,

Dax ST125: torna el mini mite més icònic de dues rodes

Després de 41 anys, torna una moto icònica, millor dir, una mini moto icònica, la Dax ST125. I és que han fet falta més de vuit lustres perquè la incomparable monkey-bike dels japonesos torni al mercat.

Amb tot, després de més de quatre dècades d’absència, la Dax torna amb força per capitanejar l’oferta de les mini motos de la marca japonesa, alineant-se amb la Monkey 125 i amb l’MSX 125.

Tot i ser estèticament idèntica al model del qual deriva, aquesta nova entrega inclou les millors prestacions, tecnologies i rendiment de les motos actuals.

La línia de la moto és la mateixa de punta a punta

Tal cual la recordem

Més enllà del fet que l’altura del seient és de 775 mm, la nova DAX destaca per molts detalls impresos al seu ADN, totes ells molt característics: el manillar cromat, situat bastant alt per afavorir un pilotatge còmode i resolutiu, el silenciador amb el característic protector tèrmic perforat, ranurat i cromat, el parafang davanter també cromat i finalment el gruixut bastidor del qual tot flueix. En la secció mitjana d’aquest, hi ha una franja en negre amb el nom del model ‘Dax’, compartint espai amb el logo clàssic d’Honda Wing. 

Aquests logos, juntament amb la imatge del gos salsitxa que va donar el nom al model (Dachshund), identifiquen aquesta singular moto.

Imatge del gos salsitxa que dóna nom a la moto

Entre el manillar i el parafang hi ha el gran far, també prou característic. A banda i banda d’aquest, tal i com en el model original, hi ha els intermitents. Enguany però, tot el sistema inclou tecnologia LED. 

Nova pantalla LCD

El quadre d’instruments també gaudeix dels avenços sorgits en aquests 41 anys, doncs enguany es tracta d’una pantalla LCD En la que visualitzarem tota la informació de la moto.

A la part del darrere, seguint amb la tendència retro dels cromats, trobem els suports de subjecció pel passatger. Just a sota d’aquests, hi ha la coberta de protecció de la cadena de transmissió. 

El dipòsit de gasolina està situat a la part davantera del característic xassís en forma de T de la DAX. 

Forquilla invertida de 31mm

Per si no fos prou, la nova Honda Dax ara equipa al davant una forquilla invertida de 31 mm, mentre que en l’eix posterior porta dos amortidors. 

Les llandes -de color negre- són de 12″ i munten uns pneumàtics de tipus balloon. Al davant medeixen 120 mm d’ample, mentre que al darrere són de 130 mm. 

Pel que fa a la frenada, a diferència del model original, la nova DAX inclou un sistema ABS per poder gestionar amb seguretat la capacitat de frenada de les pinces d’ambdues rodes. Completen el sistema de frens uns discos de 220 mm al davant i de 190 al darrere.

Motor monocilíndric de 124 CC

El motor de l’Honda DAX ST125 deriva d’un altre model del catàleg d’Honda, el de la Súper Cub 125. Es tracta d’un monocilíndric de 124 CC. Està refrigerat per aire i incorpora una única culata SOHC de dues vàlvules. Té una carrera relativament llarga i una alta compressió (10:1), la qual cosa li permet oferir una potència màxima de 9,25 CV (6,9 kW) a 7000 rpm amb un par màxim de 10,8 Nm a 5000 voltes. 

Gràcies en això la moto pot aconseguir una velocitat màxima de 90 km/h, la qual cosa l’habilita per poder circular també per vies interurbanes amb molta solvència. 

De cara al canvi, la nova DAX munta una caixa de 4 velocitats. Està gestionada per un embragatge centrífug, és a dir, no cal accionar l’embragatge al canviar de marxes. El seu funcionament és realment còmode. Parat, n’hi ha prou amb seleccionar la marxa amb la palanca i accelerar. Al fer-ho, l’embragatge actuarà automàticament, tant per pujar de marxa, com per baixar-la. 

Amb tot l’esmentat, el pes en ordre de marxa de la nova DAX es de tan sols 107 kg.

A part del vermell hi ha el color Gris Cadet

240 km d’autonomia

Quant al consum, la nova monkey dels japonesos ofereix una autonomia de 240 km amb un dipòsit, malgrat que aquest només té 3,8 litres de capacitat. Impressionant, oi?

Per acabar, sapigueu que hi ha dues opcions de color. D’una banda està la DAX de color vermell, batejat com a vermell Nebula Perlat -color que correspon a la unitat que veieu aquí- i per l’altre hi ha una de color gris (Cadet), també en acabat perlat.

Top Moto Honda

Com veieu, la nova DAX -com passava amb el model original-  tant en conceptualment, com en disseny, funcionament i ara prestacions, és una ‘joguina’ funcional molt addictiva que representa a la perfecció les DAX de sempre! 

Informeu-vos-en a Top Moto Honda, a l’Av. Príncep Benlloch, 91. Tel. 869200.

Honda ST125 Dax

Honda ST125 Dax

Honda ST125 Dax

Honda ST125 Dax

Honda ST125 Dax

Honda ST125 Dax

Honda ST125 Dax

Fotos: Honda