,

Mercedes-Benz EQS 580 4MATIC: la berlina Premium EQ

El passat 25 de setembre ens vam acostar a Automòbils Pyrénées per conèixer l’EQS 580 4MATIC, un dels models més imponents de la gamma 100% elèctrica EQ.

De fet, aquesta va ser la primera de varies cites que properament farem al concessionari lauredià per conèixer tota la gamma EQ. I és que en aquestes alçades, la varietat de models de la gamma elèctrica dels de l’estrema i tots els seus múltiples arguments, bé mereixen un reportatge a l’alçada de les circumstàncies. De moment però, començarem amb l’EQS berlina i més concretament amb el 580 4MATIC!

Corresponent al segment F de les grans berlines, l’EQS berlina va arribar al mercat fa dos anys i escaig. De fet, encara es comercialitza la primera generació, tot i que aviat aribarà un restyling que bàsicament inclourà canvis a nivel de rendiment, imaginem que per millorar encara més l’autonomia.

El fet que quasi no l’hagin retocat més enllà, es perquè es tracta d’un model molt avançat al seu temps a tots nivells. També, perquè la marca va presentar més tard una variant SUV, per la qual cosa, les coses, i per coses entenguem evolucions, requereixen el seu temps i espai i en aquest cas, amb dos variants tan diferents la feina és doble!

Fabricat a Sindelfingen (Alemanya), l’EQS es caracteritza per ser un cotxe elegant i molt luxós, tant si parlem d’aquesta formidable berlina, com si ho fem de l’EQS SUV. En tot cas, com queda dit, aquesta vegada ens centrarem en la berlina.

Coeficient de 0,20

Com és lògic, l’EQS compta amb molts elements molt propis de la marca. Les grans entrades d’aire dels laterals del paracops, l’elegant graella frontal de color negre on hi ha allotjats els sensors i diferents càmeres en són dos de molt visuals. Més enllà però, l’EQS es distingeix per moltes coses exclusives, començant per la silueta.

Les formes de l’EQS dibuixen unes línies aerodinàmiques molt fluides que li han permés registrar 0,20 Cx de coeficient aerodinàmic, una xifra impressionant per a un cotxe d’aquesta envergadura. Amb aquesta xifra, tot i ser gegantí, l’EQS presumeix d’una eficiència energètica sense igual. Això sí, aquest coeficient concret es dóna amb les rodes AMG de 19 polzades i amb el mode SPORT activat, que és quan la carrosseria està més baixa.

Imponent per tots costats

Des de davant, més enllà de la falsa graella, destaquen els grups òptics amb els grans fars adaptatius Digital Light. Ambdós fars queden connectats mitjançant una línia lluminosa que els uneix per la part superior amb molta elegància, dibuixant un arc de banda a banda del cotxe.

Completen la part davantera les grans entrades d’aire dels costat inferiors perfilades amb una línia cromada.

De la silueta lateral, tan enorme com armoniosa, destaquen els tiradors enrasats i il·luminats de les grans portes. L’altre element que per gran es fan irremeiablement protagonista lateralment, són les grans rodes amb les llantes multiradi.

Des del darrere, potser l’angle més discret, destacarem els pilots de forma arrodonida que parteixen des dels laterals, a més de la franja lluminosa que com passa al davant, els uneix de banda a banda. Aquest element visual incrementa molt la majestuositat del cotxe.

Com en el poc que portem escrit, hem repetit moltes vegades com de gran és aquesta berlina, parlem de les seves mides. De llarg, el cotxe fa 5,21 metres. Aquesta longitud fa possible sense problemes que el cotxe ofereixi una distància entre eixos que garanteixi, entre d’altres, una magnífica habitabilitat tant al davant com al darrere. Pel que fa a l’amplada i a l’alçada, l’EQS fa 1,93 per 1,51 metres respectivament. Per últim i per acabar-ho d’afinar, esmentar els 3,21 metres de batalla.

Quant a la capacitat de càrrega, l’EQS ofereix uns impressionants 610 litres de capacitat neta, ampliables fins a 1.770 si pleguem la segona filera de seients.

55’’ d’espectacle visual

En tot cas, quan realment impressiona aquesta berlina és quan hi accedeixes, sobretot al davant. Només has de seure i alçar la vista uns segons per entendre que l’EQS sigui avui per avui el model més modern de la història de la marca.

La pantalla Hyperscreen de la consola frontal fa 55 polzades, cobrint tota l’amplada del taulell frontal. Amb aquestes mides, aquesta és la pantalla funcional més gran de la indústria. Inclou tecnologia OLED a la pantalla central, que és la secció més gran de les tres que hi ha (pilot, centre i copilot). Per a la comoditat de l’acompanyant, davant seu hi ha la tercera pantalla. Des d’aquesta pantalla podrà controlar diferents sistemes del cotxe, com ara la calefacció o el sistema d’infoentreteniment MBUX.

Si la gran pantalla i tota la tecnologia que concentra no us deixa clar el nivell de luxe que ofereix l’EQS, només necessitareu mirar en qualsevol altra direcció de la cabina per sortir de dubtes definitivament. I és que tot a l’interior de l’EQS desborda confort, elegància, luxe i qualitat. Per aconseguir-ho, l’EQS inclou materials com el cuir, la fusta natural i alguns elements de metall ratllat.

Entre les tecnologies disponibles, masses per citar-les totes, destacarem la suspensió pneumàtica Airmatic de duresa i alçada variable. Aquesta suspensió permet mantenir la mateixa distància al terra independentment dels quilos de càrrega que portem el cotxe. Un altre sistema molt còmode, donada la longitud del cotxe, és el sistema de rodes direccionals de l’eix del darrere.

EQS 450+ i 580 4MATIC

Pel que fa al tren motriu, l’EQS està disponible en dues versions. Per una banda hi ha l’EQS 580 4MATIC+ que veieu en aquest reportatge, la versió més alta de gamma de les dues.
Com indica el seu nom, és de tracció integral, ja que compta amb un motor a cada eix. Aquest propulsor suma una potència combinada de 523 CV, amb un par màxim de 855 Nm. Amb xifres com aquestes, no ens estranya que el cotxe acceleri de 0 a 100 km/h en només 4,3 segons.
El segon propulsor és el de l’EQS 450+, una versió de tracció posterior amb 333 CV i 568 Nm de par màxim.

El que comparteixen les dues versions és la bateria de 107,8 kWh de capacitat neta, encara que les xifres resultants difereixen, bàsicament pel que fa a la potència i a la tracció.

La versió amb un únic motor és capaç de cobrir fins a 770 km (cicle WLTP), el que es tradueix en uns 590 km reals. Per la seva banda, el 580 4MATIC+ ofereix una autonomia de 700 km, la qual cosa traduïda a un entorn real serà d’una mica més de 520 km.

Automòbils Pyrénées

Quant al tema de la recàrrega. El cotxe admet potències de fins a 200 kW en corrent continu, el que li permet recuperar entre 280 i 300 km d’autonomia en només 15 minuts, segons sigui l’EQS 580 o el 450+.

El carregador que inclou de sèrie el cotxe és de 22 kW, la màxima potència que admet una línia de xarxa trifàsica de corrent altern.

Per acabar, comentar que a nivell de preus, la unitat que va cedir-nos al concessionari surt per 140 mil euros, tot i ser nova (només té 92 km), un preu molt interessant tenint en compte que el preu de tarifa és de 155 mil.

Amplieu aquesta informació dirigint-vos a Automòbils Pyrénées, concessionari oficial Mercedes-Benz per a Andorra. Els trobareu a Prat de la Tresa s/n. Tel. +376 880700.

———

Per accedir a d’altres articles de la secció ‘Concept Cars”, podeu fer-ho des de la secció que trobareu al menú superior del blog, o fent clic en aquest enllaç directe.