,

Els somriures de Cars for Smiles arriben a Andorra

La serotonina, coneguda familiarment com a l’hormona de la felicitat, juga un paper molt important al cos humà, sobretot quan aquest lluita per sanejar-se. També en segreguem força quan s’està gaudint d’allò més.

Doncs bé, aquest és justament el component que es genera en abundància durant els esdeveniments de Cars for Smiles (C4S).

Un cop s’ha allibera, la presència de la serotonina al cos i amb ella el seu efecte pot arribar ser tan fort i durador que un metge de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona va confirmar que als controls mèdics efectuats dies després d’una edició de Cars for Smiles, encara es podien notar els efectes positius d’aquesta ‘empenta’ natural que segrega el cos humà. Tant és així que molt amigablement, a C4S ho han batejant com a «efecte Cars for Smiles»

De què és tracta?

Però qué és Cars for Smiles? Cars for Smiles és una associació benèfica sense ànim de lucre composta per un equip internacional de voluntaris. El seu objectiu és fer esdeveniments amb súper cotxes en els que infants i adolescents d’entre 12-21 anys, nens i nenes que viuen una situació que els condiciona molt la vida, puguin viure una experiència diferent, emocionant i plenament dedicada a ells, una experiència que durant 24 hores els faci oblidar la seva situació, moltes vegades extremadament complicada i que malauradament han de viure a diari entre metges i hospitals.

Com? Fent que aquest grup de nen i nenes siguin per un dia el copilot d’un súper cotxe, vivint i participant en tot, frec a frec amb el propietari i també pilot.

“L’event que aquest any arriba a Andorra, té lloc a diferents ciutats des de 2015”

Aquesta experiència absolutament emocional és molt enriquidora no solament per als infants, doncs es genera una sinergia d’emocions impressionant per al nen, per al pilot i propietari del cotxe i per als membres de la familia que els acompanyin durant la jornada.

Des de 2015 fent somriure

L’any 2014 Martijn Elvers va fundar Cars for Smiles i només un any més tard ja va fer el primer esdeveniment a Barcelona, amb la participació d’un total de 22 cotxes de marques com ara Porsche, Jaguar, Ferrari o Aston Martin.

Sortint de l’hotel Fairmont Rei Joan Carles, la comitiva va posar rumb a l’Autòdrom de Terramar i allà, volta volta, va sorgir molta més màgia de la que mai hagués imaginat” – recorda Elvers.

Tal va ser l’èxit, que des de llavors i per poder garantir que tots els infants poguessin gaudir al màxim, de cara a edicions posteriors vam limitar la inscripció de cotxes a 50” – afegeix.

Des del 2015 l’event s’ha celebrat cada any a Barcelona i des del 2017 també a Madrid.

Madrid, Salamanca i ara Andorra

Gràcies a Pilar Blanco, Sergio López i Luis Sánchez, tots tres nous voluntaris de l’associació, més endavant també van poder fer una primera edició a la ciutat de Salamanca.

No hi ha gaire publicitat sobre l’esdeveniment ja que es tracta d’un esdeveniment privat al que es pot accedir només sota prèvia inscripció, ja que la idea passa per generar un ambient molt especial en cada edició i això implica ser molt curosos.

A Barcelona la comitiva es desplaça habitualment al circuit de Barcelona-Catalunya, mentre que en el cas de Madrid el circuit on els nens i nenes participants viuen mil i una emocions és el del Jarama.

A Madrid també tenim un gran equip gràcies al meu bon amic Antonio Álvarez, qui va seguir C4S des dels seus inicis. L’Antonio va formar un grup de voluntaris allà i així va poder celebrar el primer esdeveniment a la capital l’any 2017” – explica Martijn Elvers.

Per primer cop aquest 2024 C4S arriba a Andorra

Nicolas Aymerich i Pablo Melero, que van començar com a voluntaris de l’equip de la capital espanyola, actualment són el secretari i el tresorer respectivament.

Des de l’any passat, David Belsa, propietari d’un superesportiu i participant entusiasta als C4S Barcelona, ha estat fent punys i mànigues per aconseguir portar a Andorra Cars for Smiles. Al final, gràcies als seus esforços i dedicació, això podrà esdevenir una realitat aquest 2024.

Un dia emocionant per a tots

Quan hi ha un infant malalt de gravetat a una família, tot gira al voltant del nen, de la seva malaltia i de la complicada situació que tot plegat implica per a tothom.

Poder escapar d’aquesta dura realitat, encara que sigui per unes hores o un dia, genera un breu alleugeriment per a tota la família.

Als C4S també inscrivim als germans dels protagonistes perquè puguin viure junts aquesta experiència. Això fa que junts tornin a generar aquest vincle fraternal que tan sols existeix entre germans, compartint el viscut al seient de la dreta d’un dels superesportius”.

“Sabem que quan es viu una experiència compartida, i més si es tracta de germans, la complicitat entre ells multiplica la diversió” – explica Elvers

La màgia d’un superesportiu

Tal i com amplia l’organitzador,  durant un dels esdeveniments una mare em va comentar que no havia vist somriure el seu fill en molts mesos, fins el dia de l’esdeveniment. Això ho diu i ho justifica tot per a nosaltres

Tots sabem que en cotxes d’ensomni com els que venen a C4S, hi ha una màgia que capta l’atenció de qualsevol persona. El fet de poder anar-hi de copilot i tot el que això implica: l’acceleració, el bramar del motor i tot el que un cotxe així ofereix a nivell visual, vist al seient en primera persona garanteix sempre molts somriures i emocions, per l’espectacularitat i per ser molt inusual per a la majoria de persones. Això és el que bàsicament fem a C4S – conclou Elvers.

Emocions en tots els sentits

Per altra banda, més enllà de l’event, el més valuós que es genera és l’ambient que els protagonistes viuen al llarg de tot el dia.

A C4S no només reunim cotxes especials, també es reuneixen persones excepcionals

Quan es formen els equips, des del minut 1 es genera un vincle tan especial entre copilot i pilot que tal i com explica Elvers, molts equips segueixen mantenint aquest contacte després de l’esdeveniment.

Han hagut ocasions en què els pilots que han volgut fer regals als nens. En una ocasió molt especial, un pilot va donar el tractament contra la leucèmia al nen amb qui va passar el dia

Alleugerir, ni que sigui un sol dia

Val a dir que a partir de cada edició de Cars for Smiles, els pares dels diferents infants també creen vincles entre ells, fins el punt que fins i tot n’hi ha que una vegada a l’any es reuneixen per anar al cinema. Per tot, haig de dir que quan vaig començar a organitzars els Cars for Smiles mai no hagués imaginat la profunditat de l’impacte positiu que generaria l’esdeveniment. Crec que C4S treu el millor de cadascú. En aquestes trobades no només reunim cotxes especials, també es reuneixen persones excepcionals i aquesta és l’autèntica màgia de tot plegat”

Darrere de tots aquests súper cotxes, en alguns casos peces excepcionals, també hi ha propietaris que no imaginen la gran experiència que viuran fins que s’hi troben. I és que el propietari/a juga un paper fonamental als esdeveniments per molt més que per venir amb un súper cotxe, doncs regala el seu temps durant un dia a un desconegut, aportant la seva qualitat com a ésser humà envers infants tímids i molt prudents davant de tanta emoció i desconeixença de qui tenen al costat.

100 mil euros recaptats

De fet, tal i com explica Elvers, óbviament no sempre és fàcil establir contacte entre pilot i copilot. El repte, per tant, està en mans de tots dos i tindran tot el dia per aconseguir-ho.

Des del 2017 a C4S hem pogut donar més de 100.000 euros

Destacar que a partir del tercer esdeveniment, l’organització ja va aconseguir prou esponsorització com per poder cobrir no solament els costos de l’esdeveniment, també van poder començar a destinar diners a projectes a hospitals i fundacions.

Els hospitals i fundacions ens ajuden a inscriure als nens. Així doncs, els diners de la inscripció que els propietaris paguen (a partir d’un mínim de 200 euros, tot i que se’n poden donar més, es donen íntegrament a la causa a la què donem suport en cada edició”.

Desconnectar per connectar

A Cars for Smiles busquen sempre projectes que d’alguna manera millorin la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. És així que des del 2017 a C4S han pogut donar més de 100.000 euros a diferents hospitals i fundacions de Barcelona, Madrid i Salamanca.

Per a l’esdeveniment d’Andorra Cars for Smiles ha triat el projecte ‘Desconnectar per connectar’ de la Creu Roja Andorrana. Aquest projecte organitza colònies per a adolescents que es troben en una situació vulnerable. Podeu consultar el projecte a creuroja.ad.

Per a més informació o inscripcions, tant com a pilot i/o sponsor, accediu a la web de l’organització  Cars For Smiles

———

Si voleu accedir a d’altres articles breus i reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat del desplegable que trobareu al menú superior del blog, o directament des d’aquest enllaç

 

 

Martijn Elvers / Marc Zorzano

Fotos: C4S