El BMW Concept IX5 Hydrogen Protection VR6 obté la certificació

Els de BMW han obtingut recentment la certificació oficial de seguretat per al BMW Concept IX5 Hydrogen Protection VR6, el primer vehicle blindat equipat amb un sistema de propulsió basat en una pila de combustible d’hidrogen.

Seguretat amb zero emissions

Amb la certificació oficial aconseguida en el BMW Concept IX5 Hydrogen Protection VR6, Grup BMW demostra que és totalment compatible poder gaudir de la màxima seguretat i protecció dels ocupants, fent-ho  amb un vehicle de propulsió elèctrica pura i sense emissions. I és que l’encara prototip BMW Concept iX5 Hydrogen Protection VR6 estableix nous estàndards de sostenibilitat, de fet, és el primer model del segment dels Sports Activity Vehicles que ho ha aconseguit.

40 anys d’experiència

BMW té una tradició de més de 40 anys en el desenvolupament i construcció de vehicles blindats amb diferents nivells de protecció. El vehicle base del qual ha sorgit aquest nou concepte és el BMW X5 Protection VR6, el vehicle de seguretat més venut del món del seu segment.

Vist-i-plau de la VPAM

El concepte de seguretat integrat en el BMW Concept iX5 Hydrogen Protection VR6 fa que compleixi els requisits de resistència VR6, d’acord amb els criteris de prova oficials reconeguts per l’Associació de Centres de Prova de Materials i Estructures Resistents als Atacs (VPAM).

Com l’X5, l’habitacle blindat del nou BMW Concept IX5 Hydrogen Protection VR6 també ofereix la màxima protecció contra atacs amb armes de foc o càrregues explosives. A més, el comportament dinàmic superior de BMW per facilitar la fugida davant de situacions potencialment crítiques, així com la seva discreta aparença, són dos factors clau per garantir un nivell de seguretat especialment alt.

Una caixa forta rodant

Amb un habitacle blindat a base de peces modelades d’acer d’alta resistència, vidres protectors de 30 mil·límetres de gruix i un segellat hermètic dels buits en les zones sensibles de l’estructura, com ara  les de les portes i les d’algunes zones de la carrosseria, el cotxe pot resistir els impactes, per exemple, d’un AK-47, una de les armes més utilitzades al món.

El cos de l’habitacle també ha estat dissenyat per evitar la penetració de fragments directes resultants de la detonació d’artefactes explosius. Tal és el nivell de resistència als impactes per explosió, que la cabina pot suportar explosions laterals amb una força equivalent a 15 kg de TNT.

Hermètic i impenetrable

La tecnologia de protecció posterior a l’explosió (post-explosió) dels vidres de protecció és particularment eficaç per poder protegir als ocupants contra atacs secundaris. Fins i tot després d’una explosió, totes les finestres romandran intactes.

La importància del baixos

Més enllà de la cabina, el gran repte estava en la base del vehicle, la zona on s’allotja el bloc on hi ha  la pila de combustible. De cara en això, BMW havia d’aplicar un concepte de seguretat integral que combinés la protecció dels ocupants, amb els d’aquesta zona. En aquest sentit, la marca ha desenvolupat una nova carrosseria inferior específicament dissenyada per protegir d’atacs aquest bloc tan sensible.

L’objectiu era blindar els dipòsits d’hidrogen, inclosos els seus sistemes de vàlvules. Això s’ha aconseguit mitjançant una protecció no magnètica de tots els baixos. Ara bé, també hi ha granades no magnètiques que podrien rodolar fins situar-se a tocar dels baixos.

A prova de bombes

Davant de possibles explosions de naturalesa no magnètica, el blindatge ha estat desenvolupat amb una innovadora estructura de capes a prova de bombes.

Arribats en aquest punt i amb el cotxe enllestit, es van realitzar diverses proves d’impacte per explosió, totes sota la supervisió del centre governamental de proves d’armes de foc. La fita era poder mesurar la deformació de la protecció dels baixos en tots els casos possibles.

Un cop comparat tots els resultats, es va utilitzar la tomografia per ordinador per poder examinar els dipòsits i la placa de protecció dels baixos. La tomografia serveix per poder detectar esquerdes, trencaments ocults o estelles que poguessin haver penetrat en la estructura blindada en rebre els impactes.

Els dipòsits d’hidrogen també es van sotmetre a proves de trencament i de possibles fuites. El resultat final d’aquestes proves va ser molt satisfactori!

La certificació definitiva però, va tenir lloc després d’una segona sèrie de proves més d’impacte per explosió a diferents escales. El cotxe va tornar a superar-les totes.

Èxit absolut

Completades les proves quedava definitivament confirmada l’eficàcia de totes les mesures de seguretat aplicades tant als baixos com en l’habitacle. El BMW Concept IX5 Hydrogen Protection VR6 estava llest per rebre la seva certificació oficial de seguretat!

Amb l’obtenció de la certificació de seguretat que garanteix tant la integritat dels baixos de cotxe, com la del bloc que allotja la pila de combustible d’hidrogen, el BMW Concept iX5 Hydrogen Protection demostra que la seguretat integral dissenyada pels bàvars és perfectament apte en vehicles blindats equipats amb propulsors de zero emissions, com ara els basats en la pila d’hidrogen.

T’agrada conduir, amb zero emissions i a prova d’assalts?

———

Si voleu accedir a d’altres reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat que trobareu en el menú superior del blog, o directament des d’aquest enllaç.