,

Crighton CR700W: si tingues ales, volaria

Brian Crighton, un dels especialistes més importants del món en motors rotatius aplicats a les motos, ha presentat la Crighton CR700W, una veritable superbike d’altíssimes prestacions.

Crighton acumula una llarga trajectòria en el camp dels motors rotatius. De fet, el britànic va ser el responsable dels propulsors rotatius de Norton en els 80.

Aquest coet de dues rodes homologat per al seu ús al carrer que us ensenyem en aquest espai de la revista dedicat a les motos, té unes credencials de por.

Rotron Power Ltd

Des de mitjans de 2010, Crighton ha treballat amb la companyia Rotron Power Ltd, fabricant de motors rotatius per a la indústria aeroespacial. El resultat desp´res de tots aquests anys és la Crighton CR7000W, una moto de carreres homologada per circular normalment que reuneix tots els avantatges associats a un propulsor rotatiu, però amb la fiabilitat d’un motor tradicional de 4 temps.

Aquesta robustesa mecànica, fins ara el taló d’Aquil·les d’aquesta mena de propulsors, s’ha aconseguit gràcies a l’experiència en la indústria aeronàutica dels de Rotron Power.

Motor amb dos rotors

El descomunal propulsor de 690 CC, descomunal per potència, no per grandària, té  una potència de 220 CV a 10500 rpm, gràcies als dos rotors alimentats per injecció electrònica. Tot això permet aconseguir la barbaritat de 319 CV per litre i 142 Nm a 9500 rpm.

L’estanquitat del propulsor rotatiu s’aconsegueix gràcies a l’ús d’elements ceràmics de nitrur de silici. Aquests elements proporcionen un segellat eficaç i un desgast molt baix.

Xassís tipus Spondom

El xassís d’alumini sobre el què descansa el propulsor és fruit de l’evolució dels coneguts xassís Spondon, uns xassís tubulars d’alumini (antigament d’acer inoxidable) fabricats per la marca anglesa Spondon Engineering Limited.

L’angle de la direcció i el punt d’ancoratge del basculant, també d’alumini, són ajustables a plaer.

Tan sols 130 kg

Aquest singular motor amb dos rotors mesura 340 mm de llarg i té un diàmetre de 240 mm. Pesa 24 kg, quasi una cinquena part del pes total (129,5 kg en sec). A més, tal és la seva “simplicitat” que només té tres peces mòbils.

De la Crighton CR700W es fabricaran un total de 25 unitats per a la competició, però atès que hi haurà una versió de carrer, la xifra total d’unitats per a un ús o l’altre no ha transcendit. En tot cas, aquest será un capritx d’alta volada, perquè la moto sortirà  per uns 112 mil euros més impostos.

———

Per a més novetats, feu clic en aquest enllaç directe o accediu a la secció ‘Novetats – Motos’ des del menú superior del blog.

 

Fotos: Crighton Motorcycles