,

Cupra Formentor VZ5: una edició limitada plena d’arguments

A la vista està que CUPRA ho està fent realment bé amb tota la seva gamma de models, però amb el Formentor, més el nou acabat VZ5, això de fer-ho bé assoleix nivells sense precedents!

El Formentor, a més de ser el model més alt de gamma -al menys, ara per ara-  és simplement un dels SUV més de moda i un dels cotxes més desitjats. En aquest sentit, i per si això no fos prou, ara ens presenten l’edició limitada Formentor VZ5.

Disseny imponent

Està clar que com a tot objecte del desig, els cotxes han d’entrar-nos pels ulls i el Formentor és dels que t’entren i molt. Aquest SUV, encara que donada la seva poca altura i perfil esmolat no sembla que ho sigui, s’ha convertit en un dels cotxes que més desitjos genera i no només entre els joves.

El seu frontal allargat i esmolat, els passos de roda, els diferents detalls acabats en color bronze, les pintures mat, de fet fins i tot el seu logo, fan del Formentor un cotxe tan diferent com irresistible. Si a l’estètica li sumem les prestacions, potència, esportivitat i al mateix temps el plaer i la facilitat de conducció que ofereix, no queda res per objectar en contra seu.

Doncs bé, amb el Cupra Formentor VZ5 la marca ha donat una volta més a la rosca, presentant aquesta variant molt més especial encara, de fet, moltíssim més especial.

Altes prestacions

El Formentor VZ5 amaga sota el capó un imponent bloc de cinc cilindres en línia de 2,5 litres amb 390 CV i 480 Nm de par. Aquest és el mateix bloc que els de Grup VAG utilitzen en alguns dels seus exclusius models RS d’AUDI.

Més enllà de ser una mica més alt que el Formentor de sèrie, o del fet d’incorporar aquest motor tan prestacional, són molts més els detalls que el distingeixen, començant per la seva exclusivitat. Però bé, anem a pams.

Com per poder parlar de tots els seus atributs necessitaríem fer tot un especial, ho sintetitzarem en una dotzena de punts que us detallem tot seguit:

Sèrie limitada i exclusivitat

Del CUPRA Formentor VZ5 només es fabricaran 7 mil unitats, la qual cosa el converteix en un model molt exclusiu. L’acabat en color Taiga Grey encara serà més exclusiu, doncs només hi haurà 999 unitats en total.

Imatge del Formentor VZ5 Taiga Grey

Preu molt competitiu.

Tot i no tenir confirmació d’EuropAuto, el concessionari oficial de la marca a  Andorra, a priori el Formentor VZ5 no hauria de superar els 60 mil euros.

Millorar el millor

Per aquest preu tindrem un cotxe d’altes prestacions i completament equipat, inclosos molts detalls derivats de la competició, tant en rodes com en frens, escapament i electrònica.

El bastidor que el Formentor munta de sèrie ja és excel·lent per la seva dinàmica, però el del VZ5 encara és millor. Per a aquesta versió la suspensió ha estat rebaixada 10 mm respecte al VZ de 310 CV. Les imponents rodes adopten una configuració específica amb caiguda negativa en tots dos trens. Rematen el conjunt unes espectaculars llandes de 20 polzades amb pneumàtics Goodyear d’alt rendiment, amb 255 mm de banda de rodadura i 35 mm de perfil.

Excel·lent pas per corba

Com els bujes (especialment reforçats), les barres estabilitzadores també són específiques per a aquesta versió. La sòlida barra estabilitzadora davantera té un diàmetre de 25 mm. La barra posterior, buida per alleugerir-ne el pes, fa 21,7 x 3,6 mm.

Esportivitat sense concessions

Com dèiem en la introducció, el CUPRA Formentor VZ5 munta el motor 2.5 TSI de cinc cilindres amb 390 CV i 480 Nm. Aquest propulsor li permet passar de 0 a 100 en només 4,2 segons, amb una velocitat màxima limitada de 250 km/h.

Launch Control

El nou Formentor VZ5 inclou aspectes derivats dels cotxes de carreres. El Launch Control amb sistema de control electrònic per evitar que ens fonem les rodes abans d’hora, és un d’ells. Per activar-ho hem de triar el mode de conducció CUPRA, posar en posició Sport el control de tracció i estabilitat, trepitjar el fre a fons per a subjectar el cotxe i després prèmer l’accelerador.

Frens de competició

De la mateixa forma que les prestacions d’acceleració i velocitat són de primer nivell en el seu segment, els frens no ho són menys. Un cotxe així ha d’equipar uns frens en concordança amb les seves prestacions. En aquest sentit cal dir que els de CUPRA no han escatimat gens ni mica. S’ha reforçat extremadament el sistema amb materials i components derivats de la competició, com les pinces Akebono de sis bombins i els discos ventilats i perforats de 375×36 mm del tren davanter. Al tren posterior el cotxe incorpora discos ventilats de 310×22 mm.

Pneumàtics a la carta

Si el cotxe corre i frena, també ha d’anar calçat a l’alçada de les circumstàncies! En la posada a punt del cotxe es va exigir el màxim als pneumàtics. Finalment els de CUPRA van encarregar unes gomes especials a Goodyear. Sobre la base d’un dels seus millors pneumàtics, l’Eagle F1 SuperSport, Goodyear va desenvolupar uns pneumàtics específics per al Formentor VZ5. Amb 255/35 R20, aquest pneumàtic d’ultra alt rendiment (UUHP) és excel·lent en tota mena de condicions: en sec, en mullat i pel que fa a la distància de frenada, estigui com estigui i sigui com sigui el paviment.

Sis cotxes en 1

El Formentor VZ5 ofereix fins a cinc modes de conducció: Comfort, Sport, CUPRA, Individual i Offroad. Aquests modes d’ús modifiquen en molts aspectes el funcionament del cotxe. La transició és senzilla gràcies al botó satèl·lit del volant. A més dels modes d’ús del Formentor, el VZ5 inclou un més, l’exclusiu mode Drift.

Mode Drift!

Els de CUPRA trenquen amb qualsevol esquema oferint a l’usuari una conducció en mode Drift, és a dir, derrapatge! Ho havíeu sentit abans? Doncs això! Aquest mode és tan exclusiu, com esportiu, radical i emocionant. Per a activar-ho hi ha una mode d’ús de circuit que anul·la el control electrònic d’estabilitat. Perquè això sigui possible el VZ5 disposa de tecnologies com el control selectiu de par ‘Torque Splitter’ que s’encarrega de distribuir la força del motor entre tots dos eixos en funció de la necessitat de tracció i reparteix el par entre les rodes esquerra i dreta del  darrere.

En Drift, el 100% del par motor s’envia a l’eix posterior. De fet, dins del mateix eix es distribueix el par fins al 100% sobre la roda exterior (del revolt). És així que arriba la màgia del mode  Drift i és tan efectiu que gairebé qualsevol acabarà creient-se que és un mestre del pilotatge després de portar el cotxe de costat durant llargues corbes amb relativa facilitat.

Cotxes oficials DTM

Els cotxes oficials del DTM seran unitats especials del CUPRA Formentor VZ5. Donada la seva funció, aquestes unitats van passar per les mans dels experts en alt rendiment de l’ABT Sportsline GmbH. Ells van encarregar-se de crear la versió DTM del Formentor VZ5. Els d’ABT Sportsline GmbH van equipar al motor amb una electrònica diferent per poder arribar als 450 CV. Amb aquesta potència la velocitat màxima puja per sobre dels 270 km/h. Aquests intensos retocs registren un par motor brutal de 530 Nm, permetent al cotxe reduir a només 3,9 segons el temps necessari per pujar de 0 a 100 km/h.

L’exclusiu Taiga Grey

El nou color Gris Taigà, exclusiu d’aquesta edició limitada a 999 unitats, és un signe de distinció que realça el disseny exterior. L’interior adquireix una personalitat pròpia gràcies als gràfics progressius en negre Dinàmic i als seients de cuir Nappa en color marró, perforats i amb detalls en color Copper.

Cada CUPRA Formentor VZ5 Taigà Grey inclourà gravat amb làser en el panell de la porta el número de la unitat, amb un distintiu efecte ombrejat. Aquest detall posa l’accent en l’exclusivitat del cotxe i de la marca en la història de CUPRA.

El fort caràcter que transmet la imatge del cotxe s’intensifica amb els nous fars Matrix LED de sèrie que, gràcies a la seva avançada tecnologia, ofereixen una il·luminació més potent, eficaç i eficient.

La fabricació del CUPRA Formentor VZ5 Taigà Grey va començar a finals de juny a la planta de Martorell. Les 999 unitats de l’edició limitada formen part de les 7.000 unitats totals que es fabricaran del CUPRA Formentor VZ5.

Imatge del Formentor VZ5 Taiga Grey

Esteu preparats?

Tot i que encara no se sap a partir de quan s’obrirà la veda per intentar optar a una unitat, us recomanem que si us interessa, us dirigiu com més aviat millor a EuropAuto. Us ho diem perquè així, quan CUPRA posi tota la maquinària comercial definitivament en marxa, a EuropAuto podran estar pendents del tema i podran  reaccionar el més ràpid possible. En cas contrari, sent tan especial i havent-hi una producció tan limitada, segur que volaran de seguida.

Cupra Andorra

Recordeu que Cupra Andorra (EuropAuto) es troba en el num. 38 del carrer Josep Viladomat d’Escaldes-Engordany. Tel +376 808 845 – 825 671

———

Per a d’altres novetats, feu clic en aquest enllaç o accediu directament des de la secció corresponent que hi ha en el desplegable superior del blog.