg japonès va afegir dues coses principalment: un major nivell de sofisticació i un nivell d’eficiència líder en la seva classe.

50è aniversari Civic

Rècord Guinness

Amb el motor 1.6 DTEC revisat el Cívic va aconseguir batre el rècord Guinness com el cotxe compacte amb menys consum de combustible. L’Honda Civic va recòrrer 13.498 km en 25 dies, registrant una mitjana de 2,82 litres cada 100 km.

El 2015 la marca va presentar la seva desena generació. Aquest nou lliurament va arribar completament renovat, incloent-hi l’opció de dos motors VTEC TURBO. El cotxe també equipava per primera vegada sistemes de seguretat avançada, més el paquet d’assistència a la conducció ‘Honda Sensing’.

Rècord a Nürburgring

Amb un xassís més rígid i un rendiment més dinàmic, tot plegat constituïa la plataforma perfecta per al Civic Type R de 2017. tan va ser així que va establir nous llindars de rendiment per als hatchbacks d’alt rendiment. L’automòbil va endur-se grans elogis per la precisió de la direcció, l’acceleració instantània, la velocitat màxima, l’estabilitat i l’excepcional capacitat de frenada. Gràcies a tot això el Civic Type R va establir l’any 2017 un nou rècord de temps a Nürburgring.

50è aniversari Civic

La culminació de 50 anys

Enguany, l’onzena generació del Civic pren s’ha nodrit dels seus 50 anys d’evolució. Gràcies en això combina un rendiment i una eficiència extraordinaris, uns nivells de confort interior sense precedents i un atractiu visual incontestable.

Aquesta última versió marcarà una nova fita de la marca a Europa: l’electrificació! Diem això perquè  amb el nou Civic 2022 Honda compleix el seu compromís d’electrificar tots els seus models principals a Europa abans abans de 2023. Impressionant!

50è aniversari Civic

Nou Honda Civic

Mentre preparem un reportatge específic, us avancem que el nou Honda Civic incorpora de sèrie la versió més avançada del sistema Full Hybrid e:HEV. Amb tot, el cotxe ofereix un rendiment, una dinàmica de conducció i uns nivells d’estalvi de combustible impressionants.

Sigui com sigui, fet aquest breu repàs de la seva llarga i exitosa història, us emplacem d’aquí a uns dies, quan parlarem amb tot luxe de detalls de l’onzena generació de Civic.

———

Si voleu accedir a d’altres reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat del desplegable que trobareu al menú superior del blog, o directament des d’aquest enllaç.